Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lopultakin! OAJ kiittää ministeriötä, joka selvitti opettajarekisterin tarvetta – "Nyt opettajatarpeita ennakoidaan aivan usvassa"

Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää ja opettajarekisteriä ja opettajatiedonkeruuta koskeva selvitystyö on valmis.

Selvitystyön perusteella olisi jatkossa hyvä esimerkiksi tietää, että kuinka paljon Suomessa on töissä kelpoisia tai epäkelpoisia opettajia.

Jos ei tiedetä esimerkiksi tarkalleen ottaen mihin osa-alueelle kouluttautuneista opettajista on erityisesti pulaa, niin koulutuspaikkojen suhteen on haastavaa arvioida todellista tarvetta, selvitystyöstä avautuu.

Selvityshenkilöt tuovat selvityksessään esille, että tietoa tarvitaan muun muassa opettajatarpeiden ennakointityön pohjaksi ja kansallisen koulutuksen kehittämiseen, opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi tiedotteessa sanotaan, että rekisteröitävälle tiedolle on tarvetta myös kasvatuksen ja koulutuksen arvioinnissa sekä opettajakoulutuksen ja koulutuksen tutkimuksessa.

Selvitystyö on nyt julkistettu ja se luovutettiin samalla tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle perjantaina, opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottaa.

– Opettajarekisterin edistämiseen on selkeät perustelut. Odotan mielenkiinnolla tulevan lausuntokierroksen palautetta opettajarekisteristä, selvitys ja koulutuskentän lausunnot antavat pohjan päätöksille asiassa, ministeri Kurvinen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Selvityshenkilöt esittävät opettajarekisterin perustamista vaiheittain ja ministeriön tiedotteessa on avattu, miten kuviot voisivat edetä toteutuessaan.

Ensimmäisessä vaiheessa uusi rekisteripohjainen opettajatiedonkeruu koskisi esi- ja perusopetusta sekä lukiokoulutusta.

Toisessa vaiheessa tarkasteltaisiin rekisterin laajentamista kattamaan varhaiskasvatus, ammatillinen koulutus, vapaa sivistystyö sekä taiteen perusopetus.

Kolmannessa vaiheessa harkittaisiin rekisterin laajentamista ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kiittää, että opetus- ja kulttuuriministeriö on lopultakin selvityttänyt opettajarekisterin tarvetta.

Tämän kiitollisuuden esiin nostanut OAJ:n tiedote seurasi ministeriön asiasta antamaa tiedotetta.

Samalla OAJ vaatii maan hallitusta ryhtymään heti toimiin opettajarekisterin perustamiseksi.

– Vain tämän tiedon avulla pystytään luomaan painetta opettajankoulutuksesta vastaaville korkeakouluille koulutusmäärien korjaamiseksi, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

– Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos tämä tieto puuttuu. Nyt opettajatarpeita ennakoidaan aivan usvassa, mutu-tiedon varassa, Luukkainen arvioi OAJ:n tiedotteessa.