Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaupunginteatteri antaa tilat nykyesityksille – "Perinteiset taidemuotojen väliset rajat ylitetään"

Nykyesityksen näyttämö tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistokokonaisuutta. Samalla se lisää vapaan kentän taiteilijoiden työtilaisuuksia.

Studio Pasilan näyttämö varataan pilottihankkeen käyttöön kahtena kesäkautena 2022 ja 2023.

– Kahden toimintakauden jälkeen arvioimme, miten hanke on vastannut sille asetettuihin tavoitteisiin ja miten se olisi mahdollista kytkeä osaksi kaupunginteatterin perustoimintaa ja rahoitusta, sanoo hanketta kaupunginteatterissa koordinoiva Antti Lahti.

Ohjelmistovalinnoista vastaa kolmihenkinen kuraattoriryhmä, joka on viimeiset pari viikkoa etsinyt henkilökohtaisten tapaamisten kautta Nykyesityksen näyttämön kantaesityksiä vuosille 2022 ja 2023.

– Kuratointiprosessissa meille on keskeistä näyttämön ja teatterisalin mahdollisuuksien tarkastelu ja uudelleenajattelu. Esittävän taiteen kentällä perinteiset taidemuotojen väliset rajat ylitetään yhä helpommin ja useammin. Tässä mielessä Nykyesityksen näyttämö on väistämättä monitaiteinen ja kutsuu puoleensa kaikenlaisia esityksiä, sanoo kuraattori Riikka Thitz.

– Tekijöitä, ideoita ja halua luoda on valtavasti verrattuna siihen, mitä mikään yksittäinen hanke voi tarjota, mutta on tämä silti merkittävä avaus laitosteatterikentän ja vapaan kentän väliselle yhteistyölle, jatkaa kuraattori Tuomas Laitinen.

Nykyesityksen näyttämö on syntynyt esittävän taiteen kentällä toimivien taiteilijoiden aloitteesta. Kaikkiaan 885 esittävän taiteen ammattilaista pyysi teatteria vastaamaan ajankohtaisiin muutoksiin yhteiskunnassa.

Kaupunginteatteri tarjoaa hankkeelle taloudellisia, tuotannollisia ja tilallisia resursseja. Lisäksi Koneen Säätiö on myöntänyt hankkeelle 180 000 euron suuruisen apurahan.