Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Oletko töissä, kun muut juhlivat? Näin Helsingin bussit kulkevat jouluyönä – "Saimme tästä vuosien varrella palautetta"

Liikenne: Jouluna yöbussien kyydissä istuu muitakin kuin joulupukkeja.

Vaikka Helsinki hiljeneekin joulunviettoon, julkinen liikenne jatkaa silti esimerkiksi jouluyönä toimintaansa lähes tavanomaiseen tapaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että niillä linjoilla, joilla muutenkin on sunnuntaisin yöliikennettä, ajetaan öisin myös jouluna.

HSL:n joukkoliikenteessä on jo useita vuosia liikennöity jouluaattona normaaleiden sunnuntaiaikataulujen mukaisesti.

Joukkoliikenne toimii Helsingissä normaalisunnuntaisin lähes kaikilla asuinalueilla vähintään noin kello 01 saakka. Sama käytäntö on voimassa siis myös jouluaaton jälkeisenä yönä.

Kyytiin tulijoita on riittänyt kohtuullisesti.

– Eräillä keskustasta Itä-Helsinkiin kulkevilla yövuoroilla on ollut jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä jopa toistasataa matkustajaa ja hiljaisemmillakin linjoilla useita kymmeniä, laskee HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Miska Peura.

Ennen nykyistä käytäntöä liikenne päättyi kokonaan jouluaattona iltapäivällä ja jatkui taas osalla linjoista joulupäivänä aamupäivästä.

Monet linjat erityisesti Espoossa, Vantaalla ja kehyskunnissa eivät kulkeneet joulupäivänä lainkaan.

– Saimme tästä vuosien varrella paljon palautetta, jossa toivottiin, että liikennettä olisi jouluaattona iltaan asti ja toisaalta joulupäivänä kattavammin eri puolilla pääkaupunkiseutua, Peura kertoo.

Vaikka jouluaattoillan ja -yön sekä joulupäivän kysyntä on useimmilla linjoilla normaalia sunnuntaita pienempää, toimiva joukkoliikenne mahdollistaa monille kotiinpääsyn joulunvietosta esimerkiksi ystävien tai sukulaisten luota.

Myllypurossa asuva Heikki Keinänen pitää nykyistä käytäntöä hyvänä.

– Kyllä kai se on nykyaikaa, että palveluita on saatavissa myös jouluna. Moni kauppa on auki ympäri vuorokauden ja miten kaikki myyjät pääsisivät koteihinsa, jos yöbusseja ei olisi. Kaikilla kun ei ole omia autoja, Keinänen pohtii.

Itse hän ei kuitenkaan ole yöbusseja jouluisin käyttänyt.

Kontulalaista Elina Mannista ei puolestaan haittaisi, vaikka bussiliikenne lakkaisi kokonaan jouluyön ajaksi.

– Ei siihen kannata mennä, että kaikki palvelut ovat aina saatavissa, oli sitten joulu tai juhannus. Se johtaa siihen, että ihmiset eivät pyhäpäivisin osaa ollenkaan hiljentyä.

– Joulu on kristillinen juhla ja silloin pitäisi muistaa sen perimmäistä merkitystä eikä ajella autoilla sinne tänne, Manninen sanoo.

Hän itse aloittaa joulunvieton aattona heti, kun televisiosta esitetään Turusta tuleva joulurauhan julistus.