Viranomaisten tietoon tullut rikollisuus on viimeisen kymmenen vuoden aikana pääosin laskenut. Viime vuonna rikokset kuitenkin lisääntyivät selvästi edellisvuodesta. Tämä johtuu suurelta osin omaisuus-, liikenne- ja huumausainerikosten kasvusta. Myös viranomaisten tietoon tulleet seksuaalirikokset ovat lisääntyneet, ilmenee Helsingin yliopiston selvityksestä.
Vuonna 2020 nämä niin sanotut rikoslakirikokset lisääntyivät noin 19 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Liikennerikokset lisääntyivät noin 20 prosenttia, omaisuusrikokset 19, huumausainerikokset 15 ja seksuaalirikokset noin kaksi prosenttia.
– Osittain rikoslakirikosten ja omaisuusrikosten nousun taustalla on Vastaamon tietovuototapaus. Se näkyy erityisesti kiristykseen ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen liittyvien rikosten valtavana kasvuna, sanoo tiedotteessa suunnittelija Ilari Kolttola Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
Liikennerikoksia kirjattiin vuonna 2020 yli 132 000 kappaletta: Tällä palattiin vuotta 2015 edeltävälle tasolle. Kasvua vuoteen 2019 verrattuna oli peräti 20 prosenttia.
Liikennerikoksista noin 15 prosenttia oli rattijuopumuksia. Rattijuopumuksista huumetapauksien osuus on kasvanut selvästi. Rattijuopumusten lisäksi myös suuret ylinopeudet näyttävät lisääntyneen koronapandemian aikana.
Raiskaukset, jotka viranomainen on kirjannut, ovat viime vuosina lisääntyneet olennaisesti. Joiltakin osin nousua selittävät tiedotteen mukaan lainsäädännölliset muutokset ja mahdollisesti muutokset rikosten ilmoittamisessa. Osin kyse voi olla myös rikollisuuden tosiasiallisesta lisääntymisestä.
Myös lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat lisääntyneet pitkällä aikavälillä olennaisesti. Tiedotteessa kirjoitetaan, että kyselytutkimukset viittaavat kuitenkin erityisesti fyysisessä kontaktissa tapahtuneen lasten seksuaalisen hyväksikäytön pikemminkin vähentyneen.
– Yhä nuorempien lasten tavoitettavuus internetin ja sosiaalisen median sovellusten kautta on lisännyt rikoksentekomahdollisuuksia lapsiin ja nuoriin kohdistuvassa seksuaalirikollisuudessa, Kolttola kertoo.
Vuonna 2020 varkauksia tehtiin lähes 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tämä on poikkeus pitkään jatkuneessa varkauksien vähentymisessä.
Petokset ovat viimeisen 10 vuoden aikana lisääntyneet olennaisesti. Tiedotteen mukaan tähän on vaikuttanut erityisesti internetin välityksellä tapahtuvan kaupan lisääntyminen.
Kolttola kertoo, että myös kyselytutkimukset osoittavat petosten lisääntyneen. Vuonna 2020 noin viisi prosenttia väestöstä ilmoitti joutuneensa huijauksen kohteeksi ostaessaan tavaraa tai palvelua netissä viimeisen vuoden aikana.
Vuonna 2020 kirjattiin 95 kuolemaan johtanutta väkivaltarikosta. Vaikka henkirikollisuus lisääntyi, oli se on kuitenkin edelleen selvästi alle 1990-luvun ja 2000-luvun alun keskitason. Pahoinpitelyjä oli viime vuonna edellisvuotta vähemmän.
Pahoinpitelyt ja omaisuusrikokset ovat Helsingin yliopiston selvityksen mukaan olennaisesti yleisempiä nuoremmissa ikäryhmissä ja valtaosa rikoksista epäillyistä on tyypillisesti miehiä. Myös uhrit ovat selvästi yleisemmin nuoremmista ikäryhmistä.
Väkivaltarikoksissa miehet ovat hieman naisia useammin rikoksen uhrina, erityisesti vakavammissa tapauksissa. Parisuhdeväkivalta kohdistuu kuitenkin selvästi useammin naisiin.
– Vuonna 2020 lähes kaikki viranomaisten tietoon tulleiden raiskausrikosten uhrit olivat naisia. Syyllisiksi epäillyistä valtaosa puolestaan oli miehiä.
Joissakin rikoslajeissa ulkomaalaisten ja maahanmuuttajataustaisten edustus rikoksista epäillyistä on huomattava. Osuus on viime vuosina ollut erityisen suuri seksuaalirikoksissa.
Tiedotteen mukaan maahanmuuttajataustaisten rikostaso on kuitenkin viime vuosina laskenut useissa keskeisissä rikoslajeissa. Vuosina 2010–2020 maahanmuuttajataustaisten rikostaso on lähes puolittunut varkausrikoksissa ja laskenut huomattavasti myös pahoinpitelyrikoksissa.
– Osa suomalaisen väestön ja maahanmuuttajien välisistä eroista rikollisuudessa selittyy sosiodemografisilla tekijöillä, erityisesti maahanmuuttajaväestön nuorella ikärakenteella, Kolttola toteaa.
Rikokset ja hälytystehtävät vähenivät kevään 2020 poikkeusolojen aikana, Kotihälytykset kuitenkin lisääntyivät huomattavasti jo hieman ennen kevään poikkeusolojen alkua.