Pientaloalueella pelätään, että "kenkälusikalla ahdetut kerrostalot" jyräävät idyllin – kaavamuutos nostaisi radanvarsitontin arvon jopa yli miljoonaan euron

Puistolan pientaloalueelle juna-aseman tuntumaan suunnitellaan kerrostaloja kahteen eri kohteeseen. Kerrostalotonttien väleihin jäisi pientaloja. Kolmannelle suunnittelualueelle tulisi luhti- tai rivitaloja.

Kaikkiaan uusia asukkaita tulisi noin 250.

Kerrostalojen rakentaminen edellyttää asemakaavamuutosta, jota ovat hakeneet pientalotonttien omistajat. Kaavamuutos nostaisi pientalotonttien rakennustehokkuuden 0,25:stä jopa 1,28:aan.

Vanhojen pientalojen omistajille kaavamuutos olisi lähes lottovoitto. Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Tuukka Halme arvio, että noin tuhannen neliön pientalotontti Puistolan aseman tuntumassa maksaa nykyisellä rakennusoikeudella noin 350 000 euroa.

Kaavamuutoksen jälkeen samaisesta tontista voisi saada noin 1–1,5 miljoonaa euroa.

Tontin hintaan vaikuttaa muun muassa se, onko tontilla purettavia rakennuksia sekä millainen maaperä tontilla on.

Puistolan aseman läheisyys on tekijä, joka saa kaupungin suhtautumaan myötämielisesti hankkeisiin: yleiskaavassa alue on merkitty lähikeskustaksi ja asuntovaltaiseksi alueeksi.

Mutta Puistolassa kaikki eivät ole myötämielisiä. Kaupungin järjestämässä asukastilaisuudessa suunniteltua rakennustehokkuuden lisäämistä pidettiin ylimitoitettuna ja Puistolan pientaloalueen tuhona.

– Suunnitelmissa on erittäin paha mittakaavavirhe. Ne ovat ongelmallisia näkymien, varjostuksien, liikenneverkoston kannalta. Kerrostalot ovat kuin kenkälusikalla ahdettuja, totesi eräs asukastilaisuuteen osallistunut.

– Täällä ollaan todella järkyttyneitä. Puistolahan on perustettu pientaloalueeksi sata vuotta sitten, puuskahtaa Puistola-Seuran aktiivi Maija-Liisa Pennanen.

Hän ja muutama muu Puistola-aktiivi esittelevät hiekkapäällysteisen Simakujan aluetta, jossa kolmen nykyisen pientalon paikalle tulisi 73 kerrostaloasuntoa.

Nyt Simakujan varrella on vierivieressä niin vanhoja kuin aivan uusiakin pientaloja.

– Tässä kärsivät ne, jotka ovat pitäneet huolta taloistaan, toteaa Sinikka Vepsä.

Jouko Karastien komea omakotitalo Simakujan päässä on valmistunut tänä vuonna. Se jäisi suunnitelmissa radanpuoleisen Simakujan ainoaksi pientaloksi.

Kulku kerrostaloihin tapahtuisi radan puolelta, jossa on kevyenliikenteen väylä ja alikulku asemalle. Väylällä ja osin tonttien päällä kulkee myös pyöräilylle tarkoitetun Pohjoisbaanan varaus. Ennestäänkin ahtaasta paikasta on tulossa todellinen sumppu, Karastie ennakoi.

Puistola-aktiivit pelkäävät myös sitä, että nyt vireillä olevat asemakaavamuutokset innostavat muitakin tontinomistajia kaavamuutoksiin eurojen kuvat silmissään.

Lue myös:

Tapanilassa vastustetaan kerrostalojen rakentamista aivan puutaloidyllin viereen –  "Kontrasti on liian raju"

Alueen suunnittelusta vastaava arkkitehti Joakim Kettunen toteaa, että tällainen on mahdollista Puistotanhuan ja Suuntimopuiston välisellä alueella sekä Raidepolun varrella. Asemakaavamuutoksia harkitaan tapauskohtaisesti riippuen muun muassa siitä, miten yhtenäistä aluetta suunnitellaan.

Mikäli jollain tontin omistajalla herää kiinnostus lähteä nyt alkaneisiin kaavamuutosprosesseihin, kaupunkiin voi olla yhteydessä. Mitä isompi yhtenäinen alue, sitä järkevämmin se useimmiten saadaan suunniteltua.

– Hankkeet ovat herättäneet kiinnostusta puolesta ja vastaan, Kettunen toteaa.

Miten arkkitehti vastaa asukkaiden syytöksiin kenkälusikalla ahdetuista kerrostaloista?

Kettunen huomauttaa, että suunnitelmia voidaan vielä muuttaa ja nyt on oikea hetki antaa palautetta. Palautetta voi antaa 20. tammikuuta asti. Myös kaavaehdotuksen valmistumisen jälkeen on mahdollisuus vaikuttaa.

Kaavoittajien työtä ohjaa yleiskaava.

Hankkeiden osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nyt nähtävillä täällä.

Mielipiteitä voi jättää 20.1.2022 asti.

Tämän jälkeen laaditaan kaavaehdotus, joka tulee nähtäville. Siitä voi jättää muistutuksia. Tämän jälken kaavaehdotus menee kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Mikäli lautakunta hyväksyy ehdotuksen, se etenee kaupunginhallitukseen ja lopulta valtuuston päätettäväksi.

Lue vielä:

Juna-aseman kupeeseen rakennetaan kiivaasti uutta asuinaluetta Tapanilassa – ensimmäisenä valmistuu senioritalo

Pukinmäen pelloille on tulossa kerrostaloja – myös matonpesupaikka jäisi rakennusten alle: asuntoja halutaan noin 2 500 uudelle asukkaalle

Tällaisia tornitaloja suunnitellaan Pukinmäen keskustaan, korkein 14 kerrosta – Uusia asukkaita noin 600

Jättimäinen purku-urakka menossa Malmilla – kaksoistornit jo rakenteilla, lisäksi tulee asuintaloja ja uusi ruokakauppa

Kalliille pientaloalueelle tulossa ensimmäiset kerrostalot – hankkeen taustalla poikkeuksellinen järjestely, lakiasiasiantuntija: "Vaativa prosessi"

Radanvartta tiivistetään

Asuntoja 250 uudelle asukkaalle

Puistotanhuan ja sen kapean sivutien Simakujan väliin jäävään kulmaukseen, kolmen pientalotontin paikalle, suunnitellaan 3–6-kerroksisia taloja, joihin tulisi 73 uutta asuntoa. Pysäköinti on suunniteltu autokatoksiin ja pysäköintitaskuihin tontille.

Junaradan suuntaisesti kulkevan Raidepolun varrelle, kahden pientalotontin paikalle, suunnitellaan 3–5-kerroksista asuinkerrostaloa asuintaloja, johon tulisi kaikkiaan 61 asuntoa ja 25 pysäköintipaikkaa.

Ampiaiskujan ja Jyrinäpolun väliin jäävälle viheralueelle, joka on pääosin kaupungin maata suunnitellaan mahdollisesti rivitaloja tai luhtitaloja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut