Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Yli kolmekymppisenä ei jaksa enää mennä ryyppäämään ja riehumaan" – Eemil löysi uuden illanviettotavan, josta samalla saa myös aivojumppaa

Harrastus: Lautapelikahvilassa on yli 300 pelin valikoima.

Ovi lautapelien maailmaan avautuu Eerikinkatu 14:ssä. Oppaina toimivat Petri ja Marju Grönholm, jotka aloittivat kolmisen kuukautta sitten Mika Pekosen kanssa Café Boardgamen yrittäjinä.

Kolme vuotta sitten perustetussa lautapelikahvilassa käy paljon 25–30-vuotiaita miehiä, joista enemmistö on vaihto-opiskelijoita. Muualla Euroopassa lautapelikahvilat ovat suosittuja.

Marju Grönholm kertoo sen yllättäneen positiivisesti, että pelaamassa käy myös tyttöjä sekä keski-ikäisiä naisia.

–  Me perimme edellisiltä omistajilta muutamia kanta-asiakkaita ja sitten olemme saaneet hirveästi uusia, joista olemme todella iloisia, yrittäjät sanovat.

Lautapeleistä löytyy jokaiselle jotakin, hyvää kuvitusta ja vahvaa tarinaa. Café Boardgamen yli 300 pelin joukossa suosituimpia ovat esimerkiksi Carcassonne, Dixit ja Gloomhaven.

– Me neuvomme pelien pariin, ja sitten meillä on paljon sellaisia pelejä, joissa aloituskynnys on yhtä matala kuin Kimblessä. Monet pelaavat myös vaikeita europelejä, joissa pelilaudan asettelemiseen menee tunteja, Petri Grönholm kertoo.

Myös lapsiperheille löytyy suosikkeja, kuten Aarresaari. Uusien yrittäjien tulevaisuuden tavoitteena on, että lautapelikahvila olisi avoinna myös päivällä.

Viikonloppuisin pöytä kannattaa varata etukäteen. Tänä perjantai-iltana enemmistö asiakkaista on yli 30-vuotiaita. Moni kertoo harrastavansa lautapelejä, mutta ei pidä itseään hardcore-pelaajana.

Kahvilan takaosassa neljän miehen kaveriporukka on aloittelemassa peliä Secret Hitler, joka perustuu toisten huijaamiseen.

– Tämä on meille uusi löytö illanviettomuotona. Nyt enää yli kolmikymppisenä kaikki eivät jaksa mennä vaan ryyppäämään ja riehumaan, vaan tässä pitää olla vähän tätä aivojumppaa, Eemil kertoo.

Toisessa pöydässä Annina ja Eveliina pelaavat korttipeliä Dominion, joka sijoittuu noitineen ja kirouksineen keskiaikaan. Annina kertoo olevansa täällä ensimmäistä kertaa.

– Täytyy kyllä sanoa, että tosi paljon kivoja lautapelejä ja kauhean kivoja näyttää olevan porukat, mitä täällä on. Pitää kyllä tulla uudestaan.

Tuomo ja Katariina viettävät iltaa Esan ja Veran kanssa. Esa kertoo, että myös tietokonepelejä on kiva pelata, mutta tässä pystyy samalla seurustelemaan. Katariina sanoo, että monet pelaavat baareissa, mutta niistä löytyy yleensä ne perinteiset, kuten Trivial Pursuit ja Kimble. Myös Vera pitää tärkeänä sitä, että kahvilassa voi tutustua uusiin peleihin.

– Lautapelikahviloissa on asiantunteva henkilökunta, joka osaa suositella peliä. Usein sieltä on tullut jotain uusia tuttavuuksia, mitä on sitten pystynyt hankkimaan omaan lautapelikokoelmaan.

Epäillyt on Kimmo Sorsamon suunnittelema lautapeli, jonka tarina alkaa siitä, että maineikas liikemies Falk murhataan Senaatintorilla vuonna 1934. Ilta sujuu rattoisasti, kun yhdessä selvitetään syyllisiä.