Älä anna kinkkurasvan tukkia viemäriäsi tänä jouluna – Rasvan voi tänäkin vuonna kierrättää dieseliksi, tässä 3 muutakin tapaa hävittää se

Kinkkurasva ei kuulu tänäkään vuonna viemäriin. Viemärissä se tukkii putkia ja on ruokaa niissä asustaville rotille. Kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu kerää rasvat tänäkin jouluna hyötykäyttöön. Rasvoista tehdään uusiutuvaa dieseliä.

Jos rasvan kaataa viemäriin, se jähmettyy ja kertyy putkien seinämiin. Sitä kautta putki altistuu vielä isommalle tukokselle, varoittaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) tiedotteessaan.

– Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti, muistuttaa tiedotteessa HSY:n kunnossapitoyksikön päällikkö Arja Johnsson.

Veden laskeminen viemäriin yhdessä paistorasvan kanssa ei auta, sillä kylmä vesi vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsija omassa tiedotteessaan.

Kinkunrasva ja paistossa syntyvä liemi kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Siitä voi tehdä vaikka kastikkeen pohjan tai käyttää paistorasvana. Jos sille ei ole heti käyttöä, lientä voi myös pakastaa pienissä purkeissa ja käyttää myöhemmin ruokien maustamiseen.

Jäähdytetyn rasvan voi viedä biojätteeseen tai viedä sen Kinkkutemppu-keräyspisteeseen.

– Pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä talouspaperiin tai imeyttää vaikka kananmunankennoon, jolloin nekin voi kierrättää biojätteiden mukana. Suurempi määrä nestemäistä rasvaa kuuluu laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Tähän käy esimerkiksi teipattu maitopurkki, neuvoo tiedotteessa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.

Tänä vuonna kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu-keräys käynnistyy perjantaina 17. joulukuuta. Se kannustaa kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi uusiutuvan dieselin valmistuksessa, kerrotaan Kimpputempauksen tiedotteessa.

Keräyspisteitä on yhteensä 300 ympäri Suomen. Niitä löytyy valtakunnallisesti kaikkien K-Citymarketien ja monien muiden K-ruokakauppojen, Neste- ja Neste K -asemien yhteydestä sekä joidenkin kuntien jätepisteiltä.

Pisteisiin voi viedä rasvat 7. tammikuuta saakka.

Sen jälkeen Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat eteenpäin Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi. Sieltä rasvajäte kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa siitä valmistetaan uusiutuvaa dieseliä.

– Kinkkutempun paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuvana Dieselinä. Sen käyttö vähentää autoilun hiilijalanjälkeä jopa 90 prosenttia verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön, sanoo tiedotteessa Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan markkinointipäällikkö Tytti Stranding kertoo.

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui lähes 240 000 suomalaista kotitaloutta. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Paistinrasvaa kerättiin yhteensä 55 tonnia. Tästä määrästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla jopa 17 kertaa maapallon ympäri. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Nyt on tavoitteena kasvattaa osallistujien määrä 300 000 kotitalouteen.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, jossa on mukana 15 eri toimijaa.

Marraskuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan vastaajista 31 prosenttia hyydyttää paistinrasvan ja laittaa sen biojätteeseen. Sekajätteen mukana sen ilmoitti hävittävänsä 25 prosenttia ja 8 prosenttia kertoi kaatavansa rasvan viemäriin.

Kinkkutemppu

Näin osallistut

Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.

Sulje tölkki tiiviisti, vaikka teipillä.

Anna rasvan hyytyä viileässä.

Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 17.12.2021–7.1.2022..

Keräykseen kelpaavat kaikki paistinrasvat, kinkun lisäksi kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Vie rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana. Rasvan voi myös hyödyntää ruoanlaitossa.

Muista! Vappumunkkien paistorasva ei sitten kuulu viemäriin – ja huolehdi, etteivät nämä tavarat päädy vessanpönttöön

Yhden joulukinkun rasvalla ajaa 3 kilometriä – näin voit kierrättää paistinrasvan etkä tuki viemäriä

Joulukinkkujen paistorasvasta tehdään pian dieseliä – näin sinä voit osallistua

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut