"Rikoksesta tulee brutaalimpi, jos veri roiskuu valkoisten liinojen ääressä" - nämä helsinkiläiset ravintolat ovat tuttuja dekkareista

Dekkarit: Stadin kapakoihin on käsikirjoitettu satojen rikosten näyttämö.

– Tässä se tapahtuu, sanoo kirjailija-käsikirjoittaja Ari Wahlsten ja viittaa ravintola Rytmiin Toisella linjalla.

Täällä päähenkilö Kit Karisma tulee tapaamaan jonkun. Tulee, koska uusi Kyynelten laakso -romaani ilmestyy vasta ensi helmikuussa. Ei paljasteta sen enempää kuin, että uudessa romaanissa esiintyy myös Eerikin Kulma Etelä-Helsingistä.

Kit Karisma asuu Helsingissä – kuten kirjailija itsekin – ja on käynyt aiemmin muun muassa Pub Sirdiessä. Wahlsten, 58, puolestaan aloitti näyttelijänä Ylioppilasteatterissa ja Lapinlahden Linnuissa, jonka jälkeen on tehnyt isoa uraa teatteriohjaajana ja elokuvakäsikirjoittajana. Kit Karisma -kirja on sarjassaan kuudes.

– Jos jokin olemassa oleva ravintola päätyy televisioelokuvaan tai romaaniin, sillä välineellä ei ole suurta eroa, koska kaikki pitää kuitenkin ”kuvailla”.

– Mikä paikka ja miksi, riippuu tunnelmasta, Wahlsten sanoo.

Jos hakee rouheutta, valinta päätyy Wahlstenin mukaan usein kivikylään, Kallioon. Hän muistuttaa, että tyylilajissa on paljon käytetty Roskapankkia, joka esiintyy esimerkiksi Janne Toivoniemen Sateenkaarimurhissa.

Rikostoimittaja Jarkko Sipilän Takamäki-dekkareissa tapahtumapaikat ovat aika karuja: parkkipaikkoja ja peltihalleja kaupungin laidalla. Mutta niin vain hänelläkin putkahtaa esiin Roskapankki, tosin nimellä Kulmakuppila.

Komisario Palmu -kävelyistä on tullut jo osa helsinkiläistä kotimaanmatkailua. Kirjoissa ja elokuvissa esiintyi herraskaisia paikkoja, kuten Kappeli ja Kämp.

Ehkä se oli kirjailija Mika Waltaria itseään. Wahlstenkin myöntää, että kirjoihin ja käsikirjoituksiin päätyy ”omia paikkoja”.

Jarkko Sipilän ensimmäisessä romaanissa ravintolaan ammutaan tykillä. Se on kirjailijan kosto, koska hän oli joskus saanut sieltä huonoa olutta. Näin on väitetty.

Toimittajanakin työskennelleen Jari Tervon Supo-agentti käy tapaamassa kontaktiaan Punavuorenkadun Grillikahvila Elviirassa, jota ei enää ole. Toinen Tervon poliisi noutaa arkistotietoja Sanomien toimittajalta vaivihkaa Pressiklubilta. Yrjönkadulla toiminutta ravintolaan ei enää ole, ja toimittaja Ohralahden esikuvakin on jäänyt eläkkeelle.

Nämä Helsingin legendaariset ravintolat ovat tuttuja elokuvista – seksikohtaus teki vessasta hitin

Missä paikoissa on tenhovoimaa, että ne on kuin luotuja kulisseiksi? Mitä tarvitaan: synkkyyttä, historiaa, irrallisuutta?

Wahlsten vastaa:

– Torni-hotellin yläbaari, koska siihen liittyy historiaa, kuten valvontakomissio. Muuten loistohotellien yläjutut kiinnostavat. Ja rikoksesta tulee vain entistä brutaalimpi, jos veri roiskuu valkoisten liinojen ääressä.

– Sea Horse ja muut ikiaiaikaiset paikat. Ne, koska niissä on käynyt monta sukupolvea ja ne ovat ihmisille tuttuja.

Hän itse ei ole käyttänyt Roskapankkia, mutta Vaasankadun Siima Baari ja Bar Stindebinde kiehtovat. Ne voisivat tulla hänen kirjoihinsa.

Renny Harlin avasi Helsinkiin ravintolan, joka meni kaksi kertaa konkurssiin – Speden nimeä kantava pubi löytyy Suomesta yhä

Kurvin Kolmeen Kaisaan hän maalailee kohtausta toimintaelokuvaan: Joku rikollinen tai peräti useampi putoaa alas näköalapaikalta.

– Ja jos joku kirjoittaa historiallista romaania, ehdotan edesmennyttä Syntipukkia Helsinginkadulta. Se oli sellainen sumppu, josta poliisi tiesi hakea asiakkaansa, Ari Wahlsten kuvailee.

Nämä ovat Jari Tervon suosikkiravintolat – "Maailman parasta poronkäristystä"

Kallioon vuonna 1939 avattu klassikkoravintola suljetaan – taloon tulee lisää asuntoja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut