Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Höyryjuna Ukko-Pekka ohitti seis-merkin luvatta Helsingissä, vieressä tuli lähijuna: syy selvisi – luvat vietiin kahdeksi viikoksi

Helsinkiläisillekin tuttu höyryjuna Ukko-Pekka oli syyskuussa noin kaksi viikkoa liikennöintikiellossa.

Taustalla oli elokuinen tapaus, jossa kuljettaja ajoi seis-opastimen ohi ilman lupaa Kivihaassa. Tilanne aiheutti mahdollisen junaonnettomuuden vaaran, koska samaan aikaan raiteelle oli tulossa toinen matkustajajuna.

Samalle höyryjunalle sattui samanlainen tilanne myös sunnuntaina 13. kesäkuuta Espoossa, kun se ohitti seis-opastimen Tuomarilassa. Myös tällöin oli uhkana törmäys samalla raiteella olleeseen lähijunaan.

Tapausten vuoksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom käynnisti loppukesästä Ukko-Pekkaa liikennöivän kouvolalaisen Höyryveturimatkat 1009 Oy:n turvallisuustodistuksen peruuttamisprosessin.

Traficomin mukaan molemmissa tapauksissa keskeisenä syynä oli tähystäminen, joka ei ollut riittävää.

Traficomille toimitetun selvityksen perusteella turvallisuustodistuksen peruuttaminen keskeytettiin ja liikennöintikielto kumottiin.

–  HVM1009 on käynyt läpi tapahtumaan johtaneet syyt ja tarkentanut menettelyitään turvallisen liikennöinnin varmistamiseksi. Muun muassa kuljettajan apuna toimivan tähystäjän tehtävät on määritelty nyt aiempaa tarkemmin. HVM1009 on myös varmistanut, että kuljettajan ja tähystäjän toimintaohjeet ovat ajan tasalla ja osaamista ylläpidetään riittävästi, Traficomin tarkastaja Olli Matilainen kertoo.

Traficomin mukaan niin Ukko-Pekan, kuin muidenkin museojunien toimintaa seurataan tiiviisti jatkossakin.

– Käytännössä museotoimijoiden kuljettamista junista puuttuu lähes poikkeuksetta junan liikennöinnin turvallisuutta varmistava junakulunvalvonta järjestelmä, JKV. Tällöin turvallisuuden varmistamiseksi liikenteenharjoittajan tulee pystyä esittämään toimintamallit, joiden avulla liikennöinnin turvallisuudesta voidaan varmistua, Matilainen sanoo.

Höyryveturimatkat 1009 toimitusjohtaja Reijo Sarantila ei halunnut kommentoida Helsingin Uutisille, mistä elokuinen seis-opasteen ohitus johtui tai mitä toimenpiteitä sen jälkeen on tehty.

Liikennepäällikkö Marko Hakanpää sanoo, että liikennöinti on jatkunut normaalisti syyskuun jälkeen. Yrityksen verkkosivujen mukaan höyryjunalla ei ole tällä hetkellä tiedossa tulevia matkoja.

Yrityksen turvallisuustodistuksen voimassaoloa on rajoitettu aikaisemminkin.

Vuonna 2016 Ukko-Pekan kuljettajalla ei ollut voimassaolevaa lupakirjaa, kun 69-vuotias kuljettaja oli tuolloin vuoden liian vanha höyryveturin kuljettajaksi.

– Traficom on viime vuosien aikana joutunut puuttumaan HVM 1009:n toimintaan myös selvittäessään mahdollisia suurimpien sallittujen nopeuden ylityksiä, Traficomin johtava asiantuntija Jari Nieminen kertoi Helsingin Uutisille viime kesänä.

Höyryveturi Ukko-Pekka ohitti seis-merkin väärin Helsingissä, lentokenttäjuna pyyhälsi samalle raiteelle – sama tapahtui viimeksi vain kaksi kuukautta sitten: "Mahdollisuus yhteentörmäykseen"