Radanvartta rakennetaan kiivaasti, mutta tähän vaatimattomaan torppaan puiston keskellä ei kajota – Kuka ostaisi mökin, jossa Aleksis Kivikin on asunut?

Kaupunki on aikeissa myydä pienen punaisen torpan Tapanilan aseman läheltä, junaradan itäpuolelta.

Kyseessä on 1800-luvulla rakennettu ns. Franzenin torppa Tiilentekijänmäellä.

– Joitakin kyselyjä on tullut, kertoo myyntineuvottelija Heidi Autiosuo kaupungilta.

Torppa tulee virallisesti myyntiin, kun kaupunkiympäristölautakunta on tehnyt päätöksen myynnistä.

Vaatimaton, 60 neliön mökki on jaettu kahteen asuntoon. Se on ollut useita vuosia tyhjänä.

Vuonna 2019 laaditun kuntoarvion mukaan mökin korjauskustannukset ovat yli 130 000 euroa.

Rakennus on asemakaavassa suojeltu.

Lue myös: Pientaloalueella pelätään, että "kenkälusikalla ahdetut kerrostalot" jyräävät idyllin – kaavamuutos nostaisi radanvarsitontin arvon jopa yli miljoonaan euron

Torpalla on kiintoisa historia. Nimensä se on saanut ratavartija Anders Gustav Franzenin mukaan, joka asui rakennuksessa ainakin 1870-luvulla. Torppaa on kutsuttu myös ratavartijan mökiksi.

Torpan kuuluisin asukas on kuitenkin kirjailija Aleksis Kivi (1834–72).

Rakennuksen seinään kiinnitetty muistolaatta kertoo Kiven asuneen torpassa vuonna 1870.

Helsingin Sanomissa vuonna 1992 julkaistun artikkelin mukaan Kivi kirjoitti Tapanilassa näytelmänsä Margarita.

Franzenin mökissä sattui myös välikohtaus, kun mieleltään horjuneen kirjailijan asuinhuoneesta kuului aseen pamaus. Kerrotaan, että rakennuksen toisessa päässä asuneen ratavartijan pieni tytär olisi mennyt Kiven asuntoon ja löytänyt tämän makaamasta sängyllään ase kädessään ammuttuaan kattoon.

Tarinan mukaan tyttö olisi napannut aseen sittemmin kansalliskirjailijaksi nostetun miehen kädestä ja heittänyt sen läheiseen kivikkoon. Ase löydettiin vuosikymmeniä myöhemmin ja nykyisin se on näytillä Aleksis Kiven synnyinkodissa Nurmijärvellä.

Ratavartijan tytär, Matilda Nyström (os. Franzen) kertoi omia muistikuviaan tapahtumista vuonna 1960 tehdyssä haastattelussa ollessaan 96-vuotias.

Lokakuun alussa 2021 pitkään tyhjänä ollut mökki sai kutsunattomia vieraita, kun joukko talonvaltaajia otti sen hetkellisesti haltuunsa. Sen jälkeen kaupunki aitasi torpan ja tehosti sen valvontaa.

Kaupungilta kerrotaan, etteivät talonvaltaajat vahingoittaneet rakennusta.

Tapanilan juna-aseman tuntumassa on käynnissä iso rakennushanke ja uusia suunnitellaan. Falkullan Kiilaan on tulossa asuntoja kaikkiaan 1 300 asukkaalle. Radan länsipuolella, Viertolantien varteen suunnitellaan asuntoja noin 600 asukkaalle.

Radan itäpuolella sen sijaan 60 neliön torppa nököttää Tiilentekijänmäen keskellä ja sellaiseksi alue on jäämässä. Ainoastaan pyöräilybaanan on tarkoitus sivuta mäkeä, jolla Aleksin Kivi asui, kirjoitti ja ampui laukauksen.

Lue vielä:

Helsinki aikoo laittaa jälleen kiinteistöjään myyntiin – Listalla "haiseva päiväkoti", Aleksis Kiven mökki ja taidetalo

Tapanilassa vastustetaan kerrostalojen rakentamista aivan puutaloidyllin viereen –  "Kontrasti on liian raju"

Kauppahallista tuttu Juustoansa ja uusi sisustuspuoti avaavat Tapanilan ytimessä – "Minulla on halu pitää liike siellä, missä ihmisetkin ovat"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut