Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Inttiin menijä, ota influenssarokotus tämän vuoden puolella – Jo miljoona suomalaista saanut rokotteen

Tammikuussa asepalveluksen aloittavat saavat maksuttoman influenssarokotuksen. Se kannattaa ottaa jo ennen armeijaan menoa, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner muistuttaa, että influenssavirus leviää helposti tiiviisti asutuissa oloissa.

– Terveidenkin aikuisten influenssa voi olla rajuoireinen. Toipuminen voi viedä aikaa, ja taudin jälkeen voi saada vielä jälkitaudin, kuten keuhkokuumeen tai sydänlihastulehduksen. Influenssarokote suojaa sekä omaa että muiden terveyttä ja ehkäisee viruksen leviämistä, sanoo Scherleitner tiedotteessa.

Rokotuksen voi saada myös siinä vaiheessa, kun astuu palvelukseen. Alkuvuodesta otettu rokote ei tiedotteen mukaan kuitenkaan välttämättä ehdi antaa riittävää suojaa ennen influenssaepidemian alkamista.

Tiedotteessa kerrotaan, että iInfluenssarokote voidaan antaa yhtä aikaa tai millä aikavälillä tahansa muun rokotteen kanssa.

– Koronarokotuskin on hyvin tärkeä varusmiespalveluksen aikana, koska niissä olosuhteissa tartunnat leviävät herkästi. Sekin rokotus kannattaa ottaa viimeistään nyt, jos sitä ei ole ottanut, Scherleitner korostaa.

Influenssarokotukset ovat THL:n mukaan edenneet hyvin. Rokotuksia on annettu jo noin miljoona.

Rokotteita on silti edelleen hyvin jäljellä. Kansalliseen rokotusohjelmaan on hankittu kaksi miljoonaa pistettävää rokoteannosta ja 116 000 nenäsumuteannosta.

Viime influenssakauteen verrattuna yli 65-vuotiaat ovat ottaneet rokotuksia nyt innokkaammin.

Scherleitner neuvoo, että jos kuuluu kansallisen rokotusohjelman kohderyhmään, maksuton rokote kannattaa hakea. Siihen kuuluvat muun muassa yli 65-vuotiaat, alle 7-vuotiaat ja varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat.

Influenssaepidemia ei ole THL:n tiedotteen mukaan vielä alkanut Suomessa. Viime aikoina tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu aiempia viikkoja enemmän influenssalöydöksiä eri puolilta Suomea. Muuallakaan Euroopassa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut.

THL neuvoo, että ohjeita rokotuksen ajanvaraukseen voi katsoa oman kunnan verkkosivuilta.

Influenssan jälkitaudit vievät myös nuoria teholle, rokotus paras suoja tautia vastaan

Korona-ajalla yllättävä vaikutus influenssakuolemiin — THL: Edessä voi olla rankka talvi