Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL antoi uuden suosituksen – Maskit naamalle myös rokotetuille näissä paikoissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suositustaan kasvomaskien käytöstä. Koska koronavirusta kiertää väestössä aiempaa enemmän, suositellaan, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä koko maassa, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

Perjantaina annettu suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Suositus on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.

Maskia on tiedotteen mukaan hyvä käyttää, kun lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Näitä tilanteita ovat julkiset sisätilat, joissa oleskelee tai liikkuu ihmisiä.

– Talvi-aika lisää riskiä. Mitä enemmän tartuntoja väestössä esiintyy, sitä suurempi riski on. Tartuntariski on myös huomattavasti suurempi sisätiloissa kuin ulkona, kertoo tiedotteessa THL:n johtaja Mika Salminen.

Tiedotteessa muistutetaan, että niiden, joilla ei ole rokotusten tai sairastetun taudin tuomaa suojaa, riski tartunnan tai vakavan tautimuodon saamiselle on moninkertainen rokotettuihin verrattuna.

– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden ja kaikkien, joilla on terveydellisistä syistä riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, on hyvä harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, tiedotteessa neuvotaan.

THL:n tiedotteessa todetaan, että alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen. Tämän lisäksi tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.

Nyt annettu maskisuositus ei koske terveyden- ja sosiaalihuollon, opetuksen tai varhaiskasvatuksen toimialoja eikä työyhteisöjä, joita varten on erilliset suositukset.

Tiedotteessa todetaan vielä, että suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään, ellei laki tai esimerkiksi työturvallisuusmääräykset velvoita muuhun.