Nyt on mielenkiintoinen miljöö kaupan – Linnamaisessa päärakennuksessa on toiminut parantola, psykiatrinen sairaala ja vastaanottokeskus

Kaupunki on laittanut myyntiin Nurmijärvellä sijaitsevan Röykän sairaalan.

Nummelan Sanatoriuminakin tunnettu entinen sairaala myydään kokonaisuutena, johon kuuluu 17 rakennusta ja 45 hehtaaria maata.

Sairaalakokonaisuus sijaitsee 45 kilometrin päässä Helsingistä Sääksjärven rannalla.

Linnamainen päärakennus on valmistunut vuonna 1903 ja se suunniteltiin alkujaan keuhkotautiparantolaksi.

Jugendtyylisen rakennuksen on suunnitellut yliarkkitehti S.M. Schjerfbeck.

Rakennuksen suunnitteluun osallistuneet kävivät eurooppalaisissa parantoloissa opintomatkoilla, ja perehtyivät niiden piirteisiin jo ennen suunnittelun aloittamista.

Helsingin kaupunki osti parantolan vuonna 1956, ja käytti sitä 1990-luvun loppupuolelle asti pääasiassa psykiatrisena sairaalana.

Vuosina 2015–2016 päärakennus toimi vastaanottokeskuksena.

Kokonaisuuden muihin rakennuksiin kuuluu muun muassa kaksi jugendtyylistä puuhuvilaa, keittiörakennus, rantasauna ja vuonna 1969 rakennettu asuinkerrostalo.

Asunnoissa olevia vuokrasopimuksia ei irtisanota, vaan kohde siirtyy uudelle omistajalle vuokralaisineen. Rakennukset ovat rakennettu vuosien 1903 ja 1988 välillä, ja niiden kunto vaihtelee.

45 hehtaarin maa-alue koostuu suurimmaksi osaksi metsistä ja rakennusten piha-alueista.

Valtaosa metsäalueista kuuluu Natura 2000-verkostoon. Helsingin kaupunki on jo aloittanut neuvottelut Natura-alueiden suojelemisesta. Alueet on tarkoitus luovuttaa Ely-keskukselle luonnonsuojelutarkoitukseen ennen alueen myyntiä.

Sairaala-aluetta ei ole asemakaavoitettu. Sen maankäyttöä ohjaa Uudenmaan maakuntakaava sekä Nurmijärven yleiskaava. Alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen RKY 2009 –alueeseen, ja Keski-Uudenmaan maakuntamuseo on esittänyt yhdessä Museoviraston kanssa kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia rakennuksia pihapiirejä suojeltaviksi asemakaavassa.

Kohde myydään nykyisillä käyttötarkoituksilla, ja mahdollisista käyttötarkoitusten muutoksista on neuvoteltava Nurmijärven kunnan kanssa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut