Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt näyttää lupaavalta: Tällaiselta näyttää joulun sää pitkän ajan ennusteessa

Jouluviikolle on Suomeen tulossa todella kylmää säätä. Sateet tulisivat silloin lumena, joten tänä vuonna valkealle joululle on hyvät edellytykset, kirjoittaa blogissaan Forecan meteorologi Markus Mäntykangas.

Hän pohjaa bloginsa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) tuoreeseen kuukausiennusteeseen. Sen mukaan joulu-tammikuun vaihteen tienoille on Eurooppaan luvassa korkeapaineita.

Nyt kohti Brittein saaria etenevä korkeapaineen painopiste voisi kuun loppupuolella siirtyä Pohjois-Atlantille. Eurooppa jäisi tuolloin virtausten kylmemmälle puolelle.

Sen vuoksi hyytävää kyytiä olisi Mäntykankaan mukaan odotettavissa ensi viikolla varsinkin pohjoiseen, itäiseen ja keskiseen Eurooppaan. Eurooppaan saataisiin rajuja, arktisia kylmän purkauksia.

Valkealle joululle on tänä vuonna Euroopassa tavanomaista paremmat edellytykset, koska tässä säässä valtaosa sateista olisi lunta.

– Tuurista on toki kiinni, mihin lähiaikojen niukat sateet osuvat, koska kaiken kaikkiaan sademäärät näyttävät jäävän tavanomaista pienemmiksi, Mäntykangas kirjoittaa.

Hänen mukaansa ECMWF:n ennusteessa lumipeite saataisiin joulupyhiin mennessä laajalti Itä-, Keski- ja Pohjois-Eurooppaan. Kovin paksulta se ei kuitenkaan näytä.

– Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että edessä on kovaa sahaamista lämpötiloissa. Varsinkin täällä pohjoisessa Euroopassa voidaan mennä ääripäästä toiseen lyhyessäkin ajassa, kirjoittaa Mäntykangas blogissaan.