Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Piritorista tuli entistä levottomampi – ryyppyporukan taakse jättänyt Toni, 49, huomasi ison muutoksen: "Vartijoilla pitäisi olla enemmän auktoriteettia"

Työmaa: Sörnäisten metroaseman remontti on tehnyt Piritorista entistä levottomamman paikan.

Kärsivällisyys Sörnäisten metroaseman lähistöllä alkaa olla osalla ihmisillä lopussa.

– Yhtä tuttuani alkoi ketuttaa niin paljon, että hän muutti tästä läheltä pois. Hän ei enää kestänyt, 36-vuotias Eeva Keto sanoo.

Nuhjuinen ja turvaton. Muun muassa näillä sanoilla on totuttu kuvaamaan metroaseman vieressä olevaa Vaasanpuistikkoa. Paremmin paikka tunnetaan nimellä Piritori. Sillä nimellä se löytyy HSL:n Reittioppaastakin.

Lähivuosina viihtyisyyden pitäisi parantua. Metroaseman lippuhallitason remontti alkoi elokuussa. Sen jälkeen vuorossa on Vaasanpuistikko.

Tällä hetkellä metroaseman ympäristö on karua katsottavaa, koska metroaseman aidattu työmaa peittää sen lähes kokonaan.

Piritori tunnetaan erityisesti päihteidenkäyttäjistä, jotka kokoontuvat esimerkiksi S-marketin edustalla. Monien mielestä remontti on tehnyt alueesta entistä levottomamman.

– Työmaan takia kaupan edustan tila on kaventunut paljon. Tunnelma on melko tiivis, kun vakioporukat ovat entistä pienemmällä pinta-alalla. Aika paljon joutuu väistelemään. Ei tässä oikein halua pysähtyä mihinkään, sanoo Pekka Pohjola, 37.

Hän ei koe, että alue olisi erityisen turvaton.

– Viihdyn täällä, koska alueella on koko ajan paljon elämää, sanoo seitsemän vuotta viereisellä Pengerkadulla asunut Pohjola.

49-vuotiaalle Toni Manniselle Piritori oli ennen käytännössä kuin koti.

– Kuusi vuotta sitten olin asunnoton ja olin täällä päivittäin ryyppyporukassa. Vedimme vain brenkkua. Nykyään porukat ovat vaihtuneet ja monet käyttävät aineita, Laajasalossa asuva Manninen tietää.

Manninen sanoo, että tunnistaa edelleen muutamia kasvoja.

–  Mutta he eivät tunnista minua. Olin silloin laiha ja parrakas. Jengi on siirtynyt enemmän Katri Valan puiston portaille, jossa saa olla pidempään rauhassa.

Manninen ei koe metroasemaa turvattomaksi.

– Ongelmia voi tulla, jos menee aukomaan päätään. Vartijoilla pitäisi olla enemmän auktoriteettia.

Manniselle metroasema ja aukio ovat nykyään vain läpikulkupaikka. Hän toivoo, että remontin myötä alue kokisi todellisen kasvojen kohotuksen.

– Tästä pitää tehdä tila, jossa lapsiperheetkin uskaltavat olla.

Kaupunki suunnittelee Vaasanpuistikkoon taideteoksia. Myös metroasemalle piti tulla taidetta, mutta rahoitus ei toteutunut.

 – Taideteokset olisivat tänne hyvin tervetulleita, Pohjola ja Keto sanovat.

– Odotan, että ruokarekat tulisivat takaisin, Pohjola miettii.

Asematunnelissa on 50 vuotta toiminut kauppa, jonka varkaat kiertävät kaukaa – huumeet ja aseet lisääntyneet, 18-vuotias Isra ahdistuu eniten "juopoista, jotka lähtevät seuraamaan"

76-vuotias Nina Luukkanen käy ostoksilla Kurvin ruokakaupoissa. Hän ei halua kulkea S-marketin ohi seinustalla nojailevien miesporukoiden vuoksi, vaan kiertää toista kautta.

– Ne häiritsevät minua.

Hän ei voisi kuitenkaan kuvitella asuvansa Helsingissä missään muualla.

– Vaikka Vaasankadulla on paljon baareja, täällä on helpompi hengittää kuin Töölössä. Vaasankadulla on vapautta, 20 vuotta alueella asunut Luukkanen sanoo.

Vaasanpuistikon reunalla on toiminut kuuden vuoden ajan Rolling Records -levykauppa.

–  Alussa olimme vähän huolissamme, mutta remontti ei ole vaikuttanut meihin, työntekijä Juha sanoo.

Levykauppa käyttää From Piritori With Love -mainosslogania. ”Piritorilta rakkaudella” -ajatus on saanut hyvän vastaanoton.

– Yksi on närkästynyt siitä, loput ihastuneet, myyjä kertoo.