Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Haagan puhelinkeskus remontoidaan sukutaloksi – tästä syystä sitä on pysähdytty joulukuussa kuvaamaan

Remontti: Haagan puhelinkeskus Kauppalantiellä on muuttumassa asunnoiksi. Joulukuussa huomio on kiinnittynyt joulukalenteriksi muuttuvaan taloon.

Kauppalantiellä sijaitsevan Haagan vanhan puhelinkeskuksen ikkunoihin ensimmäistä kertaa ilmestyneet jouluiset numerovalot ovat saaneet ohikulkijoilta huomiota osakseen.

Idea valoista virisi syksyllä haagalaiselta Jaana Weurlanderilta, jonka mies Frej Weurlander oli ostanut talon Elisalta vuonna 2017.

– Olemme aikaisempinakin vuosina miettineet ideaa, mutta nyt päätimme toteuttaa sen. Täytyy sanoa, että olen ollut hämmästynyt niiden suosiosta. Valot on laitettu haagalaisten iloksi.

– Uusi numero syttyy ajastimella johonkin ikkunaan joka yö kello 12. Emme itsekään vielä tiedä, miltä talo näyttää, kun kaikki valot palavat, mutta kiva nähdä, Jaana Weurlander valottaa ideaa.

Joulukalenteriksi muuttuvaa taloa on kuvattu ahkerasti ja sen historiasta sekä kohtalosta on käyty vilkasta keskustelua Haagan Facebook-sivuilla.

Talon historiasta Helsingin kaupunginmuseon vt. kulttuuri ja ympäristöpäällikkö Johanna Björkman kertoo, että vuonna 1929 valmistuneesta arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemasta puhelinkeskuksesta on vähän historiatietoa.

– Se on ollut mukana vain muutamassa vanhemmassa inventoinnissa, joka on valmistunut 1990-luvulla. Kyseessä on vankka ja hieno 1920-luvun klassismia edustava rakennus, johon on panostettu. Sen näkee jo siitä, että sen suunnitteluun on palkattu tunnettu arkkitehti.

Rakennus on suojeltu.

– Rakennuslupapiirustuksen mukaan talon ensimmäisessä ja kolmannessa kerroksessa on ollut asuntoja 50-luvulta alkaen, Björkman jatkaa.

Sonck on suunnitellut Helsinkiin muitakin puhelinkeskuksia, kuten Korkeavuorenkadulla sijaitsevan puhelinyhdistyksen talon. Sonckin suunnittelemat puhelinkeskukset löytyvät ainakin Munkkiniemestä Solnantieltä ja Runeberginkadulta.

Talo vaihtoi omistajaa vuonna 2017. Kiinteistöosakeyhtiö osti puhelinkeskuksen Elisalta. Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiö Rinne 1:n toimitusjohtaja Frej Weurlander kertoo, että rakennusta remontoidaan parhaillaan ja muutetaan asunnoiksi.

– Tarkoitus on remontoida siitä sukutalo. Taloon on tulossa asuntoja lapsillemme, vanhemmillemme ja itsellemme. Toivottavasti jonain päivänä alakerrassa on pieni ravintola.

Pariskunnan on tarkoitus myös itse muuttaa taloon remontin valmistuttua. Remontoitavat asunnot ovat pääosin kaksioita, joukossa myös yksi yksiö ja yksi suurempi asunto. Remontissa entisiä puhelinsaleja otetaan asumiskäyttöön. Asuntoja tulee olemaan yhteensä seitsemän ja niillä kaikilla on jo asukkaat tiedossa. Takapihalle tulee autokatos.

Frej Weurlander ei osaa sanoa tarkkaa aikataulua, mutta ainakin osa asunnoista saattaa valmistua jo ensi vuonna.

– Mieluusti olisi tietenkin jo valmista, mutta kyllä siinä tekemistä on. Säilytämme vanhaa niin paljon kuin pystymme säilyttämään. Porraskäytävä jää alkuperäiseksi.