Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tanja Lähdeaho, 48, sai soiton pääministerin hääkimpusta, mutta pyysi palaamaan meilillä, koska oli "niin hyvä mustikkapaikka käsillä" – Suosittu floristi aloitti uransa 13-vuotiaana

Floristi Tanja Lähdeaho, 48, vastaa puhelimeen keskellä mustikkametsää. Eletään loppukesää vuonna 2020. Intohimoinen marjastaja on vihdoin päässyt mökilleen.

– Sain soiton hääkukka-aiheesta. Olin niin mustikoiden lumoissa, että pyysin soittajaa laittamaan tarkemmin aiheesta meiliä, kun 'nyt on niin hyvä mustikkapaikka käsillä'. Meilihän tuli ja kukkia sitten teinkin pääministerin ( Sanna Marin) hääpäivään, Lähdeaho kertoo.

Floramore-kivijalkaliikkeensä Eirassa Tehtaankadulle syyskuussa avannut Lähdeaho on tunnettu näyttävistä tilaustöistään. Hänen lempitöihinsä lukeutuu Senaatintorin kesäkukkien suunnittelu kesälle 2020.

Lähdeahon luovuus on noteerattu tunnettujen yhtiöiden tilaisuuksissa.

– Qatar Airwaysin ruusuinen koristelu oli aikamoinen suoritus annetussa aikataulussa. Tuhatmäärin kukkia tuli sidotuksi pöytäkoristeiksi. Tilaajan oli kerrottu olevan erittäin vaativa, ettei pidä hämmästyä, jos toteutukset eivät kelpaa ilman muutoksia. Kukat onnistuivat kuitenkin tilaajan toiveisiin. Rovion kesäjuhlien kukat Korjaamon pihapiirissä olivat värikkäitä ja kreisejä. Tällaiset tapahtumatoteutukset tulevat usein tapahtumatalojen tai -tuottajien kautta ja lopullinen asiakas saattaa välillä selvitä vasta paikan päällä.

Nykyisin hää- tai surukukat saattavat olla ensimmäinen kerta, kun asiakas tulee kukkakauppaan.

Floristin mieleen on jäänyt myös esimerkiksi neilikoista tehty rinta Musiikkitalon pihalla ja kukkapilarit Eduskuntatalon edessä.

– Yksi on ylitse muiden; Ooppera-Baletti tilasi minulta Stockan näyteikkunaan elävistä ruusuista Prinsessa Ruususen puvun vuonna 2018. Puku oli lähes kolme viikkoa näyteikkunassa ja siihen vaihdettiin usein tuoreet kukat.

H aaveita floristilla on monia.

– Helsingissä on kivoja kohteita odottamassa kukittajaa. Ydinkeskustassa on paljon kauniita ja historiallisia paikkoja. Ehkä jokin karu tai muuten ”ruma” paikka voisi olla ensi vuoden haaveeni kukkatoteutukselle.

Lähdeaho tunnustautuu kukkahulluksi. Hän levittää kukkailoa ympärilleen ja inspiroituu yhteistyöprojekteista. Kukissa naista kiinnostavat niiden värit, muodot ja mahdollisuudet viestiä ja luoda tunnelmia.

– Olen täysin kukkahullu. Innostun kasveista ja kukista, tutkin kaikki kukka-aiheiset jutut lehdistä, leffoista ja missä nyt vastaan tuleekin. On etuoikeus saada tehdä työtä, jolla voi luoda muistoja. Olen iloinen, että löysin unelmien ammattini ja voin innostaa muitakin.

Kukat Lähdeaho tilaa Hollannista, kasvattaa kesällä pellollaan luomukesäkukkia ja kerää luonnonmateriaaleja. Häntä välillä naurattaa "naisellinen käsilaukkunsa".

– Laukussani kulkee läppärin lisäksi vasara ja nauloja, koska käyn kiinnittämässä siunaustilaisuuksiin kukkalaitteet arkun päälle paikoilleen. Oksasakset tai sekatöörit ovat matkassa, kun aina saattaa tulla tarvetta leikellä varsia tai oksia.

Toteutukset floristi tekee joko paikan päällä, osina Tehtaankadulla tai kotonaan Porvoossa.

– Riippuu aikataulusta ja mittakaavasta, kuinka toteutus ratkaistaan. Kukat ovat herkkiä kuljetettavia ja usein näihin liittyy myös vesi. Isot tilatyöt tehdään suurelta osin asiakkaan tiloissa tiiviissä aikataulussa. Mietin tarkasti tekniset toteutukset jo tarjousta tehdessäni. Samalla pitää tietää, millaisessa ajassa on oltava valmis ja montako työntekijää tarvitaan.

Työn luonne Lähdeaholla on muuttunut vuosien saatossa. Hän pitää myös kursseja ja häntä käytetään kukka-alan asiantuntijatehtävissä. Myös kuvausprojektit ja lehtijuttujen kukkastailaukset työllistävät.

– Työaikani on nykyisin 24/7. Oman työajan ja työpäivien hallinta on karannut täysin käsistä. Yritän pitää edes yhden vapaapäivän viikossa. Silloinkin viestejä tulee eri kanavista. Työni on nykyisin 85 % meilejä ja asiakastapaamisia, vain 15 % kukkien sitomista, joka painottuu viikonloppuun ja iltoihin. Kaipaan enemmän sitä, että pääsisin tekemään prosentit toisinpäin.

– Ala on muuttunut markettien kukkamyynnin, kukkien tuonnin vapautumisen ja kauppojen aukioloaikojen muuttumisen myötä. Ennen kukat hankittiin kukkakaupasta ja kukkia käytettiin myös arjessa. Meiltä on jäänyt pois nimipäiväkukat, työpaikkojen onnittelumuistamiset, viikonloppujen kyläilykukat ja muutenkin viikonloppukukat. Kukkia vietiin, kun poikettiin spontaanisti vierailulle. Nykyään arkikukat hankitaan usein marketeista. Sesonkien ruukkukukat ja asetelmat löytyvät ostoskärrystä muiden ostosten lomassa, floristi jatkaa.

Kukkia käytetään edelleen erilaisissa perhejuhlissa.

– Nykyisin hää- tai surukukat saattavat olla ensimmäinen kerta, kun asiakas tulee kukkakauppaan. Silloin floristin työ on kertoa ja opastaa kukkien valinnasta ja käytöstä alusta alkaen. Aiemmin kukat olivat tutumpia asiakkaille, nyt tuttuja ovat ”somekukat” eli eucalyptus, neilikka ja tulppaani.

Floristin opintoihin liittyy huikea määrä kasvien tunnistamista latinaksi ja suomeksi. Lähdeahon lempikukat vaihtuvat kauden mukaan.

– Nyt juuri ihastun erilaisiin amarylliksiin ja herkkiin jouluruusuihin. Ikisuosikkini on freesia. Se tuo lapsuuden tuoksumuistoja kukkakaupasta.

Innostus floristiikkaan alkoi kyteä juuri lapsuuden kukkakauppavisiiteillä.

– Äitini mukaan olen jo alle vuoden vanhana halunnut kukkakauppoihin ja muistan, kuinka kiersimme lähikortteleiden kukkakauppoja ihailemassa, kun ulkoilutimme koiraa. Olin 13-vuotias, kun Laivurin- ja Tehtaankadun kulmaan ilmestyi kukkien ulkomyyntipiste, josta sain kesätyön. Kesätyö muuttui ilta- ja viikonlopputyöksi, kun ulkomyyntipaikan pitäjä rakennutti kukkakioskin risteyksen toiselle puolelle. On hauskaa nähdä sama kioski edelleen toiminnassa.

Floristi on työskennellyt kukkien parissa jo vuodesta 1987. Parhaillaan Lähdeaho opiskelee floristimestariksi Mäntsälässä.

– Nykyisin opinnot räätälöidään pitkälti oppilaan mukaan ja koulutuksen kesto vaihtelee. Käsityöammatissa minusta ei koskaan tule valmista, oppiminen on ikuista. Tieto lisää tuskaa ja halua oppia kasvaa koko ajan lisää.

Floramore aloitti kivijalkana Töölössä. Tehtaankadun liiketilaan Lähdeaho on yrittänyt kahdesti aiemmin, mutta myöhästynyt aina.

– Kolmas kerta oli uskomaton. En ensin uskaltanut soittaa kysyäkseni tilaa, koska luulin sen jo menneen jälleen, mutta sainkin tilan nopeasti käyttöön. Tehtaankadun liike on ollut se unelmieni kukkakauppa, jossa olen lapsena käynyt ostoksilla äitini kanssa. Tästä paikasta olen saanut omat syntymäpäivä- ja nimipäiväkukkani. Täältä haettiin joulukukat ja paikka oli lapsen silmin taianomainen.

Liikettä floristi pitää auki sesonkeina ja järjestää siellä kukkakursseja yrityksille ja yksityisille. Pääpaino on tilaustoiminnalla. Kun Lähdeaho on itse liikkeessä, hän pitää oven auki ja tapaa asiakkaita mielellään kasvokkainkin.

– Haluaisin aina tietää tai tuntea henkilön, jolle kukat tulevat. Koska kukilla on minulle merkitystä, uskon niillä olevan merkitystä vielä enemmän, kun ne on tehty persoonalle ja tilaisuuteen sopien. Jos joku sanoo minulle, että ”ihan sama mitä teet, ne on vain kukkia”, voi olla, että ”ihansamakukat” jäävät sitten tekemättä.