Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisipomo Dennis Pastersteinilla, 49, on "rentouttava ja meditatiivinen" harrastus – kuningaspeliin hurahtaa jopa 5 tuntia päivässä

Harrastus: Shakissa ja liikenteessä pätevät yllättävän samankaltaiset säännöt, sanoo poliisin liikennevalvontatoimnnan johtaja.

Lapinlahden entisessä sairaalassa kokoontuu joka maanantai joukko pelimiehiä, joita yhdistää intohimo mustavalkoisiin ruutuihin.

Helsingin shakkiklubin kokoontumisessa otetaan mittaa shakkiosaamisen merkeissä nopean pikapelin avulla.

– Pikashakissa ottelu kestää viisi minuuttia ja se on ollut hyvin suosittu pelitapa, kertoo klubin puheenjohtaja Matti Kauranen.

Yksi shakkiklubin pelaajista on Dennis Pasterstein, 49, joka on tullut tunnetuksi myös Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnan johtajana.

– Taisin olla kuusi-seitsemänvuotias, kun veljeni opetti minut pelaamaan shakkia. Innostuin kovasti, mutta jossain vaiheessa pelaaminen jäi useaksi vuodeksi, Pasterstein tunnustaa.

Monet juutalaiset juhlat ovat ennemminkin hartaita kuin iloisia.

Kipinä kuitenkin syttyi uudelleen jo vuosia sitten, eikä ole sittemmin sammunut.

Pastersteinin mukaan peliin uppoutuminen parantaa selvästi esimerkiksi keskittymiskykyä.

– Shakki on parhaimmillaan hyvin rentouttava ja meditatiivinen harrastus.

– Kun takana on tuollainen neljä, viisi tuntia kestänyt intensiivinen pelirupeama, se tekee hyvää kelle tahansa. Olo on kuin olisi juoksulenkillä käynyt.

Shakki oli menneinä vuosina erityisesti poliisien suosima seurapeli.

– Kun olin työssä rikospoliisissa, me pelasimme shakkia lähes kaikilla tauoilla. Se oli luonteva tapa pitää yllä sosiaalisia suhteita kollegoihin.

Vielä 1950-luvulla rikospoliisit vaihtoivat pelin äärellä kuulumisia myös työasioiden suhteen.

– Silloin tilanne oli varmaankin se, että poliisit saivat kuulla mitä rikostapauksia kukin työkaveri kulloinkin selvitteli. Rikoksia tuskin pelatessa selvisi, mutta hyvä tietojenvaihtopaikka se oli.

Pelien kuninkaaksi kutsuttu shakki on myös hyvin tasa-arvoinen peli. Kun kaksi pelaajaa kokoontuu pelilaudan äärelle, silloin tittelit jäävät pois kuin itsestään.

– Voi hyvin sanoa, että pelaajia riittää ihan kaikkiin yhteiskuntaluokkiin. Jo pelkästään sen takia shakki on upea peli, Pasterstein kertoo.

Shakissa ja liikenteessä pätevät Pastersteinin mukaan yllättävän samanlaiset säännöt.

– Kun lähdetään ajamaan autoa tai pelaamaan shakkia, täytyy tarkistaa, että on ajokunnossa. Suoritukseen on keskityttävä kunnolla, eikä pidä sählätä samalla mitään muuta.

– Jos pelin alussa hyökkää liian voimakkaasti, se voi tuottaa tappion. Keskipeli on tärkeää, mutta aivan loppuvaiheessakin kaikki voi mennä pieleen.

Sama juttu on Pastersteinin mukaan myös autoilun kanssa, jossa vauhtisokeus on lähes aina haitaksi.

– Yllättävän usein esimerkiksi kolareita sattuu vielä aivan kotipihassakin, Pasterstein sanoo.

Dennis Pastersteinin perhe on monikulttuurinen. Hänen oma sukunsa on juutalaista alkuperää ja hänen isoisoisänsä saapui Suomeen tsaarin armeijan myötä 1800-luvun loppupuolella.

Juutalaiset traditiot eivät ole Pastersteinin elämässä kovin vahvasti esillä.

– Itse olen melko maallistunut juutalainen, mutta ainakin hanukka, pesah eli pääsiäinen ja Jom Kippur -sovintojuhla ovat sellaisia joita pyrin viettämään, Pasterstein kertoo.

– Esimerkiksi Jom Kippurin aattona käyn isäni kanssa synagogassa.

Hanukka on juutalaisessa kalenterissa temppelin uudelleenvihkimisen ja valon juhla, ja sen aika vaihtelee eri vuosina.

Tänä vuonna sitä vietettiin Suomessa marras–joulukuussa, mutta vuonna 2022 se osuu yksiin joulunvieton kanssa.

– Monet juutalaiset juhlat ovat pikemminkin hartaita kuin iloisia. Se johtuu varmaankin juutalaisen kansan historiasta, Pasterstein pohtii.