Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikoninen valomainos palautettiin kauppahallin katolle Helsingissä – kuva: 1950-luvun tyyliin tehtiin yksi iso muutos

Kaksi punamekkoista tyttöä ja teksti Hakaniemen kauppahallista. Ikoninen 1950-luvun valomainos poistettiin kauppahallin katolta toukokuussa 2018 osana mittavaa peruskorjausta. Nyt mainos on palannut tutulle paikalleen ja loistaa kirkkaampana kuin kenties vuosikymmeniin.

Kyseessä ei ole kuitenkaan sama valomainos, vaan tarkka kopio aiemmasta.

Vanha alumiininen valomainos oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä olisi kannattanut korjata. – Kirjaimet olivat aika karussa kunnossa. Ainoastaan vanha kattokannake on säilytetty, sanoo projektiarkkitehti Minna Vuorenpää arkkitehtitoimisto A-Konsulteista.

Uuden mainoksen teki keravalainen Beta Neon, joka on vastannut muun muassa Rautatieaseman sisäänkäyntilipan valotekstin uudistuksesta. Myös uusi mainos on tehty alumiinista, mutta neonvalot on korvattu led-tekniikalla.

– Ulkoisesti ne näyttävät yhä neonvaloilta, mutta valo on tasaisempi. Neonvaloissa väri muuttuu ajan myötä. Ledit kestävät kauemmin ja kuluttavat myös vähemmän energiaa, Vuorenpää kertoo.

Mainoksessa käytetään samoja värejä kuin alkuperäisessä.

– Värit on poimittu niin hyvin kuin mahdollista. Maali oli paikoin kulunut lähes kokonaan, joten kyse on parhaista arvauksista.

Vuorenpää sanoo, että valomainokseen on tehty muutoksia todennäköisesti 1970-luvun jälkeen.

– Alkuperäinen valomainos on nostettu katolle 1950-luvun lopussa. Vanhoissa kuvissa tyttöjen kohdalla mainoksesta näki läpi. Myöhemmistä kuvista havaitsimme, että tyttöjen malli on muuttunut ja niiden taakse oli tullut tausta

Mitä vuonna 2018 poistetulle valomainokselle tapahtui?

– Kaupunginmuseo otti tytöt talteen. Kirjainten kohtalo on vielä auki. Ne saattavat päätyä jätteeksi. Keräilijät ovat niitä kyllä kyselleet.

Hakaniemen kauppahallin on tarkoitus aueta loppukesästä tai syksyllä 2022. Alkuperäisen aikataulun mukaan se piti avautua jo joulukauppaan 2020. Peruskorjaus alkoi alkuvuonna 2018.

Väliaikainen halli siirretään pois torilta ensi kesänä.

Vuonna 1914 valmistuneen hallin pääsuunnittelijoita ovat kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstad ja apulaiskaupunginarkkitehti Einar Flinckenberg. Halli edustaa myöhäisjugendia, mutta siinä on myös modernistisia piirteitä.