Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin paljon kuukautissiteiden tarjoaminen kouluissa tulee maksamaan Helsingissä – "Eihän näissä aloitteissa ikinä ajatella mistä raha otetaan"

Kuukautissuojat: Helsinki aloittaa kuukautisvälineiden tarjoamisen kokeiluna muutamissa kouluissa, mutta valtuutettu Pia Pakarisen (kok.) mielestä hanke tulee kalliiksi siinä vaiheessa, kun käytäntö laajennetaan kaikkiin kouluihin.

Helsingissä käynnistetään ensi vuonna kokeilu, jossa kuukautissuojia jaetaan ilmaiseksi kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Aihe on puhuttanut kiivaasti Helsingin Uutisten Facebookissa, sekä muualla sosiaalisessa mediassa.

Maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamista oli ehdottanut kaupunginvaltuutettu Amada Pasanen (vihr.), jonka mukaan kuukautisköyhyys on merkittävä asia myös Suomessa ja koskee monia nuoria.

Kokoomusvaltuutettu ja entinen kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen vastusti keskiviikkona valtuustossa aloitteen läpivientiä yhdessä Jussi Halla-ahon (ps.) kanssa. He muistuttivat, että Suomessa maksetaan vähävaraisille toimeentulotukea, jonka tarkoitus on kattaa välttämättömiä menoja, kuten juuri kuukautissuojien hankintaa. Halla-ahon tekemä, ja Pia Pakarisen kannattama palautusehdotus kuitenkin hävisi äänestyksessä.

Kuukautissuojia aletaan jakaa maksutta Helsingissä – "Kaikilla nuorilla ei ole rahaa niiden hankkimiseen"

Keskustelu jatkuu nyt Pia Pakarisen avoimessa Facebook-ryhmässä. Pakarinen kirjoittaa ryhmässä, että vaikka tarkoitus on hyvä, aloitteen mallilla suoritettava kuukautisvälineiden jakelu on tehoton tapa tukea kuukautisköyhyyttä kokevia.

– Olemme perustamassa kallista koneistoa asian hoitamiseksi, Pakarinen kommentoi.

Hänen mukaansa, mikäli pilottia myöhemmin laajennetaan kaikille kouluille ja oppilaitoksille Helsingissä, ovat kustannukset täysimääräisesti 1,6 miljoonaa euroa.

–  Tarvitaan henkilöitä jakamaan näitä välineitä, koska muuten ne loppuvat saman tien. Koska aloitteen mukaan on vielä tarjottava saajan haluamaa mallia (kuukuppi, tamponi, side), tarvitaan riittävästi tavaraa varastoon ja riittävät tilat, eikä esimerkiksi automaatti riitä tähän tarkoitukseen, kirjoittaa Pakarinen.

– Tämä menee siis kasvatuksen ja koulutuksen toimialan budjetista, johon kovalla väännöllä saatiin tälle vuodelle 300 000 euroa varhaiskasvatuksen henkilöstön työvaatteisiin.

Työvaatteita ollaan tuomassa päiväkotien henkilöstölle Jaana Pelkosen (kok.) aloitteesta, sillä tällä hetkellä varhaiskasvatuksen työntekijät maksavat esimerkiksi joka sään ulkoiluvarusteensa itse.

Pakarisen mielestä on tehotonta verovarojen käyttöä jakaa nuorille laajasti kuukautisvälineitä maksutta.

–  Vaikka ne olisi tietenkin mukava saada ilmaiseksi, rohkenen väittää, että tämä on todellinen ongelma vain murto-osalle naisista. Meidän pitäisi keskittyä niihin, joille se on ongelma.

– Eihän näissä aloitteissa ikinä ajatella, mistä raha otetaan, mutta toki se otetaan Kaskon budjetista, koska ne jaetaan kouluissa. Nyt aloitetaan piloteilla joissain kouluissa, mutta tarkoitus on laajentaa kaikkiin kouluihin, Pakarinen kirjoittaa.

Juttua muokattu: Täsmennetty 13.12. klo 11.20. kohtaa palautusehdotuksesta: sen teki Jussi Halla-aho, ja Pakarinen kannatti.

Helsinki vahvisti ensi vuoden veroprosentiksi 18 – "Näin torjumme valtion kiristävän veropolitiikan vaikutuksia"

550 euroa per lapsi lisää kasvatukseen ja koulutukseen – pormestari Juhana Vartiainen esitteli talousarvioehdotuksen

"Aiemmin liittyi taktikoinnin mahdollisuus, joka on minulle vierasta ja vähän vastenmielistä" – Vartiainen puolusti tiukasti uutta budjetin laatimisen mallia