Roomassa syntynyt ravintoloitsija Paola Chiodo-Vihonen pyörittää nyt italialaista herkkukauppaa – ja oikaisee suomalaisten yleisen harhaluulon carbonarasta: "Turistiravintoloista lähtenyt kuvitelma"

Paola Chiodo-Vihonen tekee yrittäjänä pitkiä päiviä. Ravintoloitsijalle ja nyt myös elintarvikekaupan pyörittäjälle italialaisen reseptiikan autenttisuus on sydämen asia. Laura Heino

Laura Heino

Iso Roobertinkatu 17:ssa sijaitsevan liiketilan ikkunasta näkyy kynttilöitä, juustoja makkaroita, suuri lilja ja karkkivaasi.

Sisään astuessa milanolaissyntyinen myyjä Antonella Zecca tervehtii iloisesti englanniksi. Puhe vaihtuu nopeasti toimittajan aloitteesta auttavaksi italiaksi. Omistaja Paola Chiodo-Vihosen saapuessa paikalle vähemmän rutinoitunut italian puhuja tipahtaa jo tahdista.

– Työmatkani kotoa tähän on vain 30 sekuntia! yrittäjä naurahtaa.

Ranska-buumi jatkuu vahvana Helsingissä – Riikka-Marian perustaman kyläkaupan ei aluksi edes pitänyt olla kaikille auki: "Asiakkaita alkoi vain tulla"

Kotoa Chiodo-Vihonen ei kuitenkaan tullut. Hän on tehnyt työpäivän ravintolassa ja kuljettanut kokkia taikinakoneen hajottua toiseen ravintolaan. Chiodo-Vihonen tervehtii näyteikkunan ohi kulkevia tuttuja ja vakiasiakkaita. Päivä on ollut yrittäjälle kiireinen. Silti tunnelma on lämmin, autenttisen italialainen.

– Työpäivä jatkuu vielä pitkään iltaan, Chiodo-Vihonen kertoo.

Tunnettu helsinkiläisravintoloitsija Paola Chiodo-Vihonen, 55, avasi lokakuussa italialaisen Roba Buona -elintarvikepuodin Iso Roobertinkadulle.

Italialaissyntyinen yrittäjä pyörittää Helsingissä lisäksi 11-vuotiasta Vaelsa-ravintolaa ja viime vuonna avattua Bacco-ravintolaa.

Roba Buona kuuluu Helsingissä sijaitsevaan tuorepastatehdas Pasta Factoryyn. Punavuorelainen teki siitä kaupat vuonna 2014 itsetehdyn pastan kysynnän laajennettua ravintolasta pariin markettiin ja nimekkäisiin helsinkiläisravintoloihin. Nykyään kyseistä pastaa kokkaillaan myös tunnetun porvoolaisravintolan keittiössä.

Vietnamista Suomeen muuttanut Lucas Hoang, 37, pyörittää nyt Helsingissä ravintolaa, joka on varattu 300 päiväksi eteenpäin – kertoo HU:lle isot suunnitelmansa tulevaisuudelle

Italialaisen elintarvikepuodin Iso Roobertinkadulle avanneen Paola Chiodo-Vihosen perheen joulupöydässä yhdistellään italialaisia ja suomalaisia perinteitä. Laura Heino

Roomalaissyntyinen ja Milanossa kasvanut Chiodo-Vihonen saapui Helsinkiin vuonna 1982. Tuolloin hän lähti suomalais-venäläisen äitinsä sukujuurille 16 vuoden ikäisenä opiskelemaan kieliä. Ajatus yrittäjyydestä alkoi kyteä lasten syntymien jälkeen. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Chiodo-Vihonen ehti tehdä toimistotöitä ja extra-vuoroja ravintoloissa.

– Haaveilin alkujaan italialaisesta leipomosta. Rakastan ja kaipaan Italiasta leivoksia ja jäätelöä. Tilaa oli kuitenkin vaikea löytää. Lopulta vuonna 2009 perustin Vaelsa-ravintolan Annankadulle.

Sittemmin ravintola on muuttanut Kauppatorin laidalle. Vakiasiakkaisiin kuuluu muun muassa Italian suurlähettiläs.

– Vuonna 2016 sain Italian presidentin ( Sergio Mattarella) allekirjoittaman kunniakirjan italialaisen ruokakulttuurin edistämisestä, Chiodo-Vihonen kertoo.

Italialaisen elintarvikepuodin Iso Roobertinkadulle avanneen Paola Chiodo-Vihosen perheen joulupöydässä yhdistellään italialaisia ja suomalaisia perinteitä. Laura Heino

6+1 ravintolaa, jotka kannattaa testata Länsi-Helsingissä – tämä pizzeria pitää hallussaan kotiinkuljetusten ennätystä

Chiodo-Vihosen yritysten ydin on aidossa italialaisuudessa. Hyllyillä ja tiskin alla on italialaisten pientuottajien elintarvikkeita, muun muassa öljyjä, juustoja ja leikkeleitä.

– Koska olemme vasta alkumetreillä, valikoima täydentyy vielä. Jouluksi saamme panettone-kakkuja, joita italialaisvangit ovat leiponeet osana työllistämisprojektia.

Sisustus on myös vielä kesken. Seinille on tulossa tauluja. Puodin takaosassa on tällä hetkellä muutama ruokailuryhmä ja valkoinen kakluuni. Tarkoitus on saada takaosaan pehmeä penkki, jolla voi nautiskella puodin erikoisuuksia tai vaikka lasillisen viiniä.

Ravintoloiden keittiössä kaikki valmistetaan juuri niin kuin syntyperäinen italialainen sen valmistaisi; taikina ja pasta tehdään itse, Pasta Carbonaraan pekonit paistetaan suussa rapsahtaviksi – eikä kermaa laiteta. Sehän vasta ruokailijoita on kummastuttanut.

– Turistiravintolat ovat synnyttäneet kuvitelman, että esimerkiksi carbonaraan kuuluisi kerma.

Yrittäjän mukaan ketjuravintoloiden tarjonta on vääristänyt suomalaisten kuvaa heidän rakastamastaan saapasmaan ruoasta.

– Kun tulin Suomeen, pasta oli rakettispaghettia tai makaronia.

Suosittu töölöläisravintola otti riskin ja muutti uuteen osoitteeseen – yrittäjä kertoo nyt, kannattiko

Ruoan lisäksi suomalainen muoti tuotti lievän kulttuurishokin värikkäästi pukeutuneelle kahden kulttuurin kasvatille.

– Minulla oli silloin keltaisia ja vihreitä kasarivaatteita, mikä poikkesi hieman sen ajan suomalaismuodista. Suomi muuttunut siitä paljon, Chiodo-Vihonen kuvailee.

Yrittäjällä on talo Roomassa, jossa hän ehti marraskuussa lomailla. Ennen korona-aikoja hän vieraili kotimaassaan kolmesti vuodessa. Saapasmaan keittiöstä naisella on selkeät suosikkinsa.

– Ikuinen suosikkini on vitello tonnato (vasikkaa tonnikalan kera). Pidän myös tomaattipohjaisesta pastasta, kuten pasta all’arrabbiatasta (pastaa mausteisella kastikkeella).

Chiodo-Vihosen perheen joulupöydässä yhdistellään sekä suomalaisia että italialaisia perinteitä ja huomioidaan perheen vegaanit.

– Kinkku on silti aina oltava, punavuorelainen sanoo.

Lankkupihveistä tunnettu ravintola muutti Helsingin ydinkeskustaan – "Asiakaskunnan vaihtuvuus oli voitto"

Yrittäjä

Paola Chiodo-Vihonen

syntyi Roomassa vuonna 1966, kasvoi Milanossa ja saapui Helsinkiin opiskelemaan kieliä vuonna 1982.

perusti vuonna 2009 ravintola Vaelsan ja 2020 ravintola Baccon.

osti tuorepastatehdas Pasta Factoryn vuonna 2014.

perusti lokakuussa 2021 Roba Buona -puodin osoitteeseen Iso Roobertinkatu 17-19.

Valikoimissa on italialaisten pientuottajien elintarvikkeita, lautasannoksia ja viiniä.

Ravintolalaiva Wäiski palaa vanhaan käyttöönsä, mutta toisessa osoitteessa – Uusi ravintoloitsija lupaa jatkaa myös tilojen vuokrausta: "Täällä on pidetty niin monet synttärit, polttarit ja muut juhlat"

Ville Haapasalo avaa uuden ravintolan Helsinkiin – jos tilaat vodkaa, muista tämä sääntö

Nämä 7 ravintolaa mullistivat Helsinkiä – "Mainostettiin Amerikkaan liittyvillä mielikuvilla"

Helsingin hulppeaan lähiöön avataan vihdoin ensimmäinen ravintola – yrittäjä väisti "burger-virheen", joka olisi voinut käydä kalliiksi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut