Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tunnustaudun Komisario Palmu -faniksi" – kävelyopas kiertelee ja kirjoittaa Waltarin ja Palmun jalanjäljissä

Kuurna ( Pentti Siimes) ja Lankela ( Saulo Haarla) näpistämässä hattua Esplanadilla hoipertelevalta herrasmieheltä. Hetkeä myöhemmin hattu on vieressä olevan Runebergin patsaan päälaella. Tämä ja monet muut Mika Waltarin Komisario Palmu -kirjoissa ja Matti Kassilan ohjauksissa nähdyt paikat tulivat tutuiksi WalkHelsingin Komisario Palmu -kävelyllä marraskuussa. Kyseinen kohtaus on teoksesta Kuka murhasi rouva Skrofin.

Taivas on tummennut pakkasyötä enteilevän siniseksi. Etelä-Helsingin hämärtyvässä illassa opas Pauli Jokinen on elementissään. Liikutaan Palmun Helsinki-maisemissa.

– Rikoshistoria ja -kirjallisuus kiehtoo minua sekä kirjailijana että kävelyoppaana, joten päätin suunnitella Komisario Palmu -kävelyn, jossa vieraillaan kirjojen tapahtumapaikoilla ja elokuvien kuvauspaikoilla. Kävelyllä kerron kirjojen ja elokuvien synnystä, näyttelijöistä, tuotannosta ja vastaanotosta. Vedin ensimmäisen kerran Palmu-kävelyn viime kesänä ja syksyn aikana muutaman kerran. Kaikki kierrokset ovat olleet täynnä, joten kyllä Palmu edelleen kiinnostaa ihmisiä, opas kertoo.

Helsinkiläiset Susa Huotari ja Kari Pirnes ovat ahkeria teemakävelyiden harrastajia. Kilometrejä on kertynyt niin Töölössä, Krunikassa, Kalliossa kuin Käpylässä järjestetyiltä kävelykierroksilta.

– Teemakävelyt ovat kiva ja hyvä tapa oppia tuntemaan kotikaupunkinsa historiaa. Helsinkiläiset ovat löytäneet kävelyille hyvin. Ulkopaikkakuntalaisia toivoisi näkevän enemmän mukana.

Rikoshistoria ja -kirjallisuus kiehtoo minua.

Palmu-kävelyllä Huotari ja Pirnes olivat kiinnostuneita etenkin elokuvakohtausten tapahtumapaikoista. Huotarin nimesi suosikikseen Tähdet kertovat. Pirnes puolestaan piti erityisesti Komisarion Palmun Erehdyksestä.

– Komisario Palmut on tullut katsottua moneen kertaan. Paulin kierroksilla viihtyy, hän on hyvä tarinankertoja ja voisi olla rikosetsivä itsekin, Huotari kuvailee.

Opas Jokiselle Komisario Palmut ovat tuttuja niin kirjoista kuin elokuvista.

– Tunnustaudun Komisario Palmu -faniksi. Näin elokuvat jo lapsena ja sen jälkeen useita kertoja. Kassila osaa yhdistellä mainiosti komediaa ja jännitystä. Lisäksi henkilöhahmot ovat värikkäitä. Waltari kuvaa elävästi sitä Helsinkiä, jonka tuntee eli Etelä-Helsingin, keskustan ja Töölön. Kolmen ensimmäisen Palmu-teoksen murhat tapahtuvat Waltarin lapsuuden maisemissa Eirassa ja Ullanlinnassa.

Jokinen vetää Helsingissä lisäksi rikoshistoriaan liittyviä Murhakävelyitä ja on kirjoittanut vuonna 2020 ilmestyneen Helsingin murhahistoria -kirjan. Opas on tarttunut kynään myös Waltarin hengessä.

– Ensimmäinen dekkarini, Jääleinikin kuolema ilmestyy ensi vuoden alussa. Se sijoittuu 1930-luvun Helsinkiin. Murha tapahtuu Sepänkadulla eli liikutaan hieman Waltarin ja Palmun jalanjäljissä.