Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuukautissuojia aletaan jakaa maksutta Helsingissä – "Kaikilla nuorilla ei ole rahaa niiden hankkimiseen"

Helsingissä aletaan jakaa ilmaisia kuukautissuojia peruskouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta keskiviikkona.

Taustalla on Amanda Pasasen (vihr.) valtuustoaloite, jonka mukaan kuukautisköyhyys on todellisuutta monille Suomessa. Aloitteen oli allekirjoittanut 23 muuta valtuutettua.

– Esimerkiksi kaikilla nuorilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saada kuukautissuojia kotoa tai rahaa niiden hankkimiseen, Pasanen perusteli aloitteessaan.

Kokeilu käynnistetään rajatuissa kouluissa ja oppilaitoksissa ensi vuonna. Yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on kartoitettu erilaisia kuukautisvälineiden jakamisen muotoja ja kustannuksia.

Näin paljon kuukautissiteiden tarjoaminen kouluissa tulee maksamaan Helsingissä – "Eihän näissä aloitteissa ikinä ajatella mistä raha otetaan"

Helsingin nuorisoneuvosto antoi asiaan lausunnon, jonka mukaan on tärkeää vähentää kuukautisista aiheutuvaa taloudellista epätasa-arvoa.

Jussi Halla-aho (ps.) teki Pia Pakarisen (kok.) kannattamana valtuuston kokouksessa palautusehdotuksen, jonka mukaan kaupungin ei tule ryhtyä aloitteen johdosta toimiin.

– Monet välttämättömät tarvikkeet, tuoteryhmät ja palvelut aiheuttavat taloudellisia vaikeuksia kaikkein vähävaraisimmille. Esimerkkeinä voidaan aloitteessa mainittujen tuotteiden ohella mainita hygieniatarvikkeet yleensä, ruoka, vaatteet, lasten harrastukset, tietotekniikka, liikkuminen ja lääkkeet. Suomessa on sosiaaliturvajärjestelmä ja siihen liittyvä toimeentulotuki, jonka tarkoitus on auttaa vähävaraisimpia selviytymään välttämättömistä menoistaan, Halla-aho ja Pakarinen muistuttivat.

– Ei ole perusteltavissa, että juuri kuukautisvälineet olisivat tuoteryhmä, jota kaupungin on jaettava maksutta. Kuten aloitteessakin todetaan, kuukautisvälineiden kustannukset ovat muutamia euroja kuussa. Kustannusta ei voida yksilötasolla pitää niin merkittävänä, että kaupungille ilmaisjakelusta aiheutuva rahallinen ja hallinnollinen kuormitus olisi perusteltavissa.

Vastaehdotus ei menestynyt äänestyksessä.

Täsmennetty 13.12. kohtaa palautusehdotuksesta: sen teki Jussi Halla-aho, ja Pakarinen kannatti.