Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Staran henkilöstö vähenee 300–400:lla, tavoitteena noin 20 miljoonan euron säästöt kolmessa vuodessa – Toimitusjohtaja: "En näe niin dramaattisena"

Liikelaitos: Staran henkilöstö vähenee 300–400 hengellä kolmen vuoden aikana. Ketään ei irtisanota.

Staran, eli kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen, toimintaa tehostetaan merkittävästi lähivuosien aikana. Tavoitteena on noin 20 miljoonan euron säästöt vuoteen 2025 mennessä. Ensi vuodelle tavoitellaan noin 4,5 miljoonan euron säästöjä.

Stara rakentaa ja ylläpitää Helsingin katuja ja puistoja ja kaupungin tiloja, kuten kouluja, palveluja ostaa kaupunkiympäristön toimiala.

Tulevaisuuden Stara on kooltaan pienempi ja ketterämpi yksikkö, joka pyörii noin 200 miljoonan euron liikevaihdolla ja työllistää noin 1 000 henkeä. Vuoden 2020 liikevaihto oli noin 266 miljoonaa ja henkilöä on nyt noin 1 300–1400.

– En näe tätä niin dramaattisena tilanteena, kuin miltä se ehkä ulospäin näyttää, koska Starassa osaaminen ja asiakastyytyväisyys ovat korkealla tasolla, toteaa toimitusjohtaja Timo Martiskainen.

Tavoitteiden mukaisesti Staran toimintaa supistetaan muun muassa kilpailuttamalla noin neljännes nykyisestä kaupunkitekniikan ylläpidon volyymista yksityisille markkinoille.

– Ensi vuoden säästöihin liittyy muun muassa kahden pienehkön alueen uloskilpailuttaminen Pohjois-Helsingin esikaupunkialueella ensi lokakuussa, Martiskainen kertoo.

Näin tehdään, koska yksityisen sektorin odotetaan tuottavan palvelut edullisemmin.

Staran kehittämis- ja tuottavuusohjelman taustalla olevan konsulttiselvityksen mukaan yksityinen yritys pystyy tuottamaan esimerkiksi katujen ylläpitopalveluja noin 30 prosenttia edullisemmin kuin Stara.

Staran hoidettavaksi on tullut myös uusia tehtäviä.

– Meillä on ollut korona-aikana ollut keskeinen rooli esimerkiksi suojaimien toimittamisessa. Olemme myös rakentaneet koronatestaus- ja rokoteasemia.

Lue myös:

"Kaupungin omana tuotantona ei pidä tuottaa sellaista, joka saadaan edullisempana ostettuna" – Kaupunki teetti omasta yksiköstään selvityksen, työntekijät pelkäävät "hiljaista alasajoa"

Stara pyrkii hiomaan organisaatiotaan tehokkaammaksi, jotta sen kilpailukyky olisi aiempaa parempi palveluissa, jotka pysyvät sen ydintoimintana.

Starassa selvitetään parhaillaan nykyisen toimitilaverkoston ja kaluston käyttöasteita. Haasteita tuo se, että vanhaa konekantaa pitäisi uusia koko kaupunkia sitovien päästövähennystavoitteiden mukaisesti.

Martiskaisen mukaan digitalisaation entistä paremmalla hyödyntämisellä, esimerkiksi ajoreittien suunnittelussa, saadaan säästöjä aikaiseksi.

Taksikuski Seppo, 73, kummastelee helsinkiläisten ajotapoja – ”Ratin takana syödään hampurilaista ja vedellään silmiin maskaraa..."

Henkilöstön osalta Staraa sitoo kaupungin henkilöstöpolitiikka, eli ketään ei irtisanota tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

– Edellyttäen, että henkilöllä on valmius siirtyä uusiin tehtäviin tarpeen vaatiessa, Martiskainen huomauttaa.

Starassa on menossa mittava osaamisen kehittämishanke. Työntekijöitä koulutetaan uusiin tehtäviin liikelaitoksen sisällä, mutta myös kokonaan uudelle alalle kouluttautumista tuetaan.

Luonnollista poistumaa tulee eläköitymisten kautta. Eläköitymistahti on verrattain korkea. Stara on ollut työpaikka, jossa viihdytään pitkään, eläkeikään saakka. Kaikkien lähtijöiden tilalle ei palkata uusia työntekijöitä.

Lue myös:

"Työmailla ei tapahdu kuukausiin mitään" – Useita esimerkkejä listaavan rakennusmestarin mielestä Helsingin tapa tehdä katutöitä on käsittämätön, näin vastaa kaupunki

Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"