Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa on paikallisia koronaepidemioita eri puolilla kaupunkia.
– Asetimme marraskuussa viikkotasolla noin kymmenen päiväkotiryhmää tai koululuokkaa karanteeniin. Näissä päiväkotiryhmissä ja luokissa on ollut useampia tartunnan saaneita, kertoo kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi sähköpostitse.
– Karanteeniin asetetaan tartunnan saaneen lähikontaktit. Tilanteessa, jossa samassa luokassa tai päiväkotiryhmässä todetaan useampia tartuntoja lyhyessä ajassa, koko luokka tai koko päiväkotiryhmä asetetaan karanteeniin.
Helsingissä on noin 470 päiväkotia, joissa on useita päiväkotiryhmiä. Ala- ja yläasteita Helsingissä on yhteensä noin 170.
Aiemmin kaupunki julkaisi koulu- ja päiväkotikohtaisia tietoja tartunnan saaneiden ja karanteeniin asetettujen määristä. Miksi näitä tietoja ei enää julkaista?
– Raportoinnista luovuttiin, koska se ei ollut enää vertailukelpoista aiempaan verrattuna, eikä se kuvannut samalla tavoin alueen epidemiatilannetta.
Testeihin ohjaaminen muuttui oleellisesti syksyllä.
– Tartuntatapauksiksi todentuvien määrä riippuu siitä, ketkä ohjataan testeihin. Testeihin ohjaaminen muuttui oleellisesti syksyllä. Tämän vuoksi tiedot altistumisista aikaisemmilla testausohjeilla ei ole enää vertailtavissa tähän hetkeen. Kun rajoitukset poistettiin, ja kontaktien määrä lisääntyi oleellisesti, niin myös mahdollisten tartuntojen määrä lisääntyi. Vain osa näistä todentuu testeillä varmennetuiksi tapauksiksi.
Kertaalleen poistunut yli 12-vuotiaiden maskisuositus palautettiin Helsingin peruskouluihin tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toivoi Helsingin Sanomissa jo joululoman aikaistamista viikolla tartuntamäärien kasvun vuoksi.
Isosomppi toteaa HU:lle sähköpostitse, ettei joululoman aikaistaminen näytä todennäköiseltä.
Linjauksia asiassa tekee pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.
Koronavirustauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lieväoireinen. Rokottamattomien lasten laajamittaiset tartunnat vievät kuitenkin testauskapasiteettia. Lapset voivat myös tartuttaa yhä enemmän aikuisväestöä, kun tapausmäärät nousevat lasten keskuudessa. Useimmissa tapauksissa perheiden sisäiset tartuntaketjut ovat kulkeneet aikuisesta lapseen eikä toisin päin.