Pukinmäen pelloille on tulossa kerrostaloja – myös matonpesupaikka jäisi rakennusten alle: asuntoja halutaan noin 2 500 uudelle asukkaalle

Alueet: Pukinmäkeä halutaan tiivistää. Uusia asuntoja jopa 2 500 uudelle asukkaalle.

Pukinmäkeen halutaan lisää asuntoja. Kaupunki laatii parhaillaan Pukinmäen alueelle suunnitteluperiaatteita, jotka toimivat pohjana tuleville asemakaavamuutoksille ja rakentamiselle.

Uudet suunnitteluperiaatteet mahdollistaisivat sen, että Pukinmäkeen voitaisiin tulevaisuudessa rakentaa asuntoja noin 2 500 asukkaalle. Se olisi noin kolmanneksen lisäys nykyiseen 8 500 asukkaan väkilukuun.

Kuva: Metsäinen kalliorinne muuttuu kerrostaloalueeksi Helsingissä – "Haettu Puu-Kumpulan henkeä"

Merkittävin osa alueen lisärakentamisesta kohdistuisi uudelle Pukinmäenrannan asuinalueelle.

Uusi kerrostalovaltainen asuinalue nousisi nykyiselle peltoalueelle Pukinmäenkaaren itäpuolelle Weisteen tehdasalueen ympärille.

Arkkitehti Satu Lavinen kertoo, että nyt laadittavissa suunnitteluperiaatteissa ei oteta kantaa talojen korkeuteen.

Niin sanottuna Weisteen mäkenä tunnetun Närepuiston ja Sinimetsän metsäiset lakialueet on määritelty arvokkaiksi. Ne on tarkoitus säilyttää ja niiden virkistysmahdollisuuksia kehittää.

Sinivuorentien ja -polun, Mikael Soinisen tien, Näre- ja Lustokujan sekä Pieksupolun ja Kuismatien pientalokorttelien metsäinen ja puistoinen luonne pyritään myös säilyttämään.

Asukkaat haluavat kotieläimet takaisin suosittuun leikkipuistoon Helsingissä – "Se oli ainutlaatuinen mahdollisuus"

Rakentaminen ei ulottuisi Pukinmäenkaaren ja Vantaanjoen väliselle alueelle, lukuun ottamatta kaistaleen etelä- ja pohjoisnurkkauksia.

Eteläkulmaukseen McDonald'sin viereen voitaisiin suunnitelman mukaan rakentaa tilaa vaativan kaupan tiloja ja toimistotiloja.

– Ne suojelisivat samalla asuinaluetta Kehä I:n melulta ja pölyltä, Lavinen sanoo.

Pohjoisnurkkaukseen, nykyisen matonpesupaikan ja kierrätyspisteen kohdalle on kaavailtu palvelurakentamista. Tässä vaiheessa suunnitelmassa ei oteta kantaa siihen, millaisia palveluja paikassa voisi olla.

Pukinmäenkaaren molemmilla puolilla olevat peltoalueet ovat kaupungin omistuksessa.

Kiistelty metsä hakattiin Itä-Helsingissä, mutta luontoväen taistelu jatkuu – Nämä kohteet herättävät nyt suurta huolta

– Jos johonkin pitää rakentaa, niin tähän, toteaa Pukinmäessä asuva Eemeli Eerolainen kaupungin suunnitelmista rakentaa kerrostaloja Weisteen tehdasaluetta ympäröiville pelloille.

– Kunhan joen varteen ei rakenneta.

Hän ja Seikku Högel asuvat Pukinmäessä ja kulkevat usein metsikön läpi Vantaanjoen varteen ulkoilemaan.

Pari vuotta alueella asuneet Högel ja Eerolainen eivät olleet kuulleet pelloille suunnitellusta uudesta asuinalueesta.

Pienempiä täydennysrakentamisen paikkoja on suunnitelmassa osoitettu eri puolilta Pukinmäkeä esimerkiksi Malmin suuntaan kääntyvän Pukinmäenkaaren eteläpuolelta ja Karhusuontien varressa. Näissä paikoissa asuntoja halutaan eritoten raitiotielinjauksen varteen.

Sunilantien varressa on yksittäinen täydennysrakentamiseen soveltuva tontti.

Lisärakentaminen olisi mahdollista myös Johan Bockin kujalla.

Keskelle Helsinkiä ilmestyi kuin vaivihkaa tiivis kerrotaloalue – Sirkka muutti upouuteen vuokrataloon: "Kiva tästä tulee"

Junaradan itäpuolella, Ruotutorpantien ympäristössä asuntoja voidaan lisätä tontteja lohkomalla.

– Ruotutorpantien ja sen naapurikatujen rakennukset ovat asemakaavassa suojeltuja ja pihat määrätty säilytettäväksi. Siksi mahdollinen täydennysrakentaminen tulee tehdä maltilla, Lavinen korostaa.

Suunnitelman mukaan asuntoja voisi sijoittaa myös Ruotutuorpantien eteläpuolella, Kehä I:n vieressä olevalle viheralueelle.

Savelan puolella uusille rakennuksille voitaisiin osoittaa paikkoja rakennettujen korttelialueiden itäpuolelta, nykyisten pysäköintialueilta ja osin viheralueilta.

Suunnitteluperiaatteiden luonnos on nähtävillä ja sitä voi kommentoida Kerrokantasi-palvelussa 20. joulukuuta asti.

Keskustelutilaisuus asukkaille järjestetään verkossa keskiviikkona 8.12. kello 17–18.30, tilaisuuteen voi liittyä kello 16.50 alkaen tästä tai kopioimalla osoitte https://bit.ly/3c2c4MK verkkoselaimeen.

Helsingin "betonikylästä" kaadetaan lähes 60 tervettä puuta – syy tuli asukkaille täytenä yllätyksenä: "Katosivat yön aikana"

Näin edetään

Nyt on aika kertoa mielipide

Suunnitteluperiaatteiden luonnos on nähtävillä ja sitä voi kommentoida Kerrokantasi-palvelussa 20. joulukuuta asti.

Asukastilaisuus on 8. joulukuuta. Tilaisuudessa esitellään myös Eskolantien ja Säterintien varren asemakaavamuutoksia.

Kaupunkiympäristölautakunnan on määrä päättää suunnitteluperiaatteista keväällä 2022.

Suunnitteluperiaatteet ohjaavat alueen asemakaavoitusta, liikenne- ja katusuunnittelua, aukio- ja puistosuunnittelua, asemakaavoista poikkeamisia sekä muuta alueen kehittämistä.

Periaatteet eivät suoraan käynnistä suunnittelua. Yksityisiä tontteja kehitetään ensisijaisesti tontinomistajan aloitteesta.

Helsinkiläisen luksuskorttelin talonmiehelle sataa kehuja: "Jani on super!" – näistä ongelmista asukkaat useimmin valittavat

Kantakaupungissa asunut Henriikka, 30, teki täydellisen elämänmuutoksen – sai sysäyksen opiskelutovereiden kanssa keskellä metsää: "Kun tulin takaisin Kamppiin, tajusin kuinka se kuormittaa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut