Koronan vuoksi peruskouluille on tänäkin syksynä annettu erilaisia suosituksia, joilla on pyritty ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Suuri osa suosituksista toteutuu kouluissa hyvin, mutta osaa on vaikeampi viedä käytäntöön, kertoo tiedotteessaan aluehallinto (avi).
Suosituksia ovat antaneet opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Avi ja OKM tekivät marraskuussa kunnille kyselyn suositusten toteutumisesta.
Tiedotteen mukaan yli 80 prosenttia vastaajista arvioi, että kouluruokailun porrastaminen toteutuu suurimmalta tai kaikista osin hyvin. Kuitenkin lähes viidennes vastaajista arvioi, että suositusta voidaan noudattaa vain joltain osin tai vähäisesti. Vastaajien mukaan omat haasteensa porrastamiseen tuovat koulun fyysiset tilat.
Yli 80 prosenttia vastaajista oli lisäksi sitä mieltä, että koulujen poikkeusjärjestelyistä huolimatta, lapset saavat tarvitsemaansa läheisyyttä ja turvaa.
Koulukuljetuksista kysyttäessä 42 prosenttia vastaajista arvioi, että niissä on mahdollista noudattaa vain osittain tai vähäisesti THL:n hygienia- ja väljyyssuosituksia.
Yli puolet vastaajista koki hankalaksi porrastaa opetusta.
Kyselyyn vastanneet myös totesivat, että kaikki oppilaat eivät noudata suosituksia ja lisäksi niiden valvominen on hankalaa.
Koronaviruksesta aiheutuneita päätöksiä poikkeusjärjestelyistä on tänä syksynä tehnyt lähes joka neljäs vastaaja. Suhteellisesti eniten järjestelyjä on tehty Länsi- ja Sisä-Suomen alueella.
Koko maassa oli tiedotteen mukaan 16. marraskuuta etäopetuksessa 6 469 oppilasta. Se on samaa tasoa kuin vuosi sitten. Eniten etäopetuksessa oltiin Uudellamaalla.
Kyselyn perusteella kuluvalla syyslukukaudella on kotiopetuksessa ollut noin 300 oppilasta.
Viikolla 46 toteutettuun kyselyyn vastasi 213 kuntaa ja 32 yksityistä opetuksen järjestäjää. Avi ja OKM ovat lähettäneet kyselyjä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille keväästä 2020 alkaen. Kyselyillä on kartoitettu koronatilanteen vaikutuksia perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.