Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

11 uutta omikrontartuntaa Suomessa – Osa liittyy varhempien tapausten lähipiiriin

Suomessa on todettu 11 uutta omikrontartuntaa. Nämä koronavirustartunnat on varmistettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus), Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote), Varsinais-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla, kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 20 varmistettua omikronin aiheuttamaa tartuntaa. Hus-alueen, Etelä-Karjalan, Varsinais-Suomen ja Vaasan lisäksi tartuntoja on todettu Pohjois-Savossa.

Tiedotteen mukaan paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.

Nyt todetuista uusista tapauksista osa liittyy aikaisemmin ilmoitettujen tapausten lähipiiriin. Tartunnoista valtaosa liittyy matkustamiseen.

Kahdessa uudessa tapauksessa tartunnan saaneilla ei ole matkustushistoriaa tai tiedossa olevaa yhteyttä aiempiin tapauksiin. Nämä uudet tapaukset kuuluvat samaan tartuntaketjuun.

Varmistettuja omikrontapauksia on jo yli 50 maassa eri puolella maailmaa. Alustavissa tutkimuksissa on todettu, että kaksi koronarokoteannosta suojaa vain vähän omikronvariantin aiheuttamalta lievältä infektiolta.

– Alustavien selvitysten perusteella toistaiseksi ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että omikronvariantti väistäisi kahden rokoteannoksen antamaa suojaa vakavalta koronalta. Lisäksi Britanniassa tehtyjen tutkimusten perusteella näyttää siltä, että kolmas rokoteannos lisää suojatehoa merkittävästi lievää omikronin aiheuttamaa tautia vastaan ja siten todennäköisesti myös vakavaa tautia vastaan, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.