Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sokaisiko vastaan ajava sinut? Näillä vinkeillä jokainen osaa käyttää kaukovaloja oikein kaikissa tilanteissa

Tielle tarvitaan mahdollisimman paljon valoa riittävän hyvän näkyvyyden varmistamiseksi, Liikenneturva tiedottaa.

Tämä edellyttää, että kaukovaloja käytetään oikein myös kohtaamis- ja ohitustilanteissa.

Kaukovaloja kannattaa käyttää aina, kun se muita häikäisemättä on mahdollista ja tieosuus ei ole muutoin valaistu.

Lisäksi Liikenneturva tiedottaa, että katse on hyvä suunnata niin kauas tielle kuin valot näyttävät.

Kaukovalojen eli niin sanottujen pitkien valojen käyttö vaatii kuitenkin erityishuomiota kohtaamis- ja ohitustilanteissa.

– Kohtaamistilanteissa ei pidä vaihtaa lähivaloille liian aikaisin, jotta valojen väliin ei jää pimeää vyöhykettä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen sanoo.

– Hyvä hetki napsauttaa lähivalot päälle on silloin, kun autojen valokiilat kohtaavat. Takaisin kaukovaloihin vaihdetaan juuri ennen kohtaamishetkeä, Karvonen kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Näin saadaan aikaan mahdollisimman hyvä näkyvyys häikäisemättä vastaantulevaa kuljettajaa, tiedotteessa täsmennetään.

Suoralla moottoritieosuudella pitkiä valoja voi pääsääntöisesti käyttää myös kohtaamistilanteissa.

Liikenneturvan tiedotteessa tarkennetaan, että mutkissa on oltava tarkkana, ettei häikäise vastakkaisesta suunnasta tulevaa.

– Kohtaamistilanteessa katse on suunnattava kohti tien oikeaa reunaa, niin välttyy häikäistymiseltä.

– Silloin huomioi vielä tarkemmin oikean reunan ja sen mahdolliset esteet. Ajolinja kohtaamistilanteessa voi olla normaalia enemmän reunassa etenkin kapeilla teillä, Karvonen vinkkaa Liikenneturvan tiedotteessa.

Ohitustilanteissakin on huolehdittava tehokkaasta valojen käytöstä siten, että näkyvyys eteenpäin on mahdollisimman hyvä sekä ohittajalle että ohitettavalle.

– Kun lähestyt ohitettavaa, pidä pitkät päällä niin kauan, että näet auton ääriviivat selvästi. Tässä kohtaa on hyvä vaihtaa lähivaloille.

– Kaukovalot kannattaa laittaa uudestaan päälle silloin, kun olet tulossa ohitettavan rinnalle. Näin näet mahdollisimman pitkälle eteenpäin.

Jos sinua ohitetaan, vaihda kaukovalot lähivaloihin vasta, kun ohittaja alkaa siirtyä kaistallesi, Karvonen jatkaa Liikenneturvan tiedotteessa.