Syöpäsairaala Docratesin perustaja Timo Joensuu on pitkän uransa aikana törmännyt mitä ihmeellisimpiin syöpään liittyviin uskomuksiin. Niitä ovat muun muassa myytti, että syöpä on kuolemantuomio ja uskomus, että kaikki vitamiinivalmisteet ovat terveellisiä.
– Syöpää voidaan jo hoitaa monissa tapauksissa kroonisena sairautena niin, ettei se juuri lainkaan pienennä elinajanodotetta, kertoo tiedotteessa sädehoidon ylilääkäri sekä syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Joensuu.
Ennusteet ovat hänen mukaansa parantuneet, koska hoidot ovat kehittyneet huomattavan paljon monipuolisemmiksi. Nykyään syöpägeenit paikannetaan tarkan geeniprofiloinnin avulla. Tällöin saadaan tietoon, mitkä ajurigeenit ajavat syöpää eteenpäin ja mitkä tekevät siitä esimerkiksi vastustuskykyisen. Sen perusteella tiedetään myös, mitä lääkkeitä hoitoon valitaan.
Joensuun mukaan uskomus, että auringolle altistumisesta on pelkkää haittaa, ei pidä paikkaansa. Auringonvalosta saatavalla D-vitamiinilla on terveyttä edistävä vaikutus. Joensuu muistuttaa kuitenkin, ettei itseään pidä polttaa. Pahalaatuiset melanoomat ovat hankalasti hoidettavissa ja mahdollisesti tappavia.
Kolmannen myytin mukaan vitamiinivalmisteita syömällä vahvistetaan omaa terveyttä.
– Käytännössä on käynyt selväksi, että kun vitamiineja ja hivenaineita käytetään isoina annoksina, ne lisäävät syövän riskiä moninkertaisesti. Harhakäsitys johtuu siitä, että vitamiinivalmisteiden terveellisyyden puolesta puhuvat tutkimukset on tehty solutasolla laboratorio-oloissa, eivätkä tavallisille ihmisille elävässä elämässä. Todellisuudessa vitamiinivalmisteiden vaikutus on ihan toisenlaista ihmiselimistössä kuin laboratorio-olosuhteissa solutasolla, sanoo Joensuu tiedotteessa.
Sädehoidon onnistumisen kannalta kohdentaminen on kaiken a ja o.
Väärin on Joensuun mukaan myös väite, että nuuska ei aiheuta syöpää. Nuuskasta on varsin vähän tutkimuksia, jotka osoittaisivat sen aiheuttavan syöpää, mutta tämä johtuu Joensuun mukaan siitä, että sitä ei ole käytetty vielä kovin pitkään. Nyt tutkimustietoa alkaa jo olla.
– Suun ja nielun alueen syövät lisääntyvät noin yhden prosentin vuodessa, mikä liittyy erilaisiin suusyöville altistaviin virustauteihin. Kun kaksi tällaista riskitekijää, virukset ja erittäin koukuttavaksi tiedetty nuuska, pääsevät vaikuttamaan yhdessä, meillä voi olla käsissämme aikapommi. Uskon, että tulevaisuudessa suualueen syövät lisääntyvät merkittävästi, Joensuu arvioi tiedotteessa.
Hän kertoo, että ennen harhaluulot liittyivät tupakkaan.
– Minulla oli aikaa sitten potilaana erittäin nuori mies, jolla oli keuhkosyöpä. Kun kysyin, kuinka kauan hän on tupakoinut, hän kertoi aloittaneensa viisivuotiaana. Potilaan mummon mielestä tupakka vahvisti keuhkoja.
Moni uskoo myös, että leikkaus olisi ainoa parantava hoitomuoto eturauhassyöpään. Näin ei Timo Joensuun mukaan ole.
Hän sanoo, että vielä 1990-luvun alussa leikatuilla eturauhassyöpäpotilailla oli vähemmän syövän uusiutumisia kuin sädehoidon saaneilla. Sittemmin muun muassa lääketieteellisen osaamisen ja laitteiden kehityksen myötä yhä useammin sädehoito voi olla parempi ratkaisu kuin leikkaus.
– 25-vuotisen urani aikana ei eteeni ole tullut tilannetta, jossa sädehoidon jälkeen olisi pitänyt edes harkita leikkaushoitoa. Jos eturauhassyöpä uusiutuu, se uusiutuu usein muualla kuin sädehoidetulla alueella.
– Jos eturauhanen poistetaan, emme voi käyttää parhaita sädehoitotekniikoitamme. Silloin hoito on kuin haulikolla ampumista. Sädehoidon onnistumisen kannalta kohdentaminen on kaiken a ja o. Kun leikkauksen kohdetta ei enää ole, vaurioita tulee myös esimerkiksi peräsuoleenkin. Tällöin saa ikään kuin kahden hoidon vaivat, Joensuu jatkaa.