Yli kolmannes vieraskielisille – Helsinki maksaa omaishoidontukea 1100:sta alle 18-vuotiaasta

Hoiva: Kaikkia hakijoita arvioidaan samoilla kriteereillä, todetaan kaupungilta.

Helsinki maksaa omaishoidontukia yli 1 100:lle alle 18-vuotiaalle asiakkaalle. Omaishoidontukea maksetaan vammaisuuden tai pitkäaikaissairauden perusteella lasta tai nuorta kotona hoitavalle täysi-ikäiselle omaiselle.

Tuensaajista yli kolmasosa on muun kuin suomen- tai ruotsinkielisiä.

Helsingin kaupungin vammaispalveluista todetaan, että kyseessä on yliedustus kun verrataan siihen, paljonko vieraskielisiä on prosentuaalisesti kaikista Helsingin lapsiperheistä. Heitä on hieman alle viidennes.

Vammaisten sosiaalityön päällikkö Jonna Weckström kertoo, että tietojärjestelmä Apotista saadun tiedon mukaan alle 18-vuotiaita omaishoidontuen asiakkaita oli vuoden 2021 syyskuussa 1 133 ja lokakuussa 1 148.

Vieraskielisiä tuensaajia olisi siis noin 370.

Omaishoidontukea maksetaan kolmessa eri suuruusluokassa sen mukaan, kuinka suuri hoidon tarve on.

– Maahanmuuttajataustaisille perheille maksettujen palkkioiden suuruudesta meillä ei ole erillistä tilastoseurantaa, sanoo Weckström.

Yliedustuksen taustalla voivat olla inhimilliset syyt.

– Osa maahanmuuttajista haluaa tulla maahan turvatakseen lapsensa aseman ja oikeudet, jotka eivät lähtömaassa toteudu esimerkiksi lapsen kehitysvammaisuuden tai vammaisuuden takia. Osa maahanmuuttajista voi tulla kiintiöpakolaisena.

Kaikkia hakijoita arvioidaan samoilla kriteereillä.

– Omaishoidon tuen myöntäminen perustuu kokonaistilanteen yksilölliseen arviointiin, jossa huomioidaan omaishoitajan antaman hoidon vaativuus ja sitovuus sekä valvonnan ja ohjauksen tarve, Weckström siteeraa kaupungin omaishoidon tuen ohjetta.

Arvioinnissa otetaan huomioon omaishoitajan omaishoidettavalle antama päivittäisen henkilökohtaisen hoidon, ohjauksen ja valvonnan määrä arjen toiminnoissa sekä hoitotoimenpiteet. Arvioinnin tukena käytetään lääkärinlausuntoa ja tarvittaessa myös muita selvityksiä.

Alle 18-vuotiaan hoitoisuutta arvioitaessa hoidettavaa verrataan lapsen tai nuoren terveeseen ikätoveriin.

Helsinki ei tilastoi erikseen, paljonko alle 18-vuotiaille asiakkaille maksetaan omaishoidontukea.

Alle 65-vuotiaista omaishoidettavista tukia maksettiin vuonna 2020 yhteensä 12,6 miljoonaa euroa ja yli 65-vuotiaista 11,5 miljoonaa euroa.

Hoitopalkkioita maksetaan kolmannessa eli alimmassa hoitoisuusryhmässä 432 euroa kuukaudessa, 2. hoitoisuusryhmässä 784 euroa ja ykkösryhmässä 1 699 euroa kuussa. Selvä enemmistö kaikista omaishoidontuen asiakkaista saa matalinta tukea.

Weckström ei ota kantaa siihen, paljonko väärinkäytöksiä tuissa on tullut esiin.

– Kaikissa asiakasryhmissä voi väärinkäytöksiä tulla esille omaishoidon tuessa päätösten tarkistusten yhteydessä. Perheet eivät ole ilmoittaneet muutoksista perheiden tilanteissa. Uudet päätökset tai päätökset mahdollisesta tuen lopettamisesta tehdään tällöin uuden tilanteen mukaisesti, Weckström kommentoi.

Tero, 78, hoitaa pitkäaikaissairasta vaimoaan: "Vessassakaan et käy, ettei jotain tapahtuisi" – Helsingissä jo 1 400 yli 65-vuotiasta omaishoidettavaa

Helsingistä muutettiin koronavuonna innokkaasti naapurikaupunkeihin ja muualle Uudellemaalle – "Syyt ovat arvausten varassa ainakin toistaiseksi"

Vieraskielisten asukkaiden osuus ylitti 40% kahdella alueella Helsingissä, joissain kaupunginosissa osuus yhä hyvin pieni – "Ei ole ainoa mittari alueiden eriytymisessä"

Raili, 71, on toiminut 11 vuotta omaishoitajana – kaipaa systeemin yksinkertaistamista

Päiväkotien välille repesi kuilu Helsingissä – Tutkijan mukaan eriytymiskehitystä ei oteta Suomessa riittävän vakavasti: "Meillä on jo päiväkoteja, joissa ei ole yhtään suomenkielistä lasta"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut