Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa paljastui 2 uutta omikrontartuntaa – Koronatartuntoja tuli ilmi kaikkiaan 1 542

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun, kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Uudet tartunnat on todettu henkilöillä, jotka ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä yhdeksän varmistettua omikronin aiheuttamaa tartuntaa. Hus-alueen lisäksi tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.

Ensimmäiset havainnot omikronvirusmuunnoksesta tehtiin marraskuussa Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Hongkongissa. Nyt varmistettuja tapauksia on THL:n tiedotteen mukaan jo 50 maassa eri puolella maailmaa.

Tähän mennessä suurin osa raportoiduista tartunnoista liittyy matkustamiseen, erityisesti eteläisen Afrikan maissa. Etelä-Afrikassa uusien koronatapausten määrä on hyvin voimakkaassa kasvussa. Siellä omikronin osuus on jo yli 70 prosenttia uusista tapauksista.

Myös Euroopan alueella varmistettuja tapauksia on jo ainakin 21 maassa. Ne liittyvät pääosin matkustamiseen.

Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet myös tapauksista, joissa ei ole selvää yhteyttä maan ulkopuolelle. Tämä viittaa siihen, että näissä maissa omikronmuunnos leviää jo hieman myös maan sisällä.

– Seuraamme kansainvälistä tilannetta tarkasti yhdessä eri maiden viranomaisten kanssa. Virusmuunnos on levinnyt jo laajasti, ja uusia tartuntoja voi löytyä mistä maasta tahansa. Laajamittaisempaa maan sisäistä leviämistä ei kuitenkaan vielä ole raportoitu Euroopan alueella. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, sanoo tiedotteessa THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

Toistaiseksi ei tiedetä, aiheuttaako omikronvariantti vakavampaa tautia kuin aiemmin kiertäneet koronaviruskannat. Sitäkään ei tässä vaiheessa tiedetä, kuinka tällä hetkellä käytössä olevat rokotteet suojaavat sitä vastaan.

Tänään Suomessa on raportoitu 1 542 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan meillä on tähän mennessä varmistettu 169 180 tartuntaa koko pandemian aikana.

THL:n tilastojen mukaan maassamme on koronapotilaita perusterveydenhuollossa 101. Erikoissairaanhoidossa olevien määrä on noussut kolmella. Se on nyt 125 potilasta. Tehohoidossa on 51 potilasta, joka on yksi aiempaa vähemmän.

Tautitapausten määrä on noussut. Viimeisen kahden viikon aikana on varmennettu 17 110 tartuntaa, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä oli 13 292.

Testimäärätkin ovat nousseet. Niitä on otettu reilut 2 100 enemmän edelliseen raportointipäivään verrattuna.