Helsinkiin valmistuu uusi asuinkortteli, johon tulee 200 metriä taidetta – kuva: salaperäiset kuviot pilkistävät jo työmaa-aidan takaa

Taide: Arte-korttelissa näkyy viiden taiteilijan kädenjälki. Osa Arabianrannan teoksista vaurioitunut.

Esittävätkö salaperäiset kuviot taikametsän sieniä vai paratiisin kukkia? Merellisiä lonkeroita tai fossiileja? Tuo on ainakin kellotaulu!

Hämeentielle rakentuvan Arte-korttelin taideteokset alkavat paljastua työmaa-aidan takaa. Neljän rakennuksen julkisivuihin tulee taidetta yli 200 metrin matkalle. Ensimmäiset teokset ovat jo valmiita, mutta ne julkistetaan virallisesti vasta rakennusten valmistuttua.

Taideteos iski vaarallista kipinää lapsiperheiden suosimassa puistossa Helsingissä – minne katosi päiväkodin pronssinen lintu?

Alkuperäisen suunnitelman mukaan taideteosten piti pysyä visummin piilossa, mutta paremman näkyvyyden vuoksi työmaa-aitaa on muokattu kevyemmäksi.

–  Hämeentien ja Kaanaankadun risteyksessä olemme saaneet runsaasti palautetta risteyksen turvallisuuteen liittyen. Olemme ottaneet palautteen tietenkin huomioon, sillä turvallisuus on meille kuitenkin ykkösjuttu, sanoo rakennusyhtiö YIT:n projektipäällikkö Jaakko Kinnari.

Ensimmäisenä Arte-korttelin rakennuksista valmistuu ensi helmikuussa asunto-osakeyhtiö Helsingin Birger. Sen seinässä olevan Puutarhauni-teoksen ovat tehneet Terhi Ekebom ja Jenni Rope.

Birger-talo on saanut nimensä Paratiisi-astiasarjan kuvittajalta Birger Kaipiaiselta (1915–1988).

Ekebomilta ja Ropelta on valmistunut yhteisteos aiemmin Kaisataloon. Rope tunnetaan myös muun muassa Myllypuron seniorikeskuksen uusista veistoksista.

Näin syntyvät joka kodin suomalaiset klassikot – "Ei kunnon lumikolaa voi suunnitella, jos muotoilija ei itse tiedä kuinka lunta luodaan"

Seuraavana on vuorossa Helsingin Kaj. Sen teoksesta vastaa Hakaniemen metroasemankin taiteesta tunnettu Armi Teva. Nimi tulee Kartio-lasit suunnitelleelta Kaj Franckilta (1911–1989).

Kuvittaja Matti Pikkujämsän kohde on Helsingin Rut.

– Pikkujämsä on keraamikko Rut Brykin (1916-1999) äärimmäinen fani ja kerännyt hänen taidettaan pienissä määrin, Kinnari kertoo.

Korttelin viimeisen yhtiön, Helsingin Gunnelin rakentaminen käynnistyy vuonna 2022. Se on saanut nimensä lasimuotoilija Gunnel Nymanilta (1909–1948) Rakennuksen taiteilija julkistetaan myöhemmin. Lisäksi rakennusten yhteiselle pihalle tulee puuseppä Antrei Hartikaisen käyttötaideteos.

– Se on tarkoitettu istumiseen ja vähän muuhunkin, Kinnari kertoo.

Oletko unelmoinut New Yorkissa asumisesta? Tämä helsinkiläinen kadunpätkä on kuin suoraan Manhattanilta – Suunnitelma valmistui 1915, mutta vain pieni osa toteutui

Arte-kortteliin valmistuu noin 270 eri kokoista asuntoa ja yhdeksän liiketilaa.

– Perheasuntojen kysyntä on ollut isointa. Siinä näkyy monen vuoden patoutunut kysyntä.

Uuden korttelin alta purettiin 1980-luvulta valmistunut toimistotalo.

Sosiaalityöntekijä Lauri, 38, kuvaa "halpiskameralla" huikeita kuvia Helsingistä – some villiintyi: "Niin kaunis, että ihan pyörryttää"

Prosenttiperiaate

Käytäntöä vakinaistetaan

Arabianranta on ensimmäinen Helsinkiin rakennettu taidekaupunginosa.

Taiteesta tuli keskeinen osa Arabianrantaa, sillä kaupunki velvoitti alueen rakennuttajat käyttämään yhdestä kahteen prosenttia rakennuskustannuksista taiteeseen.

Kaupunki tekee parhaillaan päätöksiä prosenttiperiaatteen vakinaistamisesta.

Hotellihuoneen täytyy yllättää yksityiskohdillaan – "Huoneen pitää olla sellainen, ettei asiakas lähde sieltä kuin repimällä", määrittelee sisustusarkkitehti Jaakko Puro

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut