Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläinen Myrsky, 32, pukeutuu Lolita-tyyliin – Ikäviä kommentteja on tullut lukuisia ja ihmiset kuvaavat ilman lupaa: "En pukeudu vietelläkseni"

Harrastus: Myrsky Ylppö-Gammals on intohimoinen Lolita-muodin harrastaja. Hän ompelee näyttävät asunsa itse.

Lolita-muoti on röyhelöitä, luovuutta ja feminististä itseilmaisua. Näin määrittelee intohimoinen Lolita-muodin harrastaja, helsinkiläinen Myrsky Ylppö-Gammals.

Samaan hengenvetoon hän napauttaa, että Lolita-muodilla ei ole mitään tekemistä Vladimir Nabokovin 1955 ilmestyneen Lolita-romaanin kanssa.

Lolita on japanilainen katutyyli, joka yleistyi 2000-luvulla myös länsimaissa.

– Japanilaiset antoivat tyylille nimeksi Lolita ilmeisesti siksi, että sana kuulostaa kivalta. He eivät tienneet, että sillä on länsimaissa ikävä konnotaatio, Myrsky Ylppö-Gammals, 32, selitti äskettäin pitämällään luennolla Espoossa.

Esitystään varten Myrsky Ylppö-Gammals oli pukeutunut yhteen itse valmistamistaan asuista, jossa on vaikutteita muun muassa renessanssista.

Häntä ja hänen Lolita-muotiin pukeutuvia ystäviään on luultu polttariseurueeksi tai näyttelijöiksi. Ikäviä kommentteja on tullut lukuisia.

– En pukeudu Lolita-muotiin vietelläkseni ja katseita havitellakseni. Pukeudun omaksi ilokseni.

Näyttävästi pukeutuvia Lolita-muodin harrastajia saa toki katsoa ja kehua.

– Rivouksia ei saa laukoa eikä kuvia ottaa ilman lupaa. Asiallisella juttelulla voi saada tietoa harrastuksesta.

Ylppö-Gammals avioitui muutama vuosi sitten ja hän on pienen tytön äiti. Hän oli aloittanut Lolita-muotiharrastuksen ennen kuin tapasi miehensä.

– Jos pähkäilen vaikkapa kangasvalinnan kanssa, saan häneltä vinkkejä. Hän tukee harrastustani samoin kuin appivanhempani Maria ja John.

Lolita-tyyli ottaa vaikutteita muun muassa rokokoosta, viktoriaanisesta ajasta ja satuperinteestä, kuten Liisa Ihmemaassa -sadusta.

–  Pieni talo preerialla -sarja oli aikoinaan iso juttu Japanissa. Sitä kautta he ihastuivat pitsiin ja röyhelöihin.

Lolita-muoti jaetaan kolmeen tyyliin: Gothic Lolita, Sweet Lolita ja Classic Lolita.

Gothic Lolita suosii mustaa, violettia ja kultaa. Sweet Lolita saa inspiraatiota klassisista saduista ja prinsessoista.

Muun muassa rokokoo-vaikutteinen Classic Lolita on nykyään Myrsky Ylppö-Gammalsin lempityyli. Hänen pukeutumisensa on mennyt aina vaan runsaampaan suuntaan.

– Yliampuva ja ylifeminiininen saa olla. Myös kampauksilla ja meikeillä voi leikitellä. Ei ole olemassa väärää tapaa toteuttaa jotain tyylisuuntaa.

Lolita-muoti on kallista, joten Ylppö-Gammals on opetellut valmistamaan asunsa itse. Hän koristelee asuun sopivat kengätkin itse.

– Onneksi kotitalon alakerrassa on kangaskauppa, hän nauraa.

– Yhden mekon olen ommellut huonekalukankaasta. Toisen mekon kankaan valmistin itse ompelemalla ensin yhteen muutaman sentin levyisiä nauhoja.

Ylppö-Gammals sanoo, että hän arvostaa vaatteita nyt enemmän, koska niiden tekemiseen menee aikaa ja vaivaa.

– Korona-aikana aloin haastaa itseäni vaikeimman kautta ja ompelin rokokoo-mekon.

Ylppö-Gammals aloitti harrastuksensa parikymppisenä. Enää hän ei voisi kuvitella elämäänsä ilman Lolita-muotia.

– Harrastus on kasvattanut minua ihmisenä ja se on parantanut itsetuntoani. Lolita-muoti on minulle uusi feminismin muoto.

Hän on käynyt Japanissa kymmenen kertaa ja hän on sittemmin innostunut muustakin japanilaisesta kulttuurista ja kielestä. Nykyisin hän jakaa kuvia asuistaan muun muassa instagramissa tilillä @myrreli. Tuttavuuksia voi verkossa solmia ympäri maailman.

Lolita-muodille on perustettu useita lehtiä, joissa on asujen kaavoja ja ohjeita meikeistä ja kampauksista. Joku haluaa pukeutua tyylin mukaisesti joka päivä, mutta Ylppö-Gammals ei tee niin.

– Pukeudumme Lolita-muotiin vaikkapa museokäyntiä varten. Toisinaan menemme vain kahville tai pelaamaan seurapelejä.