Koskelan ratikkavarikolle suunnitellaan kierrätystavarataloa. Se olisi osa kiertotalouskorttelia, johon kuuluisi myös uusi varikko ja asuntoja noin 500 ihmiselle.
Kiertotalousalalla toimivat liikkeet ja esimerkiksi hävikkiravintolat keskittyisivät arkkitehti Woldemar Baeckman suunnittelemaan Kaarihalliin. Kaupungin mukaan sinne voisi siirtyä muun muassa Kierrätyskeskus, joka toimii nyt Kyläsaaressa. Myös säilytettävä asuin- ja toimistotalo Ananastalo olisi osa kokonaisuutta.
Kierrätyskeskuksen mukaan ostoskeskusmaisessa ympäristössä voisi toimia 10–20 yritystä, joiden joukossa olisi myös tunnettuja brändejä.
Mallia on otettu Ruotsin Eskilstunan Reuna-kierrätyskauppakeskuksesta.
– Siellä toimii muun muassa Ikea, jonka työpajassa kunnostetaan myyntiin kierrätyspisteeseen tuotuja Ikean huonekaluja. Koskelaankin on kaavailtu Sortti-asemaa, sanoo Kierrätyskeskuksen hankepäällikkö Johanna Kohvakka.
Kauppojen, ravintoloiden ja työpajojen lisäksi tilaa olisi myös vapaalle hengailulle.
– Meiltä on toivottu "älä osta mitään" tilaa. Kaikkien elämysten ei tarvitse perustua kuluttamiseen.
Kohvakan mukaan ihannetilanteessa kiertotalousostari sijaitsisi lähellä keskustaa ja hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella, mutta usein haasteena on tilan tarve. Koskelassa on yhdessä tasossa noin 11 000 neliötä.
– Koskelan tilat riittävät hyvin. Matka Helsingin keskustasta on noin puoli tuntia. Esimerkiksi Tukholmasta ReTunaan on tunnin matka.
Pienten kiertotalousyrittäjien tuotteita on tällä hetkellä myynnissä Kierrätyskeskuksen Kaisaniemen toimipisteessä sekä Kirkkonummella sijaitsevassa Masalanportin liikekeskuksessa.
Parhaillaan neuvotteluja käydään myös pääkaupunkiseudun kauppakeskusten kanssa, joissa pilotointi voisi alkaa ensi vuonna. Niistä on tarkoitus tulla pysyvää toimintaa, joka toimisi Koskelan isomman kierrätysostoskeskuksen rinnalla.
– Luomme parhaillaan kiertotalousyrittäjien verkostoa ja mietimme kauppakeskuksiin sopivaa toimintamallia. Ajatus on saada kiertotalousalan toimijat lähelle toisiaan, jolloin asiakkaille palvelujen löytäminen on helppoa. Aivan kuten autokaupat tai vaateliikkeet usein sijaitsevat lähekkäin. Se on kaikkien etu, Kohvakka kertoo.

Kaupungin suunnitelmien mukaan raitiovaunuvarikon katolla voisi toimia myös paljon tilaa vaativa liike, kuten rautakauppa. Alueelle suunnitellaan myös päivittäistavarakauppaa.
Koskelan varikon kaavaehdotus esitellään kaupunkiympäristölautakunnalle arviolta vuonna 2023.
HKL:n tavoite on, että ratikkavarikko on toiminnassa vuonna 2027.
Kierrätyskeskus avaa myymälän Kaisaniemeen – näihin legendaarisiin tiloihin liike avataan