Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laila Mohamed, 21, on unelma-ammatissaan järjestyksenvalvojana – Harjoittelupaikan saanti osoittautui kuitenkin vaikeaksi: "En keksi muuta syytä kuin sen, että haluan käyttää huivia"

Työ: Somalitaustaisia tyttöjä yritetään patistaa hoitoalalle, sanoo Laila Mohamed.

Laila Ibrahem Mohamed, 21, on harvinainen poikkeus vastavalmistuneiden maahanmuuttajanuorten joukossa.

Nyt hänet voi nähdä vahtimestarin ja järjestyksenvalvojan työasussa – vastaavat naispuoliset somalikollegat ovat harvassa.

Syykin on sangen selvä.

– Kyllä minulla on vahvasti sellainen kokemus, että melkein aina somalitaustaisille tytöille ollaan jo peruskoulussa suosittelemassa jatko-opintoja lähihoitajaksi. Sitä perustellaan sillä, että hoitoalalla on meille lähes varma työpaikka, Mohamed kertoo.

– Varmasti niin onkin, mutta en halunnut mennä siihen muottiin, koska hoitoala ei minua kiinnosta.

Turvallisuusalan opinnot sen sijaan kiinnostivat: hän suoritti Vallilassa toimivassa Stadin ammattiopistossa turvallisuusalan perustutkinnon erinomaisin arvosanoin. Tunnustusta tuli opintojen päättyessä myös stipendin muodossa.

– Voimankäyttötunnit olivat haastavia, koska monissa tekniikoissa tarvitaan myös fyysistä voimaa, Mohamed myöntää.

Tietoturvallisuuden kurssi oli hänelle suomen kielen osalta erittäin vaikea, mutta turvallisuusalan palvelukurssista hän piti.

– Silloin pääsin tekemään oikeaa työtä ja harjoittelemaan järjestyksenvalvojan työtehtäviä.

Kun Mohamed hakeutui opiskelijana harjoittelupaikkoihin, hänen käyttämänsä huivi osoittautui kompastuskiveksi.

– Kaikki muut saivat harjoittelupaikan helposti, mutta minulle se oli todella vaikeaa. En keksi sille muuta syytä kuin sen, että haluan käyttää kodin ulkopuolella huivia, Mohamed kertoo.

Lopulta työpaikka löytyi Securitakselta, minkä leivissä Mohamed on tehnyt vahtimestarin ja järjestyksenvalvojan tehtäviä.

– Nyt kaikki on hyvin, sillä pidän työstäni todella paljon.

Mohamedin kaltaiset huivia työasussaan käyttävät naiset ovat kuitenkin vartiointiyrityksissä erittäin pieni vähemmistö.

Securitaksen tietojen mukaan yrityksen työntekijöistä noin joka neljäs on nainen. Sen sijaan esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ei Securitas tilastoi erikseen.

Mohamedilla on jo suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

– Haluaisin päästä tekemään turvahenkilön töitä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle tai vaikkapa eduskuntaan, Mohamed kaavailee.