Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Senaatintorille laskeutuu keskiviikkona siivetön lentokone – "Kysymys on asukkaiden oikeudesta vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon"

Suomen suurin kuntalaisaloite eli Malmin kentän kansanäänestyksestä tehty aloite käsitellään Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkona.

Senaatintorilla vietetään Malmi-aktiivien mukaan keskiviikkona kansanjuhlaa, jonne laskeutuu siivetön lentokone kello 14.

Aloitteessa ehdotetaan neuvoa-antavaa kansanäänestystä siitä, pitäisikö Malmin lentokentän ilmailukäyttöä jatkaa. Aloite on jätetty kaupungin käsiteltäväksi 2. elokuuta.

Malmin lentoaseman ystävät ry muistuttaa tiedotteessaan, että kuntalaisten mielipiteen kartoitusta on ehdotettu Helsingin kaupunginvaltuustossa 2000-luvulla toistuvasti, mutta aloitteet on kumottu perustellen, että tällaisen aloitteen tulee tulla kuntalaisilta. Nyt asian taakse on kerätty kuntalaisaloite.

Helsingin Uutiset tiedusteli aiemmin muutamilta päättäjiltä, miten he aikovat valtuutettuina suhtautua Malmi-äänestykseen. Mielipiteitä oli puolesta ja vastaan.

Aloite käsiteltiin kaupunginhallituksessa 29. marraskuuta. Siellä esitetyt perustelut hylkäämiselle eivät ole Malmin lentoaseman ystävien mielestä kestäviä: aiheen aiempi käsittely eri päätöstasoilla, kansanäänestyksen järjestämisen vaikeus tai siitä koituvat kustannukset eivät voi olla demokratian esteenä.

Lex Malmi -aktiivi Frank Töölö painottaa tiedotteessa, että kyseessä on päätös äänestyksestä, ei Malmista.

– Kyseessä on todellakin huomattavasti Malmia suurempi asia: onko neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä sijaa suomalaisessa lähidemokratiassa? Kuntalaisaloitteen käsittelyyn tulee suhtautua sen ansaitsemalla kunnioituksella, vaikka kansanäänestyksen aiheesta olisi mitä mieltä hyvänsä. Kansa on vaaleissa antanut valtuutetuille luottamuksensa toimia Suomen lakia ja äänestäjiensä tahtoa kunnioittaen.

Yli 26 000:n allekirjoittama aloite Malmin kentästä jakaa päättäjien mielipiteet – "Esimerkki asiasta, jollaista olisi hyvä kysyä kansanäänestyksellä, mutta..."

Töölö korostaa aloitteen merkitystä koko päätöksentekojärjestelmälle.

– Valtuuston päätettäväksi ei nyt suinkaan tuoda kysymystä Malmin lentokentästä vaan asukkaiden oikeudesta vaikuttaa suoraan elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Mikäli näin vahva kansalaisten kannanotto tyrmättäisiin, olisi aloiteoikeus kansanäänestyksestä käytännössä lain kuollut kirjain.

Kansanjuhla alkaa Senaatintorilla kello 14. Kaupunginvaltuuston kokous alkaa kello 16, ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalta.

Malmin henki elää vahvana terminaalin ravintolassa – moni suree lentojen loppumista: "Kentällä ei ole sen jälkeen tapahtunut juuri mitään"

Yli 26 000 helsinkiläistä vaatinut kansanäänestystä Malmin lentokentästä – kaupunginhallitus käsittelee maanantaina