Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulukimpussa "saa tehdä överit", sanoo floristimestari – Pirjo Koppi rakastaa hyasintteja ja sijoittelee niitä myös yllättävään paikkaan

Joulu: Floristimestarin mukaan irrotella voi myös joulukollaasin teossa.

Jos floristimestari Pirjo Kopilta kysytään, joulukimpussa, -istutuksessa ja -kollaasissa saa ”tehdä överit”. Kultaa ja hopeaa saa surutta yhdistää ja miksei kylkeen heittäisi kupariakin. Lisää bling blingiä saa ripottelemalla läpinäkyvän maljakon pohjalle ”timantteja”, Koppi vinkkaa.

Koppi sitoi maailman kolmanneksi kukkasidonnan maailmanmestaruuskilpailuissa 2015 ja nappasi niin ikään pronssia alan Euroopan mestaruuskilpailuissa 2016. Kisojen jälkeen espoolaista floristimestaria kysyttiin kukkaprojekteihin eri puolille maailmaa näytöksiä ja työpajoja vetämään.

Koronapandemia muutti kuitenkin maailmaa.

Koppi on helsinkiläistynyt ja aloittanut kollegansa Tiina Koskisen kanssa kukkakauppiaana Kauklahdessa. Lisäksi hänen kursseja, työpajoja ja koulutusta tarjoava koulunsa sijaitsee Espoon keskuksen tuntumassa.

Kopin mukaan joulutunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa sommittelemalla oman joulukollaasin. Joulukollaasiin voisi koota vaikkapa joulun suosikkikukkansa sekä monenlaista luonnosta ja kotoa löytyvää.

Laitan hyasinttejä myös kylpyhuoneeseen lavuaarin reunalle.

Koppi on laittanut kollaasiinsa samalle tarjottimelle huonekuusen, sypressin, jouluruusun, erivärisiä hyasinttejä, mustikanvarpuja, vahaomenoita, tammenterhoja ja käpyjä.

Kollaasiin sopisivat myös vaikkapa kynttilät ja jouluiset syötävät – esimerkiksi omenat, kääreelliset karkit, piparkakut tai jopa pieni piparkakkutalo.

– Kollaasi elää koko ajan – varsinkin, jos siihen laittaa syötävää. Jos on tarve saada istutus joulupöytään, kollaasista voi siirtää kukan. Ja voisihan kollaasista napata vaikkapa jouluviemisen tuliaiseksikin.

Kopin suosikki joulukukista on hyasintti. Kauppapuutarhaliiton mukaan hyasintti on myös suomalaisten joulukukkasuosikki, sillä sitä ostetaan jouluna määrällisesti eniten. Tänä vuonna on viljelty noin 2,9 miljoonaa hyasinttia, joista 40 prosenttia vaaleanpunaisena, kertoo Kauppapuutarhaliitto tiedotteessaan.

– Rakastan hyasinttejä, niiden tuoksua, joka on jäänyt mieleen lapsuudesta. Haluan, että hyasinttejä on paljon. Laitan niitä myös kylpyhuoneeseen, lavuaarin reunalle, Koppi kertoo.

Suomalaisten toiseksi suosituin joulukukka on joulutähti, jonka viljelymäärä on Kauppapuutarhaliiton mukaan tänä vuonna noin 1,7 miljoonaa. Punaisten joulutähtien määrä, 65 prosenttia, on hieman laskenut viime vuosina, kun tilalle on tullut erikoisvärejä.

– Joulutähti on mielenkiintoinen. Vaikka vaalisi perinteitä, voi eri kokoisilla ja värisillä kukilla hakea pikkuisen vaihtelua.

– Yhä useampi on nykyään valmis kokeilemaan kaksiväristä, vaaleanpunaista, persikanväristä tai pientä röpelölehtistä Sauliksi nimettyä joulutähteä, Koppi kertoo.

Kolmantena joulusuosikkien tilastossa komeilee ritarinkukka eli tutummin amaryllis, joita on tänä vuonna kaupoissa noin 1,1 miljoonaa.

Kopin mukaan myös esimerkiksi jouluruusu on noussut tykätyksi joulukukaksi. Joulukattauksiin haetaan puolestaan eukalyptuksen oksia.

– Leikkokukkien käyttö on lisääntynyt ehkä kautta linjan.

Kauppapuutarhaliiton tiedotteen mukaan koko joulukukkakaupan arvo on Suomessa noin 100 miljoonaa euroa.