Sampo Haahti, 56, omistaa Suomen suurimman Disney-kokoelman – mukana myös ääriharvinainen erikoisnumero: "Maksoin siitä 30 vuotta sitten 15 000 markkaa"
2
Sampo Haahti on kerännyt laajan kokoelman Walt Disneyn luomista piirroshahmoista. Edessä harvinaisia, englanninkielisiä Aku Ankkoja 1950-luvulta. Oikealla Mikki Hiiri -aiheinen filmiprojektori 1930-luvulta. Jari Pietiläinen
Katso isompi kuvaWalt Disneyn tuotanto elää Sampo Haahden mielessä yhä haalistumattomana. Jari Pietiläinen
Keräily: Suomen Aku Ankka täytti vastikään 70 vuotta.
Jari Pietiläinen
Joulukuussa 1951 helsinkiläisiin kioskeihin ilmestyi uusi, värikäs sarjakuvalehti.
Walt Disneyn 50-vuotispäivänä julkaistusta Aku Ankka ja kumppanit -lehdestä otettiin tuolloin noin 35 000 kappaleen painos, mikä oli maksimimäärä pula-ajan Suomessa.
Tasan 70 vuotta myöhemmin vuosaarelaisessa kaksiossa istuva Sampo Haahti, 56, on onnellinen mies. Lähes 40 vuoden mittainen keräilyharrastus on tuottanut huiman tuloksen: Haahden Disney-aiheinen kokoelma on millä tahansa mittapuulla mitattuna maamme kattavin.
Aku Ankan luojan Walt Disneyn kuva on Vuosaaressa kunniapaikalla. Jari Pietiläinen
Taksia leipätyökseen ajanut Haahti sai suomalaisten Aku Ankka -lehtien kokoelmansa täydelliseksi jo vuonna 1990.
– Kuusi vuotta siihen kului, mutta ilman muuta kannatti. Niin kuin monella muullakin keräilijällä, se Lumikki-lehti oli viimeiseksi jäänyt hankinta, Haahti kertoo.
Kyseessä on ääriharvinainen Aku Ankan erikoisnumero Lumikki ja seitsemän kääpiötä vuodelta 1952.
– Maksoin siitä 30 vuotta sitten 15 000 markkaa. Kirpaisi kyllä, mutta en ole katunut. Nykyrahassa summa olisi sellaiset 4 000 euroa.
Miehen keräilyinto ei kuitenkaan siihen jäänyt, päinvastoin. Seuraavaksi olivat vuorossa Disney-aiheiset elokuvat, vieläpä kaikissa formaateissaan, niin VHS-nauhoilla sekä dvd- ja blueray-levyillä.
Sampo Haahti kutsuu Disney-aiheista kirjakokoelmaansa ammattikirjallisuudeksi. Jari Pietiläinen
Yksi kokoelman näyttävimmistä kohteista ovat Carl Barksin töiden alkuperäiset litografiat ja serigrafiat, joita on maailmanlaajuisestikin valmistettu vain 100–500 vedoksen verran kutakin.
Vedokset ovat Haahden kodin seinillä kullanhohtoisissa kehyksissä. Monissa niistä seikkailee Roope Ankka kullankaivuupuuhissa tai kolikoitaan laskemassa.
Niiden vieressä on täysin toimintakuntoinen Mikki Hiiri -lankapuhelin. Vitriiniin on puolestaan talletettu 1930-luvulta peräisin oleva käsikäyttöinen Mikki-kaitafilmiprojektori.
Disney-aiheista musiikkia on julkaistu Suomessa yllättävän paljon. Tässä osa Haahden vinyylikokoelmasta. Jari Pietiläinen
Haahden makuuhuoneessa on tehty tähdellisiä kompromisseja: kun vaatekaapit ovat täyttyneet Disney-aiheisista tauluista ja lehdistä, esimerkiksi pikkutakit ovat joutaneet siirtyä huoneen nurkkaan vaaterekkiin.
– Kokoelmaa on ollut pakko hajottaa kesämökille, sillä se ei millään mahtuisi tänne kotiin. Pelkästään Disney-aiheisia VHS-kasetteja on monta muuttolaatikollista, Haahti myhäilee.
Jos Walt Disney ei olisi luonut aikanaan kaikkien tuntemia piirroshahmoja, mitä Sampo Haahti nyt keräilisi? Olisiko vaikkapa Nakke Nakuttaja vienyt Aku Ankan paikan?
– En usko. Nakke-lehtien maailma on kovin ohut Ankkalinnaan verrattuna.
– Aku Ankan vetovoima on juuri siinä, että tarinat ovat vetäviä ja hahmot erittäin hyvin piirrettyjä. Moni lehden tilaaja on aikuinen, enkä yhtään ihmettele. Ei näihin kyllästy koskaan.
Haloo, Mikki Hiiri puhelimessa! Jari Pietiläinen
Ankkalehden lumo on säilynyt Suomessa vuosikymmenestä toiseen, sillä se on 110 000 kappaleen levikillään yhä maamme suurin aikakauslehti.
– Aku Ankka lanseerattiin aikanaan juuri oikeaan saumaan. Se alkoi ilmestyä samaan aikaan, kun järjestettiin Helsingin olympialaiset ja saatiin maksettua sotakorvaukset, muistuttaa Aku Ankan nykyinen päätoimittaja Aki Hyyppä.
Suuret ikäluokat siis tarttuivat lehteen jo lapsina ja ote on pitänyt siitä kiinni edelleenkin.
Hyypän mukaan jo pelkästään Akun persoonassa on jotain erityisesti suomalaisiin vetoavaa.
– Ajattelen niin, että Aku on sellainen arktisissa oloissa pärjäävä sisukas kaveri, joka ei lannistu vähästä, vaan puskee sisulla eteenpäin. Vähän kuin me suomalaiset, Hyyppä myhäilee.
Mikki Hiiri on iältään Aku Ankkaa vanhempi, mutta Suomessa Aku on Mikkiä suositumpi. Jari Pietiläinen