Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

"Muutamia olemme joutuneet käännyttämään" – Helsingin uimahalleissa siirryttiin uuteen käytäntöön, Terttu päätyi kysymään neuvoa terveysasemalta

Palvelut: Koronapassin hommaaminen ei ole kaikille asiakkaille ollut helppoa. Liikuntapalveluissa on myös opastettu ihmisiä asiasta.

Kaupungin uima- ja liikuntahallien ovilla on vajaan kahden viikon ajan vaadittu koronapassia sisäänpääsyn yhteydessä.

– Passien tarkastus toi alkuvaiheessa jonkin verran jonoja, mutta yllättävän hyvin mennyt, kertoo Itäkeskuksen uimahallin esimies Oleg Jauhonen.

Ensimmäisillä viikoilla kassalla on ollut tavallista enemmän henkilökuntaa.

Etenkin iäkkäämpiä asiakkaita on opastettu urheiluhallin aulassa kädestä pitäen koronapassin lataamisessa puhelimelle.

Kaikkia uimahalliin tulossa olevia asiakkaita tieto koronapassivaatimuksesta ei ole tavoittanut. Epätietoisuutta on ollut esimerkiksi vieraskielisten keskuudessa.

– Muutamia olemme joutuneet käännyttämään ovelta.

Alle 16 vuoden ikä pitää tarvittaessa todistaa.

Koronapassin ohella kassatyöntekijä tarkistaa henkilöllisyyden. Tässä kohtaa Itäkeskuksen uimahallissa on saatettu joustaa, jos henkilökortti on jäänyt matkasta. Jatkossa tähän vaatimukseen suhtaudutaan tiukemmin.

Myös 16 ikävuoden korvilla olevan on syytä ottaa henkilötodistus mukaan hallille. Alle 16 vuoden ikä ja siten oikeus passittomaan sisäänpääsyyn, pitää tarvittaessa todistaa.

Lue myös: Helsinkiläinen ravintola luopui koronapassin käytöstä – ehti olla toiminnassa vain pari päivää: "Asiakkaiden määrä väheni tosi paljon"

Passittomia asiakkaita ei päästetä sisään, vaikka heillä olisi maksuttomaan sisäänpääsyn oikeuttava kausilippu. Esimerkiksi kaupungin uimahalleihin myydään 30 ja 120 päivän kausikortteja hintaan 44 euroa ja 132 euroa. Kausilippuja myydään myös liikuntahalleihin kuten Liikuntamyllyyn, Töölön kisahalliin ja kaupungin kuntosaleille.

Kaupunki ei tällä hetkellä hyvitä tai siirrä lipun voimassaoloaikaa, koska kaikilla on mahdollisuus hankkia koronapassi. Liikuntatoimesta kuitenkin kerrotaan, että hyvitysmahdollisuuden selvittely on vielä kesken. Käytäntöön voi tulla muutoksia. Tiedusteluja mahdollisista hyvityksistä on tullut noin parisenkymmentä.

Siitäkään ei ole vielä täyttä varmuutta, miten kauan koronapasseja vaaditaan liikuntapaikkojen ovilla. Tämän hetken tiedolla passeja tarkastetaan joulukuun loppuun saakka.

– Hyvitysvaatimusten osalta reklamaatiot ovat jääneet vähäisiksi, käytännössä vain muutamiin yksittäistapauksiin, kertoo toimialajohtaja Eija Holmala Urheiluhallit Oy:stä.

– Arvioimme mahdolliset hyvitykset tapauskohtaisesti huomioiden kunkin asiakkaan tilanteen.

Kaupungin tukema Urheiluhallit Oy:n kuuluvat Kallion, Kontulan, Malmin, Mäkelänrinteen, Pasilan, Siltamäen, Töölön ja Vuosaaren urheiluhallit liikuntapalveluineen.

Asiakasmääriin koronapassin käyttöönotto ei ole vaikuttanut.

– Saamamme palautteen perusteella halleihin on nyt tullut liikkumaan turvallisin mielen sellaisia koronapassin omaavia, jotka eivät tähän aikaisemmin uskaltautuneet.

Kaupungin omistaman Itäkeskuksen uimahallin kävijämäärissä rokotepassin käyttöönotto tai tautitilanteen huonontuminen ei ole merkittävästi näkynyt. Uimahallissa käy noin tuhat ihmistä vuorokaudessa.

Itäkeskuksen uimahalliin saapunut Terttu pitää vaatimusta koronapassista hyvänä asiana. Sen saaminen sen sijaan oli hieman hankalaa. Hän kävi edellisviikolla uimahallilla kyselemässä, mistä passin saa.

– Kontulan terveysasemalla tulostivat minulle tämän, Terttu kertoo.

Jumpasta tulleet Helena Kajasola ja Anita Mälkönen olivat myös tyytyväisiä koronapassien käyttöön. Edellisviikolla jumppaan tullessa sai hetken jonottaa, kuluneella viikolla jonoja ei ole muodostunut.

Heillä passi on älypuhelimessa, Mälkösellä myös tulosteena kassissa.

Omassa jumpparyhmässä on ollut tavallista väljempää.

– Kaikki eivät ehkä uskalla tulla, Kajasola pohtii pahentunutta koronatilannetta.

Tiedätkö, kuinka kauan koronapassisi on voimassa? Uusi ehdotus on tuomassa voimassaoloaikaan selvän rajauksen

Leffaan pyrkivä, onko koronapassi kunnossa? Finnkino laajentaa koronapassikäytäntöään