Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ajatellut ikinä opiskelevani tätä alaa" – Kalliossa asuva Idaliina Friman, 29, pääsi työharjoitteluun Givenchylle ja tähtää nyt töihin pariisilaiseen muotitaloon

– Olen lapsesta lähtien ollut kiinnostunut muodista ja erityisesti siitä, miten se heijastaa vallitsevaa kulttuuria ja yksilön identiteettiä. En ajatellut ikinä opiskelevani tätä alaa, vaan se tapahtui sattumalta. Tähtäsin alun perin oikeustieteelliseen ja kauppakorkeakouluun. Huonosti luetun pääsykoekevään jälkeen päätin kokeilla hakemista Aallon muodin linjalle ja pääsin yllättäen sisään, toteaa Vuoden 2021 nuoreksi suunnittelijaksi lokakuussa valittu Idaliina Friman, 29.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on maailman vanhimpia muotikilpailuja. Sen tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja nostaa esiin suomalaista vaatetusteollisuutta.

Kalliossa asuva, Aalto-yliopistossa vaatesuunnittelua opiskeleva Friman ylsi finaalihaastatteluun jo toisena vuonna peräkkäin. Monimuotoinen ja syvällinen, mutta selkeästi valmiiksi ajateltu työ toi voiton tällä kertaa.

Arvoltaan 5 000 euron stipendin Frimanille tuoneessa voitokkaassa mallistossa on käytetty muun muassa merilevää ja polyesteriä, joka on tuotettu kerätystä jätemuovista sekä vanua, joka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Asukokonaisuus koostuu kansitakista, leveälahkeisista seilorihousuista sekä päähineestä. Asu on suunniteltu naisille, mutta soveltuu myös unisex-käyttöön.

– Olen todella kiitollinen voitosta, koska finaalissa oli erittäin lahjakkaita suunnittelijoita. Kilpailun teemana oli meri ja inspiroiduin itse Itämerestä. Mallisto on muotokieleltään hyvin pelkistetty ja vaatteellisesti siinä on hyödynnetty perinteisesti merenkulussa käytettyjä vaatteita, kuten kansitakkia, seilorihousuja ja palmikkoneuleita. Halusin, että malliston materiaalit ovat mahdollisimman vastuullisia ja näin ollen ne ovat joko kierrätettyjä tai ylijäämävarastoa, Friman kuvailee.

Friman voitti alkuvuodesta myös osaksi Kööpenhaminan muotiviikkoa kuuluvan Designers’ Nest 2021 -kilpailun. Aiemmin hän on napannut Aalto- yliopiston Näytös18, Diesel Prize -voiton ja kansainvälisen ModaPortugal 2019 päävoiton.

– Designers’ Nest toimii tärkeänä ponnahduslautana lupaaville pohjoismaalaisille muotisuunnittelijoille.

Rovaniemeläislähtöinen suunnittelija suorittaa toista vuotta muodin maisteritutkintoa Aalto-yliopistossa.

– Teen tällä hetkellä viimeisiä sivuainekursseja kauppakorkean puolella ja vuoden vaihteessa aloitan maisterin opinnäytetyön, joka koostuu kirjallisesta ja produktiivisesta osuudesta.

Maisteriopiskelija työstää parhaillaan myös yhteistyömallistoa Vallilan kanssa.

– Teen tällä hetkellä Vallilalle pyjamamallistoa, joka lanseerataan vuonna 2022. Halusin luoda pyjamamalliston, joka sopii niin kotiin kuin juhliin, hän kertoo.

Kandidaatin opinnäytetyöhön liittyvän työharjoittelunsa luksusmuotitalo Givenchyllä Pariisissa suorittanut Friman tähtää opintojen päätyttyä maailmalle.

– Valmistumiseni jälkeen toivon pääseväni töihin johonkin pariisilaiseen muotitaloon, koska haluan vielä oppia ja kehittyä lisää. Haluaisin kuitenkin palata jossain vaiheessa takaisin Suomeen ja tehdä täällä tai täältä käsin suunnittelijan töitä.