Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahantulon pikakaista häämöttää – Nopeutettu menettely on tarkoitettu myös perheenjäsenille

Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahantulo on helpottumassa ensi vuonna, maahanmuuttovirasto tiedottaa.

Valmisteilla oleva pikakaista nopeuttaa tiettyjen osaajien töiden aloittamista Suomessa.

Maahanmuuttovirasto käsittelee pikakaistan kautta Suomeen muuttavan oleskeluluvan enintään kahdessa viikossa.

Lisäksi maahanmuuttovirasto tiedottaa, että koska muutto Suomeen koskee usein myös perhettä, nopeutettu menettely on tarkoitettu myös erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien perheenjäsenille.

Valmistelu kytkeytyy uuteen lupatyyppiin, kansalliseen D-viisumiin, joka on eduskunnan käsittelyssä, maahanmuuttovirasto tiedottaa.

Tavoite on, että D-viisumi ja erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien pikakaista olisivat käytössä kesäkuussa 2022.

Asiakasneuvonta on tärkeää.

Pauliina Helminen

– Maahanmuuttovirasto on ollut osaajien pikakaistan ja D-viisumin valmistelussa aktiivisesti mukana ja valmistaudumme neuvomaan asiakkaita uudesta, nopeutetusta lupamenettelystä, lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen kertoo edustamansa maahanmuuttoviraston tiedotteessa.

Suomeen muuttaminen pikakaistan kautta edellyttää asiakkaalta sitä, että hän jättää ja maksaa hakemuksen verkossa, maahanmuuttovirasto tiedottaa.

Kun hakemuksessa on kaikki edellytetty tieto ja liitteet, hakemuksen vireillepano onnistuu automaattisesti, eli hakemuksen käsittely alkaa välittömästi ja on nopeaa.

– Asiakasneuvonta on tärkeää, koska pikakaistan kahden viikon palvelulupauksessa pysyminen vaatii myös asiakkaalta ripeitä toimia. Asiakasta ohjataan muun muassa tiheästi lähetettävillä automaattiviesteillä ja kuvaamalla koko asiakkaan polku selkeästi, Helminen sanoo tiedotteessa.

Sisäministeriö on käynnistänyt lakihankkeen, jossa selvitetään D-viisumin laajentamista myös opiskelijoihin ja tutkijoihin. Maahanmuuttovirasto osallistuu aktiivisesti valmisteluun.

Erityisasiantuntija on tänä vuonna saanut oleskelulupapäätöksen 16 päivässä (keskiarvo).

Maahanmuuttoviraston tavoite on, että vuonna 2021 erityisasiantuntija, startup-yrittäjä ja heidän perheenjäsenensä saavat oleskeluluvan 14 vuorokaudessa.

Maahanmuuttovirasto tiedottaa myös, että muissa työ- ja opiskeluperusteisissa luvissa tavoite on enintään kuukauden käsittelyaika vuonna 2023.