Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienydinvoimala Helsinkiin? – Pormestari Juhana Vartiainen antaa yllättävän arvion rakentamisaikataulusta

Energia: Vantaalla ja Espoossa ei uskota pienydinvoimaloiden nopeaan toteutumiseen, vaan puhutaan ennemmin parista kymmenestä vuodesta. Juhana Vartiaisella on toisenlainen arvio.

Vantaalla vaaditaan tuoreessa valtuustoaloitteessa, että Vantaan kaupunki selvittää mahdollisuutta rakentaa pieni ydinvoimala. Aloitteen teki Markku Weckman (ps.) ja sen allekirjoitti 17 muuta valtuutettua.

– Pienydinvoimalasta on ollut puhetta Espoossa ja Helsingissä. Sellainen voisi tulla myös Vantaalle, Weckman sanoo.

Hän tietää ydinvoiman herättävän tunteita. Siitä huolimatta selvityksen tekeminen olisi hänestä tärkeää.

– Ydinvoimaa ei voi ohittaa, piti siitä tai ei, jos meinataan siirtyä suunnitellussa aikataulussa pois fossiilisten energialähteiden käytöstä.

HU vieraili paikassa, johon rakennetaan Helsingin kivihiilikasojen korvaajaa – Helen: tämä vaikutus uudella laitoksella on kaukolämmön hintaan

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen kommentoi ydinvoiman olevan päästöjen vähentämisen näkökulmasta kannatettavaa, eikä pääkaupunkiseudun energiantuotannossa pitäisi kokonaan poissulkea pienydinvoimalan mahdollisuutta.

– Ratkaisuna pääkaupunkiseudun hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi pienydinvoimalan käytännön toteutettavuus on kuitenkin vielä hyvin kaukana tulevaisuudessa, Toivonen muotoilee.

Ydinvoimaa ei voi ohittaa.

Niin Weckman kuin Toivonen siis toteavat, ettei voimalahanke ole ajankohtainen juuri nyt.

Toivosen mielestä tiettyyn energiamuotoon ei kannata liiaksi ”kiinnittyä”. Sen sijaan kannattaa seurata, miten pienydinvoimaloiden käyttöönotot sujuvat ja miten niiden kannattavuus nousee teknologian kehittyessä ja tuotannon muuttuessa sarjatuotannoksi.

– Ehkä realistinen mahdollisuus tuollaisen voimalan tulolle pääkaupunkiseudulle olisi jossain vuoden 2040 jälkeen. Kymmenen vuottakin on lyhyt aika, Toivonen sanoo.

Hän kertoo Vantaan Energian olevan mukana VTT:n johtamassa hankkeessa, jossa pienydinvoiman mahdollisuuksia tutkitaan.

Kaukolämmön hinta uhkasi nousta 50% – Helenin hallituksen Osmo Soininvaara paljastaa miten 30 prosentin korotus neuvoteltiin: ”Alemmas emme voineet mennä”

Mikäli Vantaa teettää selvityksen pienydinvoimalasta, se tuskin on ainoa laatuaan. Vastaavasta selvityksestä on ollut puhetta myös Espoossa ja Helsingissä.

Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo sanoo, että vaikka selvitys tehtäisiin, pienydinvoimalaa ei ole Espooseen tulossa kovin nopeasti, ei ainakaan lähivuosina.

Selvityksen merkitys on hänen mukaansa lähinnä siinä, että pienydinvoimalan mahdollisuus voidaan huomioida tulevissa, jopa vuosikymmenien päähän kiikaroivissa maankäytön suunnitelmissa.

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) arvio ensimmäisen pienydinvoimalan toteutumisaikataulusta on toisenlainen kuin Toivosen.

– Jos luvitus ei muodostuisi ongelmaksi, niin nopeimmillaan pienydinvoimalan voisi rakentaa Helsinkiin 2020-luvun loppuun mennessä, Vartiainen sanoo.

Hän uskoo pienydinvoimalan rakentamisen edellyttävän jopa lakimuutoksia.

– Sellaisia käsittääkseni on vireilläkin. Nykyhallitus kirjasi budjettiriihessä, että ydinenergialainsäädäntö on päivitettävä. Pidän sitä erittäin tärkeänä, sillä pienydinvoimaloiden rakentaminen ei saa jäädä kiinni siitä, ettei lainsäädäntö olisi ajan tasalla.

Helsinki sulkee Hanasaaren hiilivoimalan 2 vuotta suunniteltua aiemmin – Vapaavuori: Alueesta uusi urbaanin kulttuurielämän keskittymä

Lainsäädännön lisäksi matkassa on monta muuta mutkaa. Isotalo arvelee, ettei maailmalla ole vielä juurikaan kaupallisia toimijoita, jotka voisivat pienen ydinvoimalan rakentaa. Myös ydinjätekysymys on läsnä, aivan samoin kuin isosta ydinvoimalasta puhuttaessa.

Jos pienydinvoimalan rakennettaisiin Vantaalle, minne sen voisi sijoittaa? Weckmanin mielestä sijainnin pohtiminen on tässä vaiheessa aivan liian aikaista.

– Sitäkin tulisi asiantuntijoiden selvittää, Weckman sanoo.

Ekosähkö on kalliimpaa kuin tavallinen – Jatkossa sähköä tuodaan Helsinkiin entistä enemmän muualta Suomesta

Sähkön kulutushuiput kasvattavat päästöjä – Näillä vinkeillä pienennät päästöjäsi