Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Legendaarinen Selma Palmu pelastui, kaikilla omistajilla kytkös Kallioon: "Halusimme, että nimenomaan tämä liike jatkaa" – valikoimassa on tuotteita, joita nykyasiakas ei osaa edes kysyä

Kauppa: Selma Palmun lyhyttavarakaupassa säilyy uusien omistajien myötä paljon vanhaa, mutta jotain uuttakin on luvassa.

Kalliossa vuosikymmeniä sijainnut lyhyttavarakauppa Selma Palmu sai uudet omistajat vihdoin viime viikolla. Kaupat syntyivät, kun neljä naista päätti jatkaa jo Kallion perinneliikkeen toimintaa.

– Tartuimme tähän mahdollisuuteen hyvin spontaanisti, koska halusimme, että nimenomaan tämä liike jatkaa. Emme olisi perustaneet mitään muuta liikettä, toteaa yksi omistajista Heini Liimatainen.

70 vuotta Kalliossa toimineelle Selma Palmulle etsitään dramaattisten käänteiden jälkeen jatkajaa – "Tämänkaltaiset kaupat häviävät"

Selma Palmu perusti lyhyttavarakaupan Neljännelle linjalle vuonna 1953.

Lähes 70 vuodessa liikkeeseen on ehtinyt kertyä vaikka minkälaista nappia, kangasta, ompelutarviketta, sifonkihuivia, vaatetta ja juhlakäsinettä niin paljon, että Liimatainen sanoo tulevien joulunpyhien kuluvan valikoiman läpi käymiseen.

– Onneksi asiakkaat tietävät, mitä tulevat hakemaan. He saattavat huikata tiskin takaa, mitä mistäkin löytyy, Liimatainen naurahtaa.

Vajaa kuukausi sitten myynnissä olevasta liikkeestä Liimataiselle vinkkasi ystävä Mari Liimatainen, joka on pitänyt Porthaninkadulla kampaamoa 26 vuotta. Mukaan lähti myös burleskitaiteilija Mia Terras ja verhoilija Tarja Kanervisto, joka on työskennellyt Hakaniemen hallissa.

Liimatainen mukaan kaikki ovat käsityötaitoisia ja siitä idea liikkeen ostamisesta saikin vauhdilla tuulta alleen.

– Lisäksi kaikilla meillä on eritasoisia kytköksiä Kallioon. Minun rakkain muistoni liittyy työläisäitipatsaan julkistamiseen. Mummini näytti minulle tilaisuuden jälkeen, missä taloissa hänen molemmat isoäitinsä ovat asuneet, Heini Liimatainen muistelee.

Ensitöikseen kaupanteon jälkeen naiset poksauttivat skumppapullon auki. Sitten liikkeen ovet avattiin vielä samana päivänä.

– Ei siinä kauan nokka tuhissut, Liimatainen hymähtää.

Karkkikaupan Kallioon perustaneet Anna, 28, ja Henrika, 33, visioivat unelmansa toteen prätkäretkellä Kaivopuistoon – "Siinä hetkessä oli jotain taikaa"

Liimatainen lupaa, ettei liikkeen tuotevalikoima juurikaan muutu. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan edelleen, kuten tähänkin asti. Valikoimissa on jatkossakin nappeja, kankaita, lankoja, vaatteita – ja tietenkin laamapaitoja.

– Laadukkaat alusvaatteet ja asusteet on tarkoitus säilyttää. Meillä on hyvin maltillinen uudistamissuunnitelma. Kun ovesta astuu sisälle, tulee tuttuun Selma Palmuun. Jotain uusia tuotekontakteja meillä on jo tiedossa, Heini Liimatainen jatkaa.

Myös asiakkaille tuntui olevan tärkeää, että Palmulle löytyi jatkaja.

– Yhteisöllisyyden olemme jo huomannut. Kalliolaiset haluavat, että kivijalkaliikkeet säilyvät. Juuret ovat ihmisille tärkeitä. Sitä ajatusta mekin haluamme kunnioittaa.

– Myös naapurin koirat kävelevät sisälle. He tietävät, että tiskin alla on herkkulaatikko.

Liikettä viimeisimpänä pitänyt Selma Palmun tytär Raili Häkkinen säilytti myyntitiskin laatikossa pieniä herkkupaloja lähialueen koiria varten.

Myymälän hyllyillä on myös tuotteita, joita ei juurikaan tule kaupoissa enää vastaan. Tällaisia ovat esimerkiksi tinaiset napit ja lasten satuaiheiset kangasnenäliinat.

– Täällä on myös sellaisia unohdettuja juttuja, joita ei osata enää ehkä edes kaivata, Liimatainen sanoo ja näyttää siististi laatikkoon pakattuja nahkaisia kyynärpaikkoja.

Kun asiakas astuu sisään Helsingin keskustan klassikkoravintolaan, on Kimmo Teerikoskella noin 3 sekuntia aikaa – "Katson, miten sieltä tullaan"

Uusien omistajien myötä moni asia säilyy, mutta jotain uuttakin on luvassa.

– Sen verran siirryimme nykyaikaan, että otimme välittömästi myös pankkikorttilaitteen käyttöön. Jatkossa käy siis myös pankkikortti.

Toinen uudistus on nettikauppa.

– Sitä harkitsemme vakavasti. Silloin myös kauempana asuvat Selma Palmu -fanit pystyvät tilaamaan tuotteita. Essun taskussa on vielä paljon muitakin ideoita, Liimatainen toteaa ja kertoo, että yhtenä ideana on herännyt ajatus käsityö- tai ompelupajojen järjestämisestä liikkeessä.

"Lukkoalalla toimiminen on monipuolisempaa kuin uskoisikaan" –  tämän vuoden Helsingin Yrittäjänaiseksi valittu on kalliolaisen lukkoliikkeen pääomistaja

Toisella linjalla sijaitsi Suomen ensimmäinen neuvola – "Kaupungista löytyy aina jotain uutta", sanoo Kallion kävelykierrosten vetäjä

Sukkapiiri kutoo lohtuhuiveja Kalliossa – villavaatteita on lahjoitettu myös ensi- ja turvakotiin: "Yhdessä tekeminen ja seura on täällä parasta"