Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sampo Haahti, 56, omistaa Suomen suurimman Disney-kokoelman – mukana myös ääriharvinainen erikoisnumero: "Maksoin siitä 30 vuotta sitten 15 000 markkaa"

Keräily: Suomen Aku Ankka täytti vastikään 70 vuotta.

Joulukuussa 1951 helsinkiläisiin kioskeihin ilmestyi uusi, värikäs sarjakuvalehti.

Walt Disneyn 50-vuotispäivänä julkaistusta Aku Ankka ja kumppanit -lehdestä otettiin tuolloin noin 35 000 kappaleen painos, mikä oli maksimimäärä pula-ajan Suomessa.

Tasan 70 vuotta myöhemmin vuosaarelaisessa kaksiossa istuva Sampo Haahti, 56, on onnellinen mies. Lähes 40 vuoden mittainen keräilyharrastus on tuottanut huiman tuloksen: Haahden Disney-aiheinen kokoelma on millä tahansa mittapuulla mitattuna maamme kattavin.

Löytyykö sinunkin hyllystäsi? – näitä tuttuja sarjakuvia keräilijät nyt himoitsevat

Taksia leipätyökseen ajanut Haahti sai suomalaisten Aku Ankka -lehtien kokoelmansa täydelliseksi jo vuonna 1990.

– Kuusi vuotta siihen kului, mutta ilman muuta kannatti. Niin kuin monella muullakin keräilijällä, se Lumikki-lehti oli viimeiseksi jäänyt hankinta, Haahti kertoo.

Kyseessä on ääriharvinainen Aku Ankan erikoisnumero Lumikki ja seitsemän kääpiötä vuodelta 1952.

– Maksoin siitä 30 vuotta sitten 15 000 markkaa. Kirpaisi kyllä, mutta en ole katunut. Nykyrahassa summa olisi sellaiset 4 000 euroa.

Miehen keräilyinto ei kuitenkaan siihen jäänyt, päinvastoin. Seuraavaksi olivat vuorossa Disney-aiheiset elokuvat, vieläpä kaikissa formaateissaan, niin VHS-nauhoilla sekä dvd- ja blueray-levyillä.

Yksi kokoelman näyttävimmistä kohteista ovat Carl Barksin töiden alkuperäiset litografiat ja serigrafiat, joita on maailmanlaajuisestikin valmistettu vain 100–500 vedoksen verran kutakin.

Vedokset ovat Haahden kodin seinillä kullanhohtoisissa kehyksissä. Monissa niistä seikkailee Roope Ankka kullankaivuupuuhissa tai kolikoitaan laskemassa.

Niiden vieressä on täysin toimintakuntoinen Mikki Hiiri -lankapuhelin. Vitriiniin on puolestaan talletettu 1930-luvulta peräisin oleva käsikäyttöinen Mikki-kaitafilmiprojektori.

Haahden makuuhuoneessa on tehty tähdellisiä kompromisseja: kun vaatekaapit ovat täyttyneet Disney-aiheisista tauluista ja lehdistä, esimerkiksi pikkutakit ovat joutaneet siirtyä huoneen nurkkaan vaaterekkiin.

– Kokoelmaa on ollut pakko hajottaa kesämökille, sillä se ei millään mahtuisi tänne kotiin. Pelkästään Disney-aiheisia VHS-kasetteja on monta muuttolaatikollista, Haahti myhäilee.

Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"

Jos Walt Disney ei olisi luonut aikanaan kaikkien tuntemia piirroshahmoja, mitä Sampo Haahti nyt keräilisi? Olisiko vaikkapa Nakke Nakuttaja vienyt Aku Ankan paikan?

– En usko. Nakke-lehtien maailma on kovin ohut Ankkalinnaan verrattuna.

– Aku Ankan vetovoima on juuri siinä, että tarinat ovat vetäviä ja hahmot erittäin hyvin piirrettyjä. Moni lehden tilaaja on aikuinen, enkä yhtään ihmettele. Ei näihin kyllästy koskaan.

Ankkalehden lumo on säilynyt Suomessa vuosikymmenestä toiseen, sillä se on 110 000 kappaleen levikillään yhä maamme suurin aikakauslehti.

– Aku Ankka lanseerattiin aikanaan juuri oikeaan saumaan. Se alkoi ilmestyä samaan aikaan, kun järjestettiin Helsingin olympialaiset ja saatiin maksettua sotakorvaukset, muistuttaa Aku Ankan nykyinen päätoimittaja Aki Hyyppä.

Suuret ikäluokat siis tarttuivat lehteen jo lapsina ja ote on pitänyt siitä kiinni edelleenkin.

Hyypän mukaan jo pelkästään Akun persoonassa on jotain erityisesti suomalaisiin vetoavaa.

– Ajattelen niin, että Aku on sellainen arktisissa oloissa pärjäävä sisukas kaveri, joka ei lannistu vähästä, vaan puskee sisulla eteenpäin. Vähän kuin me suomalaiset, Hyyppä myhäilee.

Legendaarinen Finnvox-studio kätkee huikean siivun suomalaista musiikkihistoriaa – uusin aluevaltaus osui kultasuoneen

Kari Korhonen piirsi Roope-sarjan, jota povataan menestykseksi jo nyt – "Tullaan muistelemaan vielä vuosikymmentenkin päästä"

1700-luvulta peräisin oleva Raamattu myytiin 250 eurolla – Lukutoukan aarreaitta kierrättää 300 000 kirjaa vuodessa

Aleksi, 26, imi vaurastumisen alkeet Aku Ankasta – "Tuskin olen pelkästään K-kauppiaana viisikymppisenä"