Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Paleface löysi vuoden kohokohdan helsinkiläisestä metsästä: "Sana kiersi puskaradion kautta" – räppäri ja kulttuuripersoona listasi huippuhetket 2021

Taide: Paleface rakastui vuonna 2021 pientapahtumiin.

Palefacena tunnetun rap-artisti ja kulttuuripersoona Karri Miettisen, 43, ajatuksissa helsinkiläinen kulttuurivuosi 2021 jää aikakirjoihin rikkaana ja eloisana – koronasta huolimatta.

Musiikin osalta Paleface nostaa esiin etenkin viime heinäkuussa Helsingissä pidetyn Metsä Dub -tapahtuman. Ivah Soundin järjestämä, jamaikalaishenkiseen reggae- ja bassomusiikkiin keskittynyt tapahtuma kuultiin pääkaupungissa pop up -hengen mukaisesti metsässä.

Tapahtumapaikka oli tiedossa vasta hetkeä ennen konserttia.

– Erittäin onnistunut hanke. Sana tällaisesta omaehtoisesta kulttuurista kiertää tehokkaasti somessa ja ylipäätään puskaradion kautta. Se on tietenkin aina hienoa, sanoo Paleface, joka ei paljasta tapahtuman tarkempaa paikkaa.

Kuvataiteen huippuhetki ajoittui Palefacen mielestä juhannuksen jälkeisiin viikkoihin, jolloin Ruoholahdessa päästiin ihailemaan EGS:n näyttelyä Constantly Dreaming of Concrete.

Suomen kovimmaksi graffititaiteilijaksi luonnehdittu EGS vyörytti esiin sekä lasi- että betonitaidetta. Näyttelyssä nähtiin sekä muun muassa betonista kasvatettuja kasveja että rohkeita ja hillittömiä lasiveistoksia.

Vaikka yleisö osti pääsyliput, kaikki eivät uskaltaneet tulla paikalle.

– Epätavallista, hyvin mielenkiintoista estetiikkaa, Paleface luonnehtii EGS:n töitä.

Olennaisena osana EGS:n taiteen luonteeseen kuuluu se, että hänen oikea henkilöllisyytensä ei ole julkisesti tiedossa. Taiteiljia itse perustelee päätöstä graffititaiteen nimettömyyden kunnioittamisella.

– Minä taidan kuulua siihen sisäpiiriin, joka tietää kuka EGS oikeasti on, mutta ei siitä sen enempää, Paleface naurahtaa.

Elokuvan osalta vuoden kohokohtana Paleface pitää Helsingissä joulukuun alussa ensimmäistä kertaa järjestettyä kaksipäiväistä Neito-festivaalia.

– Tällainen lyhärifestari on erittäin tärkeä foorumi varsinkin elokuva-alan opiskelijoille. Jos Yle ei näytä nuorten tekijöiden lyhytelokuvia, eipä niitä sitten paljon muuallakaan voi nähdä, Paleface muistuttaa.

– Sitä paitsi Neito-festari oli erittäin hyvin kuratoitu. Kaksitoista mielenkiintoista elokuvaa!

Koronavuosi 2021 kuritti Palefacea artistina.

– Tulot putosivat vuoden mittaan arviolta puoleen entisestä. Epävarmuus näkyi ainakin siinä, että vaikka yleisö oli jo ostanut keikoille pääsyliput, moni jätti tulematta paikalle, Paleface pahoittelee.

Vuoden kohokohtina hän pitää esiintymistä muun muassa Pori Jazzissa ja Helsinki–Shangri-La -albumin kymmenvuotiskiertuetta ympäri Suomen.

– Striimikeikoista yksi onnistuneimmista oli Mäntässä pidetyn Banksyn näyttelyn etäkonsertti, Paleface arvioi.

Alkavan vuoden oma kalenteri täyttyy pian etenkin uuden levyn työstämisestä. Edellisestä, Luova tuho -albumista on aikaa jo seitsemän vuotta, mutta nyt julkaisutahtiin tulee muutos.

– Sinkkuja ja muuta materiaalia olen kyllä julkaissut, mutta uusi pitkäsoitto ilmestyy ensi vuonna. Nyt biisejä on kasassa tusinan verran ja lisää tulee. Niistä sitten valitaan parhaat päältä, Paleface suunnittelee.