Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huikea ottelu! Varakapteeni, 31, iski HIFK:n kaikki 7 maalia – Aku Ojanen, 31, on ammatiltaan lääkäri

Helsinkiläiset jääpallon ystävät saavat nauttia tapaninpäivänä jännittävän paikallisottelun tunnelmaa Oulunkylässä, kun HIFK ja Botnia kohtaavat perinteisessä joulun välipäivien taistossa.

Kahden perinteisen jääpallojoukkueen kohtaaminen on peräti 31. peräkkäinen tapaninpäivänä. Viime vuonna HIFK veivät ottelun nimiinsä 6–2.

Tämän vuoden otteluun lähdetään tasaisista ennakkoasetelmista. Kummankaan joukkueen kausi ei ole lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisäjännitystä tapaninpäivän klassikolle syntyy siitä, kun kauden ensimmäinen paikalliskohtaaminen peruttiin aiemmin, kyseinen ottelu on siirretty tammikuulle.

Jos on vähänkin hyvä keli, ottelua tulee seuraamaan tuhatkunta katsojaa Oulunkylään.

– Voitimme viime kaudella Botnian kahdesti ja tällä kaudella jo kerran syksyn harjoitusottelussa. Pelissä on aina tunnetta ja latausta ennakkoon. Jos kentälle menee puolivaloilla, turpaan tulee, HIFK:n varakapteeni Aku Ojanen listaa tulevaa.

Sielu Savossa, elämä Stadissa, näin voisi luonnehtia HIFK:n jääpallon keskikenttäpelaaja Aku Ojasta. Mikkelin Kamppareista jääpallo-oppinsa ammentanut odottaa innolla klassikkopeliä.

2010 pysyvästi Helsinkiin muuttanut jääpalloilija on harvinainen ilmestys lajipiireissä. Keskikenttäpelaajan toi pääkaupunkiin lääkäriopinnot ja legendaarinen HIFK.

– Halusin nimenomaan tänne. Kaupunki on viihtyisä eikä täältä ole pitkä matka kotiseudulle Mikkeliin, Ojanen tunnelmoi.

Ojanen valmistui lääkäriksi 2016, erikoistumisopintoja ei ole vielä merkattu kalenteriin. Punavuoressa asuva 31-vuotias ”pilleripelaaja” haluaa keskittyä edelleen jääpalloon.

– Jääpalloilijat ovat parhaimmillaan noin 27–33-vuotiaina. Tarkoituksena on vielä kehittyä ja olla paras versio itsestäni jääpalloilijana.

Ojanen on pelannut HIFK:ssa 12 vuotta. Tapaninpäivän ottelut ovat piirtyneet tarkasti mieleen.

– Mielestäni olen kaikkiin tapaninpäivän otteluihin päässyt osallistumaan. Vaikka mediahuomio ja yleisömäärät eivät ole samat kuin paikallisotteluissa jalkapallon tai jääkiekon puolella, nämä pelit ovat meille bandypelaajille kauden huipputapahtumia.

Helsinki on aina ollut perinteikäs jääpallokaupunki. Yksi syy ovat olosuhteet. Oulunkylän tekojäärata valmistui syksyllä 1977 ja se oli Suomen ensimmäinen iso tekojäärata, joka mahdollisti hyvät puitteet jääpallon pelaamiselle.

– Nykyisin lajin kehittyminen vaatisi ehdottomasti jääpallohallia, Ojanen kuittaa päättäjien suuntaan.

Bandyliigan runkosarjan otteluita pelataan 16. Laji on Suomessa lähes amatööripohjainen, pelaajat käyvät joko töissä tai opiskelevat.

– En osaa sanoa, näkyykö amatöörimäisyys otteluissa. En toki ole koskaan urheillut ammattilaisena, mutta bandypelaajat pyrkivät käyttämään kaiken treeniajan ammattimaisesti rakastamaansa lajiin.