Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malmin lentokentän tulevaisuudesta ei järjestetä kansanäänestystä – näin päättäjät äänestivät

Helsinki ei järjestä kansanäänestystä Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailukäytössä. Valtuusto päätti asiasta äänin 53–28, tyhjiä 4. Vastaan äänestivät kaikki vihreät valtuutetut sekä enemmistö kokoomuksen, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutetuista.

Kansanäänestystä kannattivat perussuomalaisten, keskustan, liike nytin ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät. Kokoomuksesta kansanäänestyksen kannalla olivat Juha Hakola, Mirita Saxberg, Atte Kaleva, Dani Niskanen, Mia Nygård-Peltola ja Sirpa Asko-Seljavaara, RKP:stä Björn Månsson, Eva Biaudet ja Nora Grotenfelt, SDP:stä Sinikka Vepsä, Thomas Wallgren ja Hilkka Ahde sekä vasemmistoliitosta Sami Muttinen.

Senaatintorille laskeutuu keskiviikkona siivetön lentokone – "Kysymys on asukkaiden oikeudesta vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon"

Valtuusto kävi kansanäänestysaloitteesta pitkän ja perusteellisen keskustelun. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kuntalaisaloite kunnallisesta kansanäänestyksestä, joka nousee valtuuston käsittelyyn Helsingissä. Allekirjoittajia oli keskiviikkoiltaan mennessä kertynyt 31 300.

Aloite oli monille valtuutetuille hankala, sillä kaikki päätökset Malmin kentän rakentamisesta on jo tehty. Samoin on tehty muita päätöksiä Malmin rakentamispäätöksen varassa.

Toisaalta tuoreen kaupunkistrategian mukaan Helsinki kutsuu aktiivisesti kaupunkilaisia "osallistumaan ja vaikuttamaan kaupungin palveluihin, päätöksentekoon, toimintaympäristöön, omaan asuinalueeseen".

Valtuusto pohti mikä asia sopii kansanäänestykseen.

– En miellä, että kansanäänestystä pitäisi järjestää yksittäisistä maankäyttöasioista. Mikä rooli meille edustuksellisessa demokratiassa jää, jos maankäyttöasiat kysytään kansalaisilta? Kunnallisia kansanäänestyksiä on valtaosin käytetty päätettäessä kuntaliitoksista, kokoomuksen Otto Meri totesi.

Puoluetoveri Atte Kaleva (kok.) ei nähnyt ehtoja sille, mistä kansanäänestys voidaan järjestää.

– Riittää, että on tietty määrä allekirjoittajia.

Yli 26 000:n allekirjoittama aloite Malmin kentästä jakaa päättäjien mielipiteet – "Esimerkki asiasta, jollaista olisi hyvä kysyä kansanäänestyksellä, mutta..."

Moni valtuutettu muistutti, että Malmin lentokentästä on keskusteltu jo vuosikymmeniä, ja sinä aikana kaupunkilaiset ovat voineet äänestää sellaiset päättäjät kuin Malmi-asiassa haluavat.

– Oman poliitikkoaikani seitsemistä vaaleista kuudesta on sanottu, että ne ovat "Malmi-vaalit", apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) laskeskeli.

Kristillisdemokraattien Mika Ebeling huomautti, että vaaleissa on monta muutakin äänestyskriteeriä, ja äänestäjän Malmi-kanta on voinut olla vasta toissijainen kriteeri.

Miksi kansanäänestys järjestettäisiin, kun sen tulosta ei enää käytännössä voitaisi ottaa huomioon, osa valtuutetuista ihmetteli.

– Tässä vaiheessa kansanäänestys ei olisi enää äänestys Malmista. Etukäteen tällainen kyllä–ei-äänestys olisi voitu järjestää, mutta ei näin epäselvästä asiasta, johon liittyy jo monta muutakin asiaa, Arhinmäki totesi.

SDP:n Eveliina Heinäluoman mukaan Malmin kohdalta päätökset on linjattu jo yleiskaavassa.

– Asetan kuntademokratian ensimmäiselle sijalle. Päättäjän on otettava huomioon monenlaisia näkökulmia. Tärkeää on kunnioittaa myös kunnallisdemokratian päätöksiä. Mitä kansanäänestyksen tulos tarkoittaisi jo päätettyjen asemakaavojen osalta?

Myös vihreiden Reetta Vanhanen tähdensi, että elämme edustuksellisessa demokratiassa, jossa ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto.

– Neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä voidaan saada lisää näkemystä, mutta sen aika olisi ennen päätöksentekoa.

Osa valtuutetuista katsoi, että kansanäänestys pitäisi nyt järjestää periaatteellisista syistä, jotta kaupunkistrategian henki toteutuu, ja kun niin moni on sitä vaatinut.

Malmin kentän rakentamista kannattanut SDP:n Thomas Wallgren teki kannastaan huolimatta palautusesityksen, jossa kansanäänestyksen järjestäminen otettaisiin uuteen harkintaan. Kaupunginhallituksen esitys oli, että kansanäänestystä ei järjestetä.

– Nyt otetaan kantaa kansalaisdemokratiaan, josta on tullut ensimmäinen legitiimi aloite, Wallgren perusteli.

RKP:n Björn Månsson kysyi, että onko valtuustolla oikeutta sanoa ei kansanäänestykselle.

– Onko meillä moraalinen oikeus sanoa ei, kun 31 000 helsinkiläistä haluaa kansanäänestyksen?

Asian käsittely päättyi, kun Wallgrenin palautusesitys ei saanut riittävästi kannatusta.