Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä kaikki muuttuu verotuksessa ensi vuonna – Näin käy asuntolainan korkovähennykselle, tupakan ja mietojen oluiden hinnoille

Palkkaverotus on kokonaisuudessaan hieman kevenemässä ensi vuonna kuluvaan vuoteen verrattuna. Palkansaajien veroprosentit laskevat noin 0,1 prosenttiyksikköä. Myös eläkkeensaajien veroprosentit ovat laskemassa suunnilleen saman verran, kertoo nettisivuillaan Veronmaksajain Keskusliitto.

Koronaviruksen kotitestit ollaan väliaikaisesti vapauttamassa arvonlisäverosta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta ja se olisi voimassa vuoden loppuun. Viiden euron hintaisen kotitestin hinta alenisi noin yhden euron verran, mikäli veronalennus siirtyy täysimääräisenä tuotteen hintaan.

Kaksi vuotta kestävässä kokeilussa kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön vähennyskelpoista enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon. Samalla korvausprosentti nousee nykyisestä 40:stä 60:een.

Lämmitystapamuutoksia tuetaan öljylämmityksestä luopumisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia samalla tavalla kuin kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön kohdalla. Tämä muutos on väliaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–2027.

Muiden töiden osalta kuten esimerkiksi remonteissa kotitalousvähennys pysyy ennallaan.

Ensi vuonna asuntovelan koroista vähennyskelpoista on enää vain viisi prosenttia. Tänä vuonna vähennyskelpoista on 10 prosenttia. Korkovähennysoikeutta on leikattu vähitellen ja vuonna 2023 vähennysoikeutta ei enää ole.

Vuonna 2022 kunnallisvero nousee 16 kunnassa ja laskee 12 kunnassa. Kunnallisveroprosentti säilyy ennallaan 281 kunnassa.

Sekä alkoholi- että tupakkaveroon on tulossa muutoksia. Muutokset kiristävät 0,6–2,8 prosentin vahvuisten oluiden verotusta vähän; ja keventävät 2,9–3,5 prosentin oluiden verotusta jonkin verran.

Tupakkaveroa korotetaan puolivuosittain myös ensi ja seuraavana vuonna. Vuoden 2022 tammi- ja heinäkuussa tehtävät korotukset nostavat tupakka-askin hintaan yhteensä noin 50 senttiä, koska korotuksen menevät hintoihin täysimääräisesti. Sätkätupakkapakkauksen, joka painaa 30 grammaa, hinta on nousemassa 1,5 euroa.

Täyssähköautot vapautetaan autoverosta ja vastaavasti niiden ajoneuvoveron perusveroa korotetaan 65 eurolla per vuosi. Ajoneuvoveron korotus ei koske aiemmin käyttöönotettuja täyssähköautoja. Autoveron vapautus ja ajoneuvoveron korotus koskevat 1. lokakuuta 2021 jälkeen verotettavia autoja.

Vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 85 eurolla kuukaudessa vuosille 2022–2025. Muutos koskee autoja, joiden mitattu CO2-päästö on 1–100 g/kilometri. Käytännössä tämä tarkoittaa hybridi- ja kaasuautoja.

Lisäksi Verohallinnon luontoisetupäätöksen myötä vapaan autoedun käyttökustannusten osuudesta vähennetään lataushybridien ja kaasuautojen osalta jatkossa 60 euroa. Se keventää entisestään kyseisten työsuhdeautojen veroja aiemmasta.

Ensi vuonna verovapaan kokopäiväraha on kotimaassa 45 euroa ja osapäiväraha 20 euroa. Verovapaa ateriakorvaus on 11,25 euroa ja kilometrikorvaus 46 senttiä kilometriltä.

Veronmaksajat on tehnyt esimerkkilaskelmia veromuutosten vaikutuksista.