Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet ohjeet: Näin kouluissa ja tarhoissa pitää torjua koronaa – Vanhemmat tekevät juhlista yleisötilaisuuksia

Hallitus on linjannut, että peruskouluissa jatketaan lähiopetusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat nyt tiukentaneet suosituksiaan, jotka koskevat varhaiskasvatus ja perusopetusta. Niillä pyritään koronaepidemian ehkäisyyn, kerrotaan OKM:n tiedotteessa.

OKM ja THL suosittelevat, ettei varhaiskasvatuksessa sekoiteta tai yhdistetä lapsiryhmiä. Myös henkilöstön tulisi toimia saman ryhmän kanssa.

Alakouluissakin opetusryhmät tulisi pitää erillään koko koulupäivän ajan. Suosituksen mukaan valinnaisissa aineissa opetusryhmä voisi vaihtua, jos opetusta ei voida muuten toteuttaa.

– Jos opetusryhmien erillään pitäminen esimerkiksi yläkouluissa on mahdotonta, opetusta suositellaan porrastettavaksi. Lisäksi väljyyteen ja hygieniaan tulee panostaa, tiedotteessa todetaan.

Uusien suositusten mukaan päiväkodeissa ja kouluissa ei tulisi järjestää isoja yhteistilaisuuksia, jos väljyyttä ja riittävää hygieniaa ei voida varmistaa. Jos juhliin osallistuu muita kuin henkilökuntaa ja lapsia tai oppilaita, ne tulkitaan yleisötilaisuuksiksi. Niissä on silloin noudatettava paikallisia ja alueellisia määräyksiä.

Tiedotteen mukaan yleisiä kokoontumisrajoituksia ei lähtökohtaisesti sovelleta päiväkotien ja koulujen opetukseen ja muuhun lakisääteiseen toimintaan.

– Muiden kuin lasten ja henkilökunnan oleskelua koulun tai päiväkodin alueella tulisi välttää samoin kuin henkilökunnan fyysisiä kokoontumisia. OKM ja THL suosittelevat myös, ettei henkilökunta siirtyisi toimipaikasta toiseen, kerrotaan tiedotteessa tiukentuneista suosituksista.

Hallitus on linjannut, että ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetuksen, vapaan sivistystyön, aikuisten perusopetuksen ja aikuisten taiteen perusopetuksen järjestämisessä suositellaan etäopetusta tammikuun 16. päivään saakka. Suositus ei kuitenkaan koske välttämätöntä lähiopetusta.

OKM:n tiedotteen mukaan näissä ja toisella asteella suositellaan entiseen tapaan ravintoloiden ja ruokailutilojen porrastettua käyttöä ja riittävää väljyyttä.

Opiskelijat voivat kuitenkin asua asuntoloissa jaetuissa huoneissa. Jotta tartunnanjäljitys voi onnistu, on oppilaitosten pidettävä kirjaa majoittuvista henkilöistä.

Kasvomaskien käytöstä muistutetaan, että alueelliset ja paikalliset viranomaiset voivat esimerkiksi suositella kasvomaskien ikärajan laskemisesta.

Toisella asteella, korkeakoulutuksessa, vapaassa sivistystyössä ja aikuisten perusopetuksessa myös opetuksen ja koulutuksen järjestäjät voivat antaa omia opetus- ja tenttitiloja koskevia maskisuosituksiaan.