Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaiden vuokra-asuntojen määrä kasvoi Helsingissä 35% ja myyntikin takkuaa: "Markkina on melkoisen armoton tällä hetkellä" – tämä ryhmä kuitenkin hyötyy

Pienten asuntojen myynti ja vuokraus takkuavat pk-seudulla. Koronapandemia on vaikuttanut erityisen voimakkaasti pienten asuntojen myyntiin ja vuokraukseen.

Yksiöiden ja kaksioiden myyntiajat ovat pidentyneet huomattavasti.

Vapaiden vuokrayksiöiden ja -kaksioiden määrät ovat myös nousseet vuoden aikana huimasti: Helsingissä 34,5 prosenttia, Espoossa 67,1 % ja Vantaalla 50,2 % Oikotien tilastojen mukaan.

– Yksiöitä ja kaksioita on nyt poikkeuksellisen paljon tarjolla pk-seudun asuntomarkkinoilla sekä asunnonostajille että -vuokraajille. Pienten vuokra-asuntojen määrä on noussut vuodentakaisesta uskomattoman paljon Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Myös pienasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet merkittävästi, kertoo tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Oletko unelmoinut New Yorkissa asumisesta? Tämä helsinkiläinen kadunpätkä on kuin suoraan Manhattanilta – Suunnitelma valmistui 1915, mutta vain pieni osa toteutui

Sijainnin merkitys korostuu nyt entistä voimakkaammin sekä pienasuntojen myynnissä että vuokraamisessa

– Markkina on melkoisen armoton tällä hetkellä, ellei asunto sijaitse niin sanotulla primepaikalla tai erinomaisten julkisten kulkuyhteyksien äärellä.

– Vaikka pienten asuntojen paras myyntimomentum on ohi, kauppoja tehdään silti koko ajan. Ensiasunnon ostajien kannalta tilanne esimerkiksi on nyt parempi kuin vaikkapa viisi vuotta sitten. Silloin asuntosijoittajat ostivat kaikki myyntiin tulevat pienet asunnot ensiasunnon ostajien nenän edestä ja jopa näkemättä niitä, muistuttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Jäntti toteaa tiedotteessa, että pääkaupunkiseudulla on ollut vuokralaisen markkinat jo jonkin aikaa.

– Moni sijoittaja on joutunut tinkimään vuokrapyynnöstä saadakseen vuokralaisen asuntoonsa. Tyhjät kuukaudet vuokralaisten välissä ovat varsin yleisiä tällä hetkellä, kertoo Jäntti.

– Useita uusia asuinalueita vaivaa tällä hetkellä tarjontakasauma, joka on seurausta viime vuosien pienten asuntojen uudisrakentamisbuumista ja asuntosijoittajien tämän hetken passiivisuudesta.

Helsinkiin valmistuu uusi asuinkortteli, johon tulee 200 metriä taidetta – kuva: salaperäiset kuviot pilkistävät jo työmaa-aidan takaa

Asuntoon kannattaa kuitenkin yhä laittaa rahaa kiinni, sanoo Jäntti.

– Omaan asuntoon säästäminen tai asuntoon sijoittaminen ovat edelleen hyviä säästämisen muotoja. Monet pienten asuntojen myyjät ovat nyt valmiimpia neuvottelemaan hinnasta kuin siinä tilanteessa, jolloin kaikki yksiöt ja kaksiot kävivät heti kaupaksi, hän huomauttaa.

– Asuntosijoittajan kannattaa aina katsoa tulevaisuutta riittävän pitkälle ja miettiä, minkälaista tuottoa sijoitukselleen odottaa. On selvää, että tässä markkinatilanteessa tuotto-odotukset kannattaa asettaa maltillisemmiksi.

Pääkaupunkiseudulla ollaan vähiten tyytyväisiä omaan asumiseen, kertoo tuore selvitys – Puolet suomalaisista kokee, ettei heillä ole varaa tarpeita vastaavaan asuntoon

Asunnon arvonnousunäkymiä pohdittaessa erityisen tärkeää on valita asunto hyvien liikenneyhteyksien sekä päivittäispalvelujen läheisyydessä.

– Jos juuri nyt sijoitusasunnosta ei saa toivottua vuokratuottoa, exit-tuoton saa varmasti myöhemmin, Rantanen korostaa.

– Se, että asuntoja on tarjolla paljon, kertoo vain markkinan toimivuudesta. Se on hyvä asia. Kunhan tilanne koronasta päästyämme taas normalisoituu, palaavat opiskelijat opiskelupaikkakunnille ja pienten vuokraasuntojen kysyntä vilkastuu jälleen, uskovat Jäntti ja Rantanen.

"Ei ihan vielä valmis" – Jouluhullun perheen omakotitalon pihalla on jouluvaloja yli 1000 metriä: tämä erikoisuus säilytettiin yleisön pyynnöstä

"Jos asiakkaamme on käyttäytynyt häiritsevästi, otamme asian esille hänen kanssaan" – Päihdeyksikössä tehdään töitä, jotta yhteiselo naapuruston kanssa sujuisi

Pukinmäen pelloille on tulossa kerrostaloja – myös matonpesupaikka jäisi rakennusten alle: asuntoja halutaan noin 2 500 uudelle asukkaalle